“尖沙咀 | 新派素食餐廳😆”
2DP的評論

2DP
香港排名第4 (共681家甜點)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月4日 透過行動裝置

這次去了一家主打素食的餐廳,在這個抗疫時間就更加要吃得健康一點☺。店鋪位置尖沙咀厚福街裡面,裝修以白色為主格調,是小清新的新派素食甜品餐廳。在剛剛開門的時間去最好不過,因為人流未開始多,又可以慢慢地享受午餐。
原隻菠蘿炒椰菜花飯 HKD$188,一上菜時已經看呆了,因為很大個菠蘿殼裝著滿滿的食物,用了椰菜花/素肉碎/雞蛋/素肉鬆/菠蘿/提子乾/腰果製作而成。左邊是素肉鬆,右邊是雞蛋絲,比例是一半半賣相不道。食物沒放太多調味道,味感覺清新因為有菠蘿在裡面,酸酸甜甜的口感既開胃又惹味。
酥炸素豬扒 HKD$49,吃素當然要吃新豬肉,味道與豬肉相近但又健康一點。營養價值又差不多,若果沒有看餐牌真的會誤會為真豬肉。外皮脆脆的味道挻香口,挻喜歡這個口感和味道。
士多啤梨配奶油窩夫 · 鐵觀音雪糕 HKD$98,飯後當然來份甜品,這次雖然有原因而吃不到蜜瓜刨冰。所以我們點了窩夫,面頭有美美唧花擺盤不錯賣相很吸引,窩夫口感煙韌鬆軟,整體味不會太甜。
焦糖瑪奇朵 HKD$44,來杯咖啡提提神打打卡吧,靜靜很喜歡咖啡有美美拉花,咖啡味道香濃,而且味道不會太甜。
玫瑰菊花大棗茶 HKD$38,這個組合的茶飲既滋潤養顏又養肝明目清熱,女生飲多一點也不怕呢,但要記得懷孕/經期時的女生不可飲用,濕重的朋友也不宜飲用大棗。茶飲味道清新,而且又提神。

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年2月22日 透過行動裝置

尖沙咀厚福街真係好多嘢食寫左幾篇都係厚福街,出名既仲有韓國街,所以其實尖沙咀真係好多選擇 .
蜜瓜牛乳刨冰($108)- 粒粒蜜瓜都非常甜,水份飽滿好juicy,數量也非常慷慨。雖然底下的牛乳刨冰的濃度同甜度都沒有想像中那麼好,但是蜜瓜絕對可以挽會整個甜品的分數! 以這個價錢來說,也是非常值得,這是一個會回頭的甜品。 .
甜薯黑松露薯條 ($68) - 這薯條吃起來比一般的炸薯條更好吃,有薯仔的天然甜味,口感比較札實。 配上黑松露的香氣,令我吃完一條又一條! 下午茶時間這裏的人並不多, 環境也是寬敞舒適 ,可以好好享受下午茶時光。
題外話係呢度之前有做素食放題

造訪日期: 2019年6月
感謝 yumi1206022
2019年9月7日

今晚數個朋友聚餐,基本上把較有特色的菜式都品嚐.... 自家制脆片、沙律、意粉、薄餅、炸雞、南瓜飯、薯條、蜜瓜刨冰等。脆片和炸雞胸較令人失望,南瓜飯是用大麥做的較有口感,但朋友不太喜歡,個人認為與南瓜"撈"在一起味道還不錯。蜜瓜的刨冰溶得太快,要急吃。

造訪日期: 2019年9月
感謝 Jellyfish319
2019年9月2日 透過行動裝置

話說星期六要約朋友出尖沙咀食飯聚下, 朋友介紹左呢間食素的餐廳比我, 吾想搵其他餐廳, 就決定它啦

1.原個本地南瓜・忌廉大麥飯 _HKD138
原個南瓜上,打卡一流,南瓜煮得好淋,可以輕易劃出南瓜蓉出來同大麥飯一起食,第一感覺這道菜好健康,味道方面,大麥飯好似平時食的蕙米,超有嚼口,而呢款蕙米吸汁不是好強,所以無一般意大利飯般濃郁,反而食得更輕盈,更附合健康主題,米飯有露荀,露荀夠爽甜,整體不錯, 愛健康人仕值得一試!

2. 50/50 蕃茄自家製水牛芝士薄餅_HKD118
薄餅係脆皮薄餅, 水牛芝士份量都幾多, 芝士味夠濃郁的, 而蕃茄係用比車厘茄大小小的小圓茄, 感覺蕃茄味更濃, 都好好食的.

3.黑松露薯條_HKD68
份量算多, 炸薯條另配黑松露醬點, 黑松露醬好味的, 唯一薯條炸吾算好脆

4.番茄牛油果蓉 ・墨西哥脆片・伴自家製純素芝士醬_HKD78
純素芝士醬好香濃點墨西哥脆片一流!

6.炸蕃薯條(小)_HKD26
這個好食, 採用兼蕃薯去炸, 香香甜甜的, 實在忍不住不斷一條又一條地食.

5.蜜瓜牛乳刨冰_HKD108
朋友說這個超推薦, 就點左作為飯後甜品啦. 半個蜜瓜的份量, 蜜瓜劃出小球球的, 蜜瓜算甜的, 底下是超濃的牛乳刨冰, 濃到好似食奶粉的.哈哈~幾好食的, 唯一美中不足的地方是蜜瓜球不夠冰凍.

整體上, 這家素菜餐廳食物質素好好的, 而且食品較新派潮流, 但員工的貼心服務度可以要改善一下, 例如, 安排位子, 上甜品前/時可以幫手一下收下用過的碗碟. 除此之外, 十分推介大家來光顧, 多食素, 減少地球碳排量!

造訪日期: 2019年9月
感謝 foodieeee_share
2019年7月27日 透過行動裝置

又去厚福街搵食
係呀!又係厚福街呀 今次去左街頭一間素食餐廳食素食⁉️ 非也…… 其實係去食甜品,俾佢門外既大banner吸引住
☆ 蜜瓜 · 牛乳刨冰 HKD$108
見到基本上枱枱都有嗌哩個鎮店之寶 賣相超級吸睛,用嚟打卡一流!佢係用半個蜜瓜咁上,密瓜球係用羹成一個個圓球,再鋪喺牛奶冰上面,就咁睇蜜瓜都有廿幾粒,好有份量十分足料
隨刨冰會附上一小壺煉奶,俾你淋喺冰入面,只係淋左好少煉奶已經好夠味,因牛奶冰真係有牛奶味,唔係得齋雪hea你刨冰刨得細滑軟綿,加上蜜瓜非常清甜,不知不覺就好快食完,好想再encore多個!可能嗰日我肚餓啦 其實佢既份量係兩個人食啱啱好㗎~
留意啦~ 原來可以叫 蜜瓜 + 西瓜 mix版㗎,仲要唔洗加錢,啱哂為食又貪心既我啦
2DP
尖沙咀厚福街12-12號A藍馬商業大廈地下

造訪日期: 2019年7月
感謝 foodie_anniechan

去過2DP嗎? 請分享你的經驗!