“🦁 尖沙咀美食|高質用心日本料理”

十和田總本店
使用外送服務
香港排名第415 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月3日 透過行動裝置

今日終於試左尖沙咀其中一間出名既日本料理 菜式精緻 魚生新鮮足料 回頭率極高!加分位係全部飯係啡色既赤醋飯 比起一般白色醋飯 更突出魚生鮮味!
✅ 平成卷 ($148)
果然係十和田人氣招牌 用料豐富 有齊吞拿魚蓉 海膽同三文魚籽!夾得黎 鮮味十足 層次豐富

✅ 招牌三色丼 ($188)
打卡一流既三色丼 松葉蟹啖啖肉配埋極香濃蟹膏!海膽雖然唔係當造 但都鮮甜肥美!吞拿魚蓉鋪滿成個飯 鮮味十足!

✅ 火灸壽司拼盤 ($108)
一咬落去成口都係火灸逼出黎既魚油 當中最出色係火灸左口魚同三文魚!

✅ 香蔥吞拿魚腩丼 ($118)
太中意吞拿魚所以叫多個丼飯 同三色丼入面個吞拿魚蓉差唔多~

十和田總本店 (尖沙咀)
總本店:尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
分店:新蒲崗太子道東638號Mikiki地下G27號舖
人均消費:$309 |推介:❣❣️❣️❣️❣️/5

造訪日期: 2021年5月
感謝 leogirlfoodie_hk852

2021年3月2日 透過行動裝置

第一次黎到十和田

招牌三色丼
一次過食哂吞拿魚蓉,海膽,松葉蟹蟹肉蟹膏
個樣圓碌碌勁可愛,三碗都裝到好滿

火炙壽司拼盤
有芝士蝦,魷魚,三文魚,吞拿魚腩,左口魚
燒得好靚

吉列炸蝦卷
估唔到都幾大件,食到勁飽

十和田總本店
尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下

造訪日期: 2021年3月
7  感謝 delish_hk
2020年11月20日 透過行動裝置

#cassiegotst
朋友問起我尖沙咀有無日本菜推介,我一定推介十和田總本店。依間日本菜長期都好多人光顧,我建議大家最好要book枱。
十和田嘅壽司飯同其他日本餐廳有啲唔同,係啡色,用咗酒粕發酵,比起一般壽司飯更香,聽聞係江戶前傳統壽司製法。首先,次次我都會叫三文魚三味壽司,滿足我依個三文魚控,當中包括火炙三文魚,三文魚配薑蓉同三文魚配山葵。今次嘅三文魚比之前嘅切得更大件,好滿足!我最鐘意食係三文魚配薑蓉,因為啲碎薑做到入口即溶,好正!‍♀️
另外,依家秋冬係靚蟹當造季節,都叫左個北海道帆立貝松葉蟹丼($148),將蟹腳肉鋪滿飯上,配以北海道三文魚子及帆立貝刺身,充滿鮮味!除左壽司、刺身之外,都想揀啲熟食。我地揀左鰻魚飯($98),好似便當咁,味道都唔錯。‍♀️
味道評分▶️ (4)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4)
➡️ 十和田總本店 (尖沙咀) 尖沙咀金馬倫道42號華懋金馬倫中心地下
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat

夠曬高cp

造訪日期: 2020年9月
感謝 nkcfung
2020年11月6日 透過行動裝置

今次叫左三色丼飯,三文魚三味壽司,同火炙牛肉湯烏冬,兩個人食total $345, 價錢中等,但就食到好飽。

三色丼飯分別有蔥花吞拿魚蓉,海膽,同蟹膏蟹肉,分開放喺三小碗飯上面,三款料全部都冇腥味。海膽唔算好濃味,食到尾鮮甜味會更加突出,偏好淡味海膽既人應該會鍾意食。蟹肉同蟹膏鮮味都好濃,尤其是蟹肉,唔似出面一般海鮮丼既蟹肉咁淡味。

三文魚三味壽司,飯有少少心思,師傅有落醬油調味,賣相都加左啲分

最後係火炙牛肉湯烏冬,牛肉有4-5大片,白菜,娃娃菜同烏冬份量都好足。烏冬值得一讚嘅地方係浸左好耐湯都keep到好煙韌,但湯底有少少偏咸,食完要飲多幾啖茶

造訪日期: 2020年11月
感謝 feimuihk

查看過十和田總本店的旅客也查看過

去過十和田總本店嗎? 請分享你的經驗!