“好味日本居酒屋”

秋田浜燒食堂
香港排名第19 (共15,296家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
3 週前評論 透過行動裝置

呢排不斷食燒肉、燒海鮮!發現最近間間餐廳的通風系統都好好,全部燒完件衫都無味!

浜燒料理二人前$498/位
前菜:河豚魚肝、刺身五點
魚肝甜甜地,沾埋沙律醬食好開胃,即刻好肚餓。刺身有海蝦、三头魚、吞拿魚等等,超甜甜!

主餐燒物:網鮑、北寄貝、帆立貝、厚燒NZ羊架、甲羅燒、松露茸野菌
首先全程不用自己動手燒,有職員幫手!網鮑真係要識控制火喉,店員幫手燒到岩岩熟。鐘意食羊一定要食羊架,肉質嫩滑軟腍,入口即溶化。

重點!打卡Facebook 即刻可以玩一手抓蝦,抓到幾多隻就免費送,我地有八隻!!!

甲羅燒的膏真係好鮮甜,配埋餅乾一齊食鹹淡適中。

芝麻味雪糕做甜品!

感謝 ILINC6

4 週前評論 透過行動裝置

今晚約了老友於尖沙咀食浜燒一解抗疫疲勞。經商議後決定去秋田日式浜燒。這間食肆上次造訪時已是年前嘅事,環境依舊食物資素仍能保持。我們揀選了一份京都漁港二人套餐,隨之服務員邀請 like Facebook 便可玩「一手赤蝦」遊戲。只須一位食客用手拿取大蝦一次,取幾多便送幾多。其實D蝦長過我們手指真係好大隻,居然老友一手便捉左八隻。職員提議四隻刺生,四隻浜燒。繼續便是主角出場。
河豚魚干
河豚燒得香口惹味,咬落軟熟有口感。
刺身拼盤
刺身很新鮮,共有五欵之多。左口魚可配柚子醋令其鮮味突出。油甘魚肉質鮮甜、帶子和甜蝦大大隻夠爽口、三文魚油脂肥美。
青森殘酷網鮑
鮑魚好大隻,肉質爽口彈牙。
函館北寄貝
北寄貝加入鰹魚汁和清哂來燒,散發陣陣酒香;味道增加不少層次。
北海道帆立貝
服務員先用牛油和香蔥爆香,再放回帆立貝一齊燒;肉質鮮甜不韌。
人氣蟹味噌甲羅燒
蟹膏味濃又甘香,放在香脆麵包一齊食真滋味。
山之惠黑松露野菌箔燒
野菌用錫紙包裹來燒,打開後傳出陣陣松露香;惹味多汁。
京都鰻魚茶漬飯
湯底清甜不油膩,連埋飯團來吃清清腸胃好舒服。
最後以芝麻雪糕做完美結束。

造訪日期: 2021年4月
感謝 shirleymonmon
4 週前評論 透過行動裝置

放長假前同朋友去食日本嘢,揀咗個二人前浜燒套餐,有齊前菜、魚生同燒海鮮,人均$500左右,食到好飽!餐廳搞緊個一手捉赤蝦活動,like Facebook就有得玩,試試一手捉咗八隻,一半刺身、一半燒,好肥美大隻,啖啖肉

前菜有刺身拼盤同雞泡魚干兩款,雞泡魚干燒得好香但又唔會好乾好韌,送酒一流!刺身有5款,都幾厚幾大塊,新鮮,無雪藏味,要讚多一次啲赤蝦真係好肥嘟嘟又彈牙

主角浜燒set登場,好豐富!青森網鮑,真係見到好清楚網狀花紋,頂級,燒完之後都依然柔軟稔滑,彈牙。蟹味噌甲羅燒,蟹膏釀蟹蓋,蟹味好濃郁,加咗少少蒽,配蒜蓉包食,好香口。隨餐仲有牛油燒北寄貝,羊架同茶漬飯,食到最後唔記得影

感謝 yumipig

食過返尋味之浜燒

本人最喜愛去日本。當地人情味濃,風景怡人;又有很多很新鮮的海產食物,令我完全好放鬆下去享受整個旅程。 而今疫情下冇得外遊,惟有在食物方面滿足下自己啦!今晚和媽咪專程去了一間好有日本 feel的日式浜燒晚膳。這食肆前年幫襯過,食物質素好又新鮮;所以食過返尋味。
我們order 左個京都漁港二人前套餐。原來餐廳現時搞搞新意思,祗要like facebook就可以玩一手抓捉到幾多就送幾多。於是我就穿上手套一手捉左八隻,一半刺身一半燒烤。
河豚魚干
雞泡魚燒後出奇好食,不會乾身又有口感。
刺身拼盤
刺身有左口魚、油甘魚、帶子、甜蝦和三文魚。全部皆新鮮肥美。左口魚加上柚子酸醋更能提升其鮮味。
青森殘酷網鮑
鲍魚好大隻,燒時還活的;過程有些殘忍,但咬落非常彈牙。
函館北寄貝
北寄貝加入鰹魚汁和清酒來燒,散發陣陣酒香;多汁又最鮮甜。
北海道帆立貝
先用牛油和香蔥爆香,再放回帆立貝一齊燒;肉質實而不韌。
人氣蟹味噌甲羅燒
蟹膏渾入鵪春蛋來燒,味道鮮甜;以麵包夾在一起來吃完全不覺滯口。
山之惠黑松露野菌箔燒
菌味濃,黑松露惹味;加埋牛油來燒值得加分。
京都鰻魚茶漬飯
茶味香濃,煙韌的飯團渾入其中食得滋味;可惜鰻魚太細件唔夠喉。
綠茶雪糕

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 pcsy

新年老闆發給我們的紅包, 仍未花光. 同事提議去尖沙咀 秋田浜燒食堂, 吃個浜燒晚餐. 我們訂了台, 七點有位.

餐廳名字及裝潢都富日本色彩, 令人感覺身在日本似的. 木制餐桌椅和麻繩裝飾, 有天然感, 餐廳氣氛很好. 桌上餐具, 醬料也齊備. 台 與台之間 有透明膠板隔離.

餐牌上有好多不同套餐組合. 同事 點了 京都 二人前套餐 $498/位. 每枱均有專員替客人燒烤.

點了餐, 店員問我們手機有設 Facebook? 如有, 可以打開餐廳網頁, 按 like 及 share , 便可免費食一手赤蝦, 既然有如此優惠, 同事欣喜約狂, 立即做.
店員送來一竹籃子赤蝦, 好大只. 同事一手找了六隻, 晚餐更豐富
赤蝦可以分兩食, 三隻做刺身. 肉質肥美, 爽口彈牙. 另三隻幹燒, 香噴噴送到, 赤蝦好大只, 肉香味甜,

接著是前付 河豚魚幹 送到, 河豚魚幹好大塊, 已切成條形, 燒得香口而不會幹, 點些沙律醬, 這前付很好食.

特上刺身拼盤五點 有兩隻大甜蝦, 油甘魚, 左口魚, 三文魚, 帶子, 擺碟亮麗, 色澤鮮明. 每款兩件, 每人各一. 大甜蝦, 新鮮清甜, 左口魚, 卷成花形, 美妙, 魚味鮮甜, 魚質爽滑. 油甘魚, 厚切, 油香肥美. 三文魚 肉質油潤軟稔. 帶子, 嫩滑鮮甜.

浜燒食品, 一盤送上: 有鮑魚, 甲羅燒, 北寄貝, 野菌包.
師傅在我們臺上設置爐具, 把食物慢慢燒. 函館北寄貝, 肉質肥厚, 爽口, 加上清酒煮, 北寄貝帶些清酒味, 更好食.

青森殘酷網鮑 鮑魚好大只, 慢慢燒, 用火燒活鮑魚感覺有點殘忍, 大約八分鐘, 鮑魚靜止了, 店員取去廚房清洗. 再放上爐燒至有小小焦香, 切成四件, 讓我們吃得更方便. 鮑魚鮮甜無比. 果然是海產中的極品.

人氣蟹味噌甲羅燒 師傅處理得好好, 蟹蓋內早已把蟹膏抽出, 再放有 鵪鶉蛋及蟹籽. 賣相吸睛. 師傅把蟹蓋放上火爐, 慢慢燒, 蟹蓋內蟹膏混合了鵪鶉蛋及蟹籽, 煮成蟹膏蛋醬, 我們把醬塗滿烤熱的多士 上, 好香好好食. 口感豐富, 特別喜歡那卜蔔彈牙的蟹籽. 這是我們好欣賞的一個食品.

接著是 山之惠黑松露茸野菌箔燒 用錫紙包著雜菌放於爐上燒, 打開錫紙好香濃的黑松露味散發, 香氣十足. 野菌什菇好爽口, 不會太稔, 味道及質感也不錯.

北海道帆立貝, 超大形, 好厚肉. 肉味鮮美, 肉質濕潤柔軟, 味道令人滿意.

鐵板燒野菜炒牛肉拉麵 牛肉片份量多, 品質好有 濃濃牛味, 拉麵 彈牙, 調味好, 炒得不油膩, 真是好滿意.

最後是甘味, 即甜品, 日本綠茶雪糕, 雪糕 入口柔滑, 好重綠茶味而不太甜. 真可口 !!

浜燒晚餐食材新鮮有質素, 加上鮮味刺身, 價錢經濟抵食. 無得輸 !! 我會介紹朋友.

感謝 Roam811186

查看過秋田浜燒食堂的旅客也查看過

去過秋田浜燒食堂嗎? 請分享你的經驗!