“懷舊食店”

金記冰室 (霎東街)
香港排名第1,666 (共15,677家餐廳)
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
周圍地區: 灣仔/銅鑼灣
2021年12月15日

金記冰室, 在香港已有多年歷史, 有一班愛懐舊的客人. 我家在銅鑼灣, 去霎東街分店最近.
今日特別帶了表哥去 金記冰室 吃晚餐. 因為他離開香港移民澳州多年, 愛歷史的他好想重溫昔日的情懷.
店內佈置充滿懷舊感, 最搶眼是以香港電車為主題的設計.收銀處也模仿了電車站, 有電掣, 插蘇.
食堂樓底高, 座位寬闊, 有卡座, 大圓檯, 橙色天花及紙皮石地面,
卡座用鐵圍欄, 重有模仿電車內的扶手杆.
店員招呼好, 安排座位送來彩色餐牌,
表哥欣賞及緬懷之後, 大家齊點餐. 套餐, 有湯, 有主菜, 餐茶.
我們分別叫了熱檸茶, 檸水. 餐茶先送到. 檸茶有檸香, 沒有苦澀的味道.

接著來了餐湯: 羅宋湯, 湯夠熱, 很足料, 酸酸地, 味道恰好.我選的主食, 鐵板西冷牛扒:
很傳統的鐵板, 用保溫鐵鍋上枱. 用鐵板盛載, 又熱又大碟, 店員送上燒汁替我們淋上, 西冷牛扒有份量, 好大件, 伴有洋蔥, 薯條, 粟米及西蘭花. 西冷牛扒七成熟, 剛剛 好, 牛肉味濃, 薯條熱辣辣又脆口. 食得滋味.
表哥選的主食, 鐵板美式雜扒, 好豐富, 有齊薄牛扒, 豬扒, 雞扒, 煙肉, 腸仔, 賣相很好.
還配有薯條, 洋蔥, 粟米及西蘭花. 份量好適合大胃王表哥的要求.薄牛扒, 牛肉肉質軟熟, 沒 燒過火.
腸仔, 煙肉, 吃得傳統.豬扒, 雞扒保留有肉汁味, 很香口.
表哥要吃得懷舊, 要食 地道霸王雞, 於是叫了例牌, 霸王雞 好滑, 有雞味又少骨, 好滿意.

此餐廳是連鎖店, 食物好味, 抵食. 座位寬落, 店員有禮. 埋單免加一小費, 符合經濟原則, 要再來!!
抬頭, 左右再看, 廣告好令人懷念.

造訪日期: 2021年12月
感謝 Roam811186

2021年9月9日 透過行動裝置

今天下午在區内和太座漫無目的閒逛,正在找歇脚地時看見這走懷舊風老牌新派冰室,不多考慮便坐下光顧

好有六、七十年代感的裝修佈置有回到過去的感覺,頗有趣

肚有點餓於是選了自選二人小菜餐包括:
小菜x2
拍薑菜心炒牛肉
新鮮菠蘿咕嚕肉
白飯x2
老火湯x2
餐茶x2

另加了半只菜膽雞
一大碟蔬菜墊底面鋪滿嫩滑厚肉的上湯浸雞件,伴飯佳品

炒牛肉亦有水平,菜心脆口,牛肉火候恰當,爽口有嚼感

咕嚕肉入口鬆脆又有咬口, 酸度適中,醒胃之極

南北杏冬瓜红蘿蔔豬骨湯味道清鮮,增加食慾

太好米飯的我亦把整碗白飯吃光

飯後正為餐茶費神,侍應姐姐推介了
綿滑蛋白杏仁茶(一杯另加十元)
不能不說抵,蛋白嫩滑,杏仁茶味濃郁,是餐茶亦可作飯後甜品

一頓回到過去味道的冰室餐

造訪日期: 2021年9月
感謝 fredau22003
2021年7月29日

店內環境好有特色,主打香港懷舊風,感覺時光倒流返咗去以前嘅香港地,好多打卡靚位。

店員親切地招呼安排座位,態度和善。

金記1967年起家開業到現在,傳統風味·新派演繹。

餐牌上選擇豐富,中式小菜、西式鐵板、港式炒粉麵飯等等,一定有你喜歡的。

自選小菜餐(二人份量)$168 好抵食,老火湯x2,白飯x2,仲有飲品x2。

XO醬蝦球炒西蘭花~
大大隻蝦球爽口彈牙,
西蘭花沾滿XO醬,特別美味。

客家生薑雞(例牌)~
好喜歡沙薑這個味道,雞肉嫩滑。

魚香茄子魚柳煲~
熱辣辣上枱,魚香味道香濃,食到有鹹魚粒,魚柳大大件,
茄子入味,送飯一流。

抹茶紅豆冰~
抹茶香,紅豆大大粒。

凍檸樂只是凍飲計(+$3),其他地方一定唔得。

造訪日期: 2021年6月
感謝 Madamcat_Cat
2021年6月18日 透過行動裝置

霎東街分店裝修非常有特色,在門外已經看到富有老香港特色的門面,店內裝修亦是走懷舊風格,餐廳入面更設有電車雅座。

XO醬茄子牛仔骨 $82(晚餐)
是日晚餐附上例湯,白飯及飲品,例湯除左中湯仲可以揀羅宋湯,羅宋湯唔會太辣,湯料多,味道唔錯。牛仔骨唔會太腍,帶有牛肉肉感,配上爽滑茄子,用XO醬,香蔥炒香,非常惹味。

菜膽雞 $118(半隻)
半隻菜膽雞份量都好多,熟度剛好,雞肉超嫩滑,調味適中,伴碟菜亦好多,幾抵食。

金銀蛋肉碎浸時蔬 $68
時蔬我地揀左白菜,白菜吸滿湯汁,配上肉碎,蛋花及菇菌,味道清新,配飯一流。

凍檸樂 跟餐加$3
金記冰室奶茶其實比較出名,不過晚餐我地都冇點奶茶,怕訓唔著。凍檸樂原罐跟檸檬冰底上,跟餐只加$3,抵飲。

埋單每位$100有找,性價比非常高。

造訪日期: 2021年6月
感謝 CaryYuen
2021年3月1日 透過行動裝置

朋友介紹吃咖哩牛脷,於是我決定試試。侍應很快就將食物遞到我的台上,個人認為咖喱牛腩的外觀非常吸引,色香味俱全,而且份量非常多。咖哩有非常香濃椰奶味,不太辣,適合怕辣的人。而牛脷彈口惹味,又腍又多汁,真的不錯。

造訪日期: 2021年1月
2  感謝 Foodie_lilkim

查看過金記冰室 (霎東街)的旅客也查看過

中國香港

去過金記冰室 (霎東街)嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。