“日式浜燒”

秋田浜燒食堂
香港排名第5 (共15,679家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年12月2日 透過行動裝置

朋友預約帶我試浜燒餐廳,浜燒指將海鮮在岸邊即捕即燒,餐廳提供日本新鮮運到的不同海鮮,讓食客感受日式浜燒滋味。

京都漁港二人前套餐
烤爐就在餐桌邊,看著店員為我們烹調海鮮,全程享受新鮮食材又可以同朋友聊天,像去了日本一樣。

河豚魚干
河豚魚燒得剛好,外脆內軟,有咬口不會韌。

特上刺身拼盤五點
刺身新鮮,有三文魚、帆立貝、左口魚、池魚、蝦,共有五款刺身,魚生肉質富有彈性,帆立貝清甜,赤海蝦鮮甜爽滑。

店員將準備烹調海鮮給我們拍照,海鮮生猛新鮮!

北海道帆立貝
大粒厚身,牛油和香草味撲鼻,口感爽口彈牙!

函館北寄貝
肉質鮮甜,沒想過北寄貝有那麼大隻,加了特製醬汁一齊燒,份外惹味。

清森殘酷網鮑
剪開成了四份,十分生猛,爽口彈牙不黏牙,不需加任何醬料都能到鮮味。

山之惠黑松露茸野菌箔燒
不同的菇用錫紙包住,黑松露味香濃,每一口都充滿黑松露香味,野菌淋身入味!

蟹味噌甲羅燒配蒜蓉多士
甲羅燒加了蟹籽、蟹肉及蔥粒,滿滿的蟹膏,蟹肉濃厚,蒜蓉多士香脆,喜歡吃蟹膏必試!

鐵板燒野菜豚肉炒麵
有豚肉或牛肉可選,炒麵有鑊氣及大大份,熱呼呼炒麵過癮。

抺茶 、黑芝麻雪榚
雪榚有抺茶和黑芝麻,抺茶味黑芝麻味濃,淋身易入口。

店舖小遊戲,一手赤蝦小遊戲先Like & Share 社交平台活動,一手可拿到幾多隻赤蝦即食,店員提議一半刺身一半浜燒,刺身赤蝦大隻又爽甜,鹽燒後肉質更彈牙,連蝦殼吃又香又脆!

整體滿足了還未去到日本的我們,店員服務貼心,不時會加茶,食材非常新鮮,絕對可以滿足我們的味覺及視覺!❤️

感謝 EPSTW

2021年11月28日

「秋田浜燒食堂」,網上訂座後,當晚到達餐廳時,已被日式地道的裝潢風格吸引,環境很清幽,燈光偏黃加上日本風情的氣氛,真的有種讓食客感覺在日本當地的爐端燒店感覺。

推廣小遊戲「一手赤蝦」,只要客人一手將赤蝦拿到幾多隻,就會免費得到,店員提議一半刺身一半浜燒,每隻也很大隻新鮮,刺身赤蝦入口爽滑鮮甜,而浜燒十分出色,燒過後肉質彈牙,更保留得到水份,又香又脆!

我們選了「京都漁港浜燒二人前套餐」,套餐有前菜,各式主食,甜品,先上前菜河豚魚干,河豚魚干燒得香脆但保留到水份,完全不韌,配上沙律醬更滋味!

特上刺身拼盤五點 ,共有五款刺身,賣相很精緻,長條型的擺盤吸睛,其中我的摯愛赤蝦,肉質鮮甜爽滑,油甘魚肉厚切,池魚伴上柚子醋醬汁,鮮味更出!

函館北寄貝,尺寸十分大,口感奇爽,以特製醬汁一起燒,帶醬油醃料味道,十分入味!

北海道帆立貝 ,十分飽滿,帆立貝很大粒及厚身,以海苔和鰹魚清酒同煮,份外鮮甜!

清森殘酷網鮑 ,網鮑肥美爽口,份量大隻,切開了四份方便進食,只需些許岩鹽,不需其他醬料及調味,已帶出了原本的鲜味!

人氣蟹味噌甲羅燒,充滿蟹籽、蟹肉及蔥粒的甲羅燒放進了蟹型的器皿,蟹味香濃,加上一片脆皮多士,將蟹肉放上多士上,一起吃下,濃郁美味非常!

山之惠黑松露茸惹菌箔燒 ,包括了幾種雜菌,加上黑松露一起燒十分入味,每一口雜菌都充滿著黑松露香味!

鐵板燒野菜豚肉炒麵,可以選擇豚肉或牛肉,份量大碟,炒麵軟韌適中,炒麵盡吸醬汁,十分有鑊氣,很惹味!

最後甜品有抺茶及黑芝麻雪榚口味選擇,綠茶茶味又香又濃,黑芝麻味是我的最愛,同樣香濃,非常滿足!

餐廳以日本新鮮運到的不同海產做保證,食客絕對感受得到用心之處,另外不得不讚的是店員專業友善,所以我和朋友十分滿意這餐晚飯!

感謝 mw222017
2021年11月23日 透過行動裝置

記得之前去日本嗰陣都好鍾意食燒海鮮, 真係好耐冇食過,好彩香港而家都有得食
今次就嚟到呢一間餐廳,坐低冇耐之後,原來佢哋有遊戲玩,睇吓一隻手可以拎得起幾多隻赤蝦
拎到幾多嗰啲就會送俾你食, 可以揀刺身或者串燒

最後我哋一手攞起左七隻,三隻刺身,四隻就拎咗去比餐廳做串燒
D蝦都幾大隻幾鮮甜

然後我地就叫左個京都漁港既套餐,每位 $498

首先就會上左刺身拼盤先, 總共有五款刺身
刺身好新鮮

海鮮有清森殘酷網鮑、函館北極貝、北海道帆立貝、蟹味噌甲羅燒
所有海鮮都清洗得好乾淨同埋好新鮮,之後店員就會幫我哋處理
帆立貝同北極貝都好鮮甜,鮑魚爽口彈牙

甲羅燒會配埋麵包,仲有好多蟹肉, 味道香濃

至於熟食就會有黑松露茸野菌箔燒、 河豚魚干同埋一款主食,我哋就揀咗牛肉野菜炒拉麵
野菌既黑松露味好香好濃

河豚魚干甜甜地,沾埋沙律醬食更美味

牛肉野菜拉麵配料都好多,炒得幾乾身

最後甜品就係雪糕,完滿結束

感謝 Michellee_Wong
2021年11月22日 透過行動裝置

尖沙咀天文台道揾日食,秋田好去處,坐低叫個套餐,京都魚獲二人前, 包括以下
遊戲七隻,三燒四刺身好味夾鮮甜
1青森殘酷網鮑兩隻

輕熟不硬,入口軟清,燒烤合宜。

2函館北寄貝一隻

帶海水鹹味,入口滿意新鮮可口。

3北海道帆立貝兩隻或者係紐西蘭草羊架兩件,我哋一每樣一隻

帆立貝燒得清甜香口,慢嚐有口感,羊

4人氣蟹黃甲羅燒兩位

味道夠口感,薄餅一片夾住食,蟹黃略鹹小小,所以加薄餅。

5山之惠黑松露野菌箔燒

黑松露味道濃鬱,打開鋁箔,香氣爆發。

前付,即到前菜。

6河豚魚乾,今次無咁乾口,食落軟身,口感正,燒味剛好。

7特上刺身拼盤五點

刺身新鮮必食,口香細滑,件件滿意。

自選

8京都鰻魚茶漬飯或者

打鐵板燒椰菜炒拉麵,牛肉或者豚肉

我地咗炒拉麵抄得份量夠,慢慢吃先吃得完。

甘味

9雪糕,黑芝麻及綠茶。

我要芝麻,香啲嘛,綠葉係我個朋友喜歡。

每位495,千零蚊結賬,飽飽。

感謝 Z6136WLalexl
2021年11月21日 透過行動裝置

去尖沙嘴行街順便食埋飯~餐廳環境幾舒服,我地叫左2人套餐~海鮮都好新鮮~

舖頭有個promotion like fb 就可以join~一手赤蝦活動,用手抓到幾多就送比我地食~我地直接整赤蝦刺身得黎食,好鮮甜好好味
前菜係魚乾,好有味
主角係海鮮,有生蠔,帶子同鮑魚,海鮮好鮮甜~staff幫手燒,海鮮啱啱好熟,夠嫩~
然後有清酒煮蜆,清酒帶出蜆嘅鮮甜原味原味~
和牛刺身好薄,口感好正,非常好味享受[得意]
蒜蓉包好香好脆,加蟹膏超好食~
然後再有錫紙焗牛油菇雜菇,菇嘅種類有兩三種份量亦都好足,好味
雜菜炒麵,有牛肉做主角,成餐飯嘅感覺就原味好味
最後食完飯就上甜品,有2款雪糕口味揀,朱古力&抹茶。我哋最後揀咗個抹茶雪糕,完美結束~

造訪日期: 2021年10月
感謝 JerryW2096

查看過秋田浜燒食堂的旅客也查看過

去過秋田浜燒食堂嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。