“ 美味浜燒 ➕ 仲有免費浜燒赤蝦”

秋田浜燒食堂
香港排名第16 (共15,387家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

放工約咗舊同事食飯,佢帶我嚟呢間餐廳。餐廳做緊免費「一手赤蝦」推廣,看看大家能捉到多少只?我一手捉到10只赤蝦,可以選擇刺身或浜燒。

我哋選了「北海漁港」浜燒套餐,每位$498,有齊前菜、小食、刺身、海鮮、主菜及甜品,菜式多達近10款,算幾抵食。

前菜:河豚魚干
燒得很香氣撲鼻,口感帶少少蜜糖味。

刺身:特上剌身拼盤五點
魚生很新鮮,切得厚身,甜度亦足。

海鮮及燒物:青森殘酷網鮑、函館北寄貝、北海道帆立貝、味噌甲羅燒、山之惠黑松露茸野菌箔燒。

海鮮質數高,店員說大部份海鮮從日本訂購的,我特別喜歡「青森殘酷網鮑」,雖然把活鮑魚浜燒,真的很殘忍,但肉質十分爽滑彈牙,味道鮮美。

食完浜燒之後,店員送上「京都鳗魚茶漬飯」,吃完暖心又暖胃。

芝麻味及綠茶味雪糕香滑濃郁。

感謝 joey20202

4 週前評論 透過行動裝置

約咗朋友喺尖沙咀食飯,佢知道我鍾意食日本嘢,咁就帶咗我嚟呢間日本餐廳,話要同我一齊試吓好嘢

叫咗每客$498嘅 Kyoto Set 京都套餐 x2
-「河豚魚干」:有少少咬頭兼幾香口,沾雞蛋黃醬食好味
-「特上剌身拼盤五點」:新鮮味美

-「北海道帆立貝x2」:燒得剛剛熟,店員妹妹控制生熟程度唔錯
-「函館北寄貝x1」:肉質爽脆鮮甜
-「青森殘酷網鮑x2」:超新鮮,網鮑一邊燒一邊郁動,喺火爐上邊起碼郁動咗成分鐘,雖然我有啲於心不忍,不過真係好鮮味,肉質結實鮮甜
-「人氣蟹味噌甲羅燒x2」:出奇地鮮味,又有芳香嘅蟹膏味,配牛油多士食好正
-「山之惠黑松露茸野菌箔燒」:有淡淡嘅黑松露香氣,呢個簡單好食

-「京都鳗魚茶漬飯」:茶漬飯嘅高湯湯底味道非常濃郁,極有鹹鮮味,配鰻魚一齊食,好正
-「甜品」:我要咗「黑芝麻雪糕」,有極濃厚嘅黑芝麻香味,簡直係有小驚喜;朋友要咗「綠茶味雪糕」,佢話都清新好食

1  感謝 BergmanChan
4 週前評論 透過行動裝置

呢間餐廳朋友上次黎過覺得唔錯,今次佢特登帶我黎食。根據ooenrice建議係佐敦站出,不過個人認為尖沙咀站出好似近d,店員都係咁認為。

今次都係揀“京都”套餐,佢同“北海”餐最大嘅分別就係少兩隻蠔,變成多一份刺身

餐廳仍然仲有一手攞赤蝦嘅活動,攞到幾多就有幾多食,我朋友上次攞7隻,今次我竟然攞到9隻!5隻攞去燒,4隻做刺身。個人認為,刺身好似好食d,口感軟糯,蝦味幾突出,反而燒完之後肉質比較鬆散黐殼

前菜雞泡魚乾食落竟然幾甜,煙韌煙韌咁

呢個就係我地嘅刺身拼盤,刺身都幾厚身架,所以我地覺得揀刺身而唔揀蠔係正確嘅選擇味道正常冇雪味,附帶嘅芥末都幾清新,個人覺得一手攞返黎嘅赤蝦刺身反而比呢個刺身拼盤嘅蝦好食

呢個就係我地陣間嘅磯燒組合,全部都係店員幫手燒

燒粒貝嘅口味比我之前食過嘅都要重,因為佢落堅魚汁去燒,所以出到黎除咗鮮味,仲會多一份鹹味同埋少少牛油香,本身我都想擺返正再影相,但d汁多到掂一掂都會倒瀉咁,所以唯有反轉影

之後係燒帶子同羊架2揀1,我地就一樣一份,乜都試少少,呢個帶子就主要用牛油同酒去燒,個酒香味係出奇嘅濃,以往d酒燒完後會大部分揮發,但呢個係一入口就爆曬d酒香味出黎,真係令人幾驚喜

羊架唔算大份,肉嘅地方騷味唔重,但脂肪位置騷味好香,旁邊嘅芥末青檸都幾提鮮

呢個鮑魚我好中意,強烈建議沾柚子芥末,個味道同中式嘅果皮蒸鮑魚有異曲同工之妙,果皮香同鮑魚鮮甜真係完美配合,比較特別嘅係佢呢度嘅柚子芥末係帶辣味,再多一份刺激感

燒菇幾香,冇草青味

甲羅燒配多士睇落細細份但其實分量好足,厚厚塗曬整份多士後仲有好多剩,好濃郁嘅蟹香

牛肉炒拉麵都唔差,其實又唔係話好勁鑊氣,個人覺得比較似撈麵,麵感好煙韌,食完之後好飽好滿足

最後食埋雪糕後好滿意咁完成今餐

呢度食物幾正,係入面環境暗咗少少,要開夜間模式先影到d食物。店員服務好好,佢地好熱情好好傾,服務又周到,全程係隔離睇實個火,抵讚。

感謝 Sherpa804013
4 週前評論 透過行動裝置

二人結伴到尖沙咀諾士佛臺一帶覓食,尋尋覓覓之間走到了天文台圍,這裏自成一角非常清靜有幾間食店, 其中被這家"秋田冰燒食堂"吸引着……
內部裝潢東昧濃濃的日本料理店,有燒活海鮮很不錯!決定內進一試!
點了一份京都二人前套餐 $495/位
有刺身,活海鮮,甲羅燒,羊架……等。內容豐富!

點菜後職員呈上一篩赤蝦表示只要消費滿四百元和like Facebook share 玩這個一手抓 蝦遊戲,有得玩有得吃!

抓到八隻四隻燒, 四隻刺身,非常爽甜!

海豚魚乾~
肉質鬆軟,沾上沙律醬十分之味!

刺身拼盤~
甜蝦,三文魚,帆立貝,油甘魚都很新鮮肥美!

浜燒~
活鮑魚,帆立貝,北寄貝,蟹殼都很新鮮!

職員以純熟練的技巧將活海鮮烤熟。

甲羅燒~
蟹蓋肥美+鵪鶉蛋連同多士一起吃滋味無窮!

厚燒羊架~
外層香脆肉質 嫩滑多汁!

黑松露雜菌和牛肉炒拉麵都很美味!
整份餐份量非常豐富!抵食!再加上甜品~芝麻雪糕
大滿足!

感謝 jadeAujade
2021年5月11日 透過行動裝置

朋友揾到哩間餐廳真係厲害,佢個位置比較偏遠,但係餐廳嘅內外,都好有去左日本嘅感覺!

餐廳做緊promotion, like Facebook 同share 就可以用一隻手”爪”蝦,攞到幾多隻就免費送俾你食,我隻手其實都細架,攞到八隻都算唔錯!

我地揀左京都漁港,因為有刺身。
首先剌身有甜蝦、三文魚丶凡立貝丶油甘魚丶左口,全部都鮮甜,特別係油甘魚,好厚身
雞泡魚干,我好鐘意哩個小食,可以一路傾計一路食,加埋日本酒,好chill!魚干份量都唔少,味道甜甜地,加埋沙律醬真係正!

之前撈到嘅赤蝦,四隻做剌身,四隻燒;刺身新鮮,肉質好味彈牙,鮮甜。赤蝦燒得好香,肉質鮮甜。

活鮑魚未放上網燒已經係咁郁。鮑魚肉身爽口而且鮮甜。

北海道帆立貝都好鮮甜,因為肉厚所以好有口感!

北寄貝清甜彈牙,加上少少菇菌調味,忍唔住都要飲埋d湯汁。

甲羅燒裏面放咗好多蟹子、蟹肉同蟹膏,另付有一隻鵪鶉蛋。食前先將配料攪拌,最後可以放喺多士上面一齊食,yummy!

燒雜菇用錫紙包住,燒之前都唔知係乜,一打開就有驚喜!黑松露菇菌味道平衡出眾,彈牙而且富有口感。

鰻魚茶漬飯都係唔錯,只可借太少
甜品有雪糕,我揀左芝麻味,芝麻好香
每台有專人服務,而且唔算貴。

造訪日期: 2021年4月
感謝 kongcnine

查看過秋田浜燒食堂的旅客也查看過

去過秋田浜燒食堂嗎? 請分享你的經驗!