“平民化,質量優”

十和田總本店
使用外送服務
香港排名第417 (共15,387家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月9日 透過行動裝置

友人好喜歡食日本菜,今日介紹了一間經常去的
日本菜館,壽司是主打,啱晒我哋胃口。
有壽司吧枱,普通坐。
價錢都算抵,平民化,質量優。

全用QR code點單,方便快捷!

三色丼 $188
蟹肉蟹膏
蟹膏勁爆香,配鮮甜蟹肉一流。
海膽
入口即化,甘香。
吞拿魚蓉
有蔥的配合,另吞拿魚蓉更添美味。

醋飯好正,越食越香。

火炙牛肉湯烏冬 $88
牛肉火炙後,油脂迫出,香氣撲鼻,肉質軟腍,正!
湯底清甜可口。
烏冬有彈性,有嚼勁。

1  感謝 pcsy

2021年5月6日 透過行動裝置

餐廳位於金馬倫道,位置方便就腳。適逢我喺尖東返工,行過嚟都唔使10分鐘,當日咁啱係立夏,熱到爆炸,即刻要去食壽司降一降溫!午市套餐有成24款咁多,價錢由$78至$298,總有一款啱你胃口!

午市壽司套餐 連麵豉湯 $98
壽司有11件,包括三文魚,甜蝦,赤身,穴子,粒貝,飛魚子軍艦,海膽魷魚軍艦,蔥吞拿魚茸卷。佢哋選用日本米,而且壽司飯已經用醬油調味,所以就算唔需要點豉油都好夠味!每款刺身都非常之鮮甜,尤其是我最鍾意嘅蔥吞拿魚茸,好好味,仲有3件添

三文魚親子丼 連麵豉湯及茶碗蒸 $118
同事已經揀咗叫少飯,冇諗過三文魚係咁多,多到食極都仲有,仲要係肥美鮮甜,呢個價錢喺尖沙咀來講真係冇得輸。茶碗蒸亦都蒸得啱啱好,好滑,亦都夠味亦夠熱!

成間餐廳嘅裝修風格非常之日系,但係略嫌枱面有點兒窄,午市時間都還好,如果夜晚食嘅話放多幾碟就未必夠位啦。

感謝 Francoiserice
2021年5月3日 透過行動裝置

今日終於試左尖沙咀其中一間出名既日本料理 菜式精緻 魚生新鮮足料 回頭率極高!加分位係全部飯係啡色既赤醋飯 比起一般白色醋飯 更突出魚生鮮味!
✅ 平成卷 ($148)
果然係十和田人氣招牌 用料豐富 有齊吞拿魚蓉 海膽同三文魚籽!夾得黎 鮮味十足 層次豐富

✅ 招牌三色丼 ($188)
打卡一流既三色丼 松葉蟹啖啖肉配埋極香濃蟹膏!海膽雖然唔係當造 但都鮮甜肥美!吞拿魚蓉鋪滿成個飯 鮮味十足!

✅ 火灸壽司拼盤 ($108)
一咬落去成口都係火灸逼出黎既魚油 當中最出色係火灸左口魚同三文魚!

✅ 香蔥吞拿魚腩丼 ($118)
太中意吞拿魚所以叫多個丼飯 同三色丼入面個吞拿魚蓉差唔多~

十和田總本店 (尖沙咀)
總本店:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
分店:新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G27號舖
人均消費:$309 |推介:❣❣️❣️❣️❣️/5

感謝 leogirlfoodie_hk852
2021年3月2日 透過行動裝置

第一次黎到十和田

招牌三色丼
一次過食哂吞拿魚蓉,海膽,松葉蟹蟹肉蟹膏
個樣圓碌碌勁可愛,三碗都裝到好滿

火炙壽司拼盤
有芝士蝦,魷魚,三文魚,吞拿魚腩,左口魚
燒得好靚

吉列炸蝦卷
估唔到都幾大件,食到勁飽

十和田總本店
尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

造訪日期: 2021年3月
7  感謝 delish_hk
2020年11月20日 透過行動裝置

#cassiegotst
朋友問起我尖沙咀有無日本菜推介,我一定推介十和田總本店。依間日本菜長期都好多人光顧,我建議大家最好要book枱。
十和田嘅壽司飯同其他日本餐廳有啲唔同,係啡色,用咗酒粕發酵,比起一般壽司飯更香,聽聞係江戶前傳統壽司製法。首先,次次我都會叫三文魚三味壽司,滿足我依個三文魚控,當中包括火炙三文魚,三文魚配薑蓉同三文魚配山葵。今次嘅三文魚比之前嘅切得更大件,好滿足!我最鐘意食係三文魚配薑蓉,因為啲碎薑做到入口即溶,好正!‍♀️
另外,依家秋冬係靚蟹當造季節,都叫左個北海道帆立貝松葉蟹丼($148),將蟹腳肉鋪滿飯上,配以北海道三文魚子及帆立貝刺身,充滿鮮味!除左壽司、刺身之外,都想揀啲熟食。我地揀左鰻魚飯($98),好似便當咁,味道都唔錯。‍♀️
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4)
➡️ 十和田總本店 (尖沙咀) 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution

造訪日期: 2020年11月
1  感謝 cwycassie

查看過十和田總本店的旅客也查看過

去過十和田總本店嗎? 請分享你的經驗!