“走肉朋友”
2DP的評論

2DP
香港排名第5 (共686家甜點)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

今日又同走肉朋友食飯
我地揀左間新派素菜餐廳
貪佢又有主食又有靚甜品

我地一人叫一個impossible burger
朋友要左classic burger
我就加左portobello 鐘意佢口感更豐富同更juicy

用impossible meat 黎做burger 感覺都好像真
做到肉汁嘅效果

夏日炎炎點樣可以消暑就更係食西瓜啦
我地要左西瓜雪山
賣相好靚
見到都透心涼!
西瓜汁勁冰爽,正!

唔夠飽仲要多個甜品!
豆花上鋪滿左小芋圓同桃膠珠
一個嫩滑,一個煙韌
用黎加甜嘅豆奶用左碟豆花去調色
淡紫色,超吸睛!

造訪日期: 2021年5月
感謝 mmmleemaple

2021年2月5日 透過行動裝置

這次去到厚福街覓食,決定再進去這家吃東西,為了飯後吃這個刨冰。店舖是吃素的,所以較健康一點,素食也可以好吃的。
純素雞肶 HKD$47 / 純香素雞胸 HKD$48,採用高營養價值的Superfood製成Seitan(全麥麵筋),這個炸雞口感不錯,與炸雞的質感很相似。兩款炸物也是脆卜卜的口感,而且不會很油膩。
牛油果·有機沙律紅菜頭彩虹沙律 HKD$118,材料有牛油果/紅菜頭/風乾鮮茴香片/藜麥/青瓜/粟米粒/鷹咀豆/沙律菜,另配有低脂乳酪醬。沙律賣相新鮮而且份量十足,配著酸酸甜甜的乳酪吃味道更棒。
雜菌南瓜燴飯配百頁豆腐 HKD$68,這個是午市套餐配餐湯/沙律。這個燴飯南瓜味不重但飯質口感挻煙韌,面頭的百頁豆腐口感意外地煙韌,口感像麥樂雞挻特別的感覺。
蜜瓜·牛乳刨冰 HKD$108,這個可轉換為豆奶,適合素食/對奶敏感人仕。這個甜品份量十足,與朋友分享來吃最好不過。牛乳刨冰口感軟綿綿,牛乳味重帶微微甜味。蜜瓜甜甜的很多汁,挻喜歡吃這個甜品。
吃飯期間點杯飲品來邊吃邊飲挻享受,我們點了美式摩卡咖啡和荔枝西柚烏龍,兩杯飲品味道不過不失。食物質素不錯,價錢中等,間中吃一餐素也不錯。

造訪日期: 2021年2月
4  感謝 CHINGCHINGJAIII
2020年12月6日 透過行動裝置

2DP - 素食新境界

厚福街一向都美食林立,有一間新派素菜餐館,一直都想找個機會和半素食的朋友試試,今日終於約到她了,一於食下先!

素芝豬不可能漢堡
採用Impossible豬扒,口感十足,肉汁夠,和普通豬扒沒太大分別,加入生菜、蕃茄和芝士醬,簡直就是漢堡新芝泰。

原個南瓜盅·燴飯
完整一個小南瓜的飯類,香濃南瓜忌廉的燴飯,飯粒軟硬度剛好,有點像意大利飯般,配搭著南瓜蓉,滿滿的南瓜味。

蜜瓜·牛乳刨冰
造型滿分的甜品,粒粒圓潤的蜜瓜粒,加上奶香的牛乳,和細綿的刨冰,睇得又食得,另外非常貼心的就是素食或對奶製品敏感的人士可轉豆乳。

菠蘿熱情果沙冰

造訪日期: 2020年12月
感謝 justforshan
2020年12月6日 透過行動裝置

近年好多香港人推崇健康飲食,多菜少肉,或是素食行列,尖沙咀素食餐廳2DP一向提供不同創意素食,岩晒健康嘅大家❤️

牛油果有機紅菜頭彩虹沙律($118)
純素脆雞胸($48)
純素雞髀($47)
雜菌南瓜燴飯配百葉豆腐(午市套餐 $68 )
蜜瓜牛乳刨冰($108)
美式摩卡咖啡☕️($44)
青檸薄荷烏龍($44)

超推純素雞髀,超級像真,甚至比真雞好食,內裏腐皮口感驚喜百頁豆腐,外面酥脆,內裏煙韌,感覺像脆炸墨魚膠,口感一流

蜜瓜牛乳刨冰,果肉份量多,又甜又多汁,清爽香甜,配埋牛奶冰,奶味香濃,食有啲似食緊密瓜牛奶雪糕素食或對奶製品敏感人士可轉豆乳

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 tomandcharlie_diary
2020年11月29日 透過行動裝置

厚福街素食餐廳 2DP
主打創新素食 裝潢簡潔明亮 店面唔算好大 個人特別鍾意佢既bar枱位
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
▪️素芝士風乾羽衣甘藍配炒雜菜 $110
我真係勁鍾意食風乾羽衣甘藍 因為食落真係好似紫菜!而且係super food 夠晒健康!2DP既風乾羽衣甘藍 面層加左素芝士 食落甜甜鹹鹹 口感有啲似夾心芝麻紫菜
炒雜菜種類豐富 充滿百里香嘅香氣 有爽口既白菌 軟腍既薯角 唔太苦澀既椰菜仔 脆身多汁既波椒 嫩菠菜

▪️原個南瓜盅 • 燴飯 $158
原個南瓜盅 打卡一流
雖然望落唔算好大個 但食落真心飽肚 因為全部都係澱粉質 2個人share就啱啱好
燴飯creamy 啖啖忌廉香 飯粒粒粒分明 但偏軟欠缺咬口
仲可以刮側邊既南瓜肉 清甜多汁 帶南瓜香 不過某啲位就有啲苦 口感屬於比較微爽 唔係粉糯個種 食落唔會太重纖維感
原個南瓜盅保温超好 食到一半都仲岀緊煙 由頭食到尾都係熱㗎 不過味道有少少單調

▪️沙嗲素雞串燒 $47
素雞串燒外皮微脆唔油膩 內唔乾
沙嗲醬香濃花生味 香口微辣

▪️蜜瓜 • 牛乳刨冰 $108
牛乳刨冰真心正!刨冰軟綿 奶味超濃 入口即融 又唔會融得好快 重點係唔會太甜!加埋清甜多汁既蜜瓜 消暑一流

▪️紅棗桃膠燉雪梨 $78
完全睇少左呢個糖水
雪梨好大一個 燉得微微爽滑 唔會太軟爛
雪梨水 帶黑糖同紅棗香 甜度低 加埋雪耳同滑爽桃膠 秋天食好滋潤
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀⠀
整體而言 食物有水準 甜品好有驚喜!特別推薦 蜜瓜 • 牛乳刨冰 紅棗桃膠燉雪梨

造訪日期: 2020年11月
2  感謝 sistersnfood

去過2DP嗎? 請分享你的經驗!