“意想不到的雞煲享受”
米走雞Live的評論

米走雞Live
訂位
香港排名第835 (共13,925家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

餐廳環境比想像中大, 好多位,枱同枱之間空間充裕, 坐落幾舒服~

因為朋友係個芝士控 黎依度主要係食過佢地既芝士雞煲,覺得正,
所以叫我都要試下~
芝士仲可以選擇多/小, 我地選左:激量
聽到都興奮!
賣相好掂! 面頭佈滿芝士碎, 半溶咁蓋過d雞 仲有d洋蔥陪襯。

D雞好滑呀!
仲幾彈牙 啖啖肉配埋芝士底&熟晒既洋蔥, 我地食到停唔到, 唔洗10分鐘,食晒d雞喇~ 每件size適中, 食起上黎都方便

感謝 Kennis D

2020年5月26日

以前曾經有一段時間在觀塘工作,經常聽到有一家叫米走雞的店,當時都還不知道它是吃甚麼的,今日朋友約我過來,總算知道原來是家火鍋店。一進入餐廳就很喜歡它的用餐環境,有沙發卡位可以座,更可以約會三五知己享受圍爐的感覺,也適合愛聊天的姊妹淘一起聊天吃火鍋。

剛坐下就留意到餐紙上有介紹主打兩款火鍋,一是黃金芝士雞煲,另一款是火焰麻辣雞煲。我深知朋友不能吃辣,就點了黃金芝士雞煲。

芝士雞煲和普通打邊爐不同,在於一鍋就有雙重吃法,直接可以先吃芝士雞,再加上湯吃火鍋。想吃到道地的雞煲就乖乖參考順序一步步來。

雞煲的內芝士量我們選了激量,滿滿一鍋,多到幾乎看不到肉了。雞肉切成厚塊,加了洋蔥調味,先開火燜煮5分鐘後,才開始拌炒雞肉,夾了一塊,只見芝士緊緊吸附在雞肉上,濃稠得可以拉絲,夾著一件又一件吃,十分過癮。雞肉雖然大件,但味道香濃而且很入味,肉質嫰滑,口感令人回味無窮。

吃完雞肉就把高湯倒入雞煲,可以看到芝士隨著上升的溫度始融化,瞬間就成為香噴噴的湯底,以為會很油膩,但由於有洋蔥,味道不會很膩,滿鍋的乳香,反而有種creamy帶來的滿足感。

特級雪花肥牛
餐紙推薦用肥牛配芝士鍋,我們也點了特級雪花肥牛,有大和小兩個份量可選,我們點了個小的,份量兩個人吃吃得相當滿足,一大盤端上來,牛肉鮮紅得像盛開的玫瑰,油脂雪白,看得出很新鮮。加入雞煲後,稍微灼過的肥牛,馬上逼出鮮明的油汁,拌著芝士,充滿奶香味,彈潤的肉質吃起來汁多味美,這樣的味道,不用沾任何醬料也很好吃。

手打五寶丸拼盤
吃火鍋少不了肉丸,一想到肉丸一粒粒拌著芝士,馬上口水直流。手打五寶丸拼盤有鮮墨丸,鮮蝦丸,鯪魚丸,豬肉丸和鮮牛丸。一律是手打製的,口感比一般機打肉丸爽口彈牙,也新鮮得多。淡淡的芝士味拌著肉丸,比一般芝士丸還要好吃。

雞子
最驚喜是有雞子,一上碟份量很多,粒粒圓潤飽漲,色澤呈粉嫰顏色,浸在黃金色的芝士煲中,這個組合居然激發起童話般的夢幻感覺。待雞子慢慢熟透,輕咬一口,立即在口腔爆開,醬爆的口感非常juicy。這裡的雞子鮮嫰,可以吃得出外層又薄,一點也不韌,非常好吃。

雜菇拼盤和蜂巢冰豆腐
火鍋全是肉似乎有點過份,我們還點了雜菇拼盤和蜂巢冰豆腐。菇菌吸了芝士的味道不錯,濃郁芝士中帶有新鮮菇香味道調和得不錯。冰豆腐更是意想不到的好味,沾滿芝士的冰豆腐更能突出冰豆腐原有的豆香,芝士汁鎖在冰豆腐的紋路裡面,一口吃下去,芝士汁瞬間溢出,流得滿口都是,與雞子醬爆的感覺有過之而無不及。

銀菊露
吃火鍋不忘清熱,我點了個銀菊露,很夠冰凍,也很清新,最適合用來清一清火鍋的油膩,更有清肝明目的功效。

造訪日期: 2020年5月
感謝 travelfoxs
2020年1月7日

入口不易找到; 食物質素一般,非常大油煙, 但價錢比同區同類食店要貴一點,驚喜的原來雞煲都有live,第一次聽住歌打邊爐

感謝 KitmanW4
2019年11月30日 透過行動裝置

朋友介紹呢間喺官塘The Wave3樓嘅米走雞Live食火鍋,尋晚一行3人,朋友負責訂位,7點上到去目測火鍋店生意唔錯,客人9成滿,好在有book枱,人齊先叫野,我地揀左辣味雞煲火焰麻辣雞煲真係有火焰架,店員當面點火再炒揀左一粒辣椒既辣度朋友唔太食得辣,依個味道啱啱好,雞肉大大件,厚實嫩滑!
自家製的響鈴,每日新鮮製造,響鈴份量大得非常誇張,口感煙韌,十分特別,十分抵食。
手切新鮮牛頸脊,脂肪分佈平均,肉質軟淋,入口即溶化,亦帶有牛肉鮮味,我和朋友都一刻愛上。
手打五 寶拼盤$88, 粒粒 肉質彈牙。 是大家最搶食, 很快便掃光。
而火鍋店另一賣點就係有歌手現場唱歌,而尋晚位女歌手唱歌亦好好聽,客人亦可以點歌請歌手唱,一邊食一邊聽住歌手聲感覺真係唔錯,直得再嚟及推介給大家~~

感謝 cathywan0906
2019年11月26日

微涼天氣,彷彿聽到火鍋對我嘅呼喚,今晚一於放工就黎呢度,一邊聽歌 (每晚唔同歌手駐場,歡迎點歌),一邊火鍋 (又幾押韻喎........哈哈)

先選好湯底,再認真研究下火鍋配料

清清地唔怕肥又可以下火,咁多優點,點可以唔點呢個芫茜皮蛋湯底 ($78),除左主角芫茜皮蛋外,仲有紅蘿蔔,粟米同豆腐,材料認真豐富同抵食,啖湯都幾清甜,滾起就可以起動

對於好牛嘅我地黎講,打邊爐嘅美好時光當然要有碟靚牛肉,呢度嘅手切新鮮牛頸脊 ($228/細)就絶對滿足到我地

肉色吸引,每塊切成蝴蝶狀,細份量都夠2-3人享用

放入湯中一轉色就食得,肉味香,略帶脂肪更添油香,原塊再夾D蔥粒一齊食,口感同味覺超滿足!

多款蔬菜中,比較歡喜生菜 ($24/半份),想口感爽脆軟腍隨我歡喜

有見個湯底咁清甜,特意叫客棉花肚 ($78)黎索下湯

無需烚好耐就食得,口感爽口,中間"咇"湯汁出黎,好味呀!

呢碟滑雞片($58)比我想像份量來得多,雞片連皮,若然少D鷄皮會健康D同避免油膩湯底

烚完鷄肉仍然滑溜,與湯底一起增加肉嘅甜味

造訪日期: 2019年11月
感謝 gingerszeto

去過米走雞Live嗎? 請分享你的經驗!