“辣得過癮四川菜”
老川皇的評論

老川皇
香港排名第1,895 (共15,375家餐廳)
周圍地區: 佐敦/油麻地
周圍地區: 佐敦/油麻地
3 週前評論 透過行動裝置

今晚朋友話食川菜,所以就去旺角食飯;店內環境大,坐得舒服;兩個人點咗三餸,一飲品已經夠飽
落單時,店員會詢問你川菜嘅辣係程度

泡淑鮮魷 $80
炒得夠鑊氣鮮魷爽口彈牙,連配菜都入味,辣得過癮

辣子蝦 $142
就咁睇已經好正,香脆蝦殼包住彈牙蝦肉被紅椒及花椒包圍住,香口惹味

口水雞 $58
口水雞係冷吃雞肉都嫩滑入味,仲要無骨,少辣都夠哂惹味,仲帶點麻,配埋香脆花生一齊食,更有層次感 (如果配埋白飯一定仲正)

柑桔青檸蜜 $19
味道酸酸甜甜,柑桔加埋青檸夠哂解渴 (食辣嘢飲就最啱)

旺角登打士街32號歐美廣場1樓

#老川皇 #泡淑鮮魷 #辣子蝦 #口水雞 #柑桔青檸蜜 #川菜 #辣 #惹味 #四川

造訪日期: 2021年5月
感謝 SukiYeung

2020年6月18日 透過行動裝置

第一次食,很不錯

今日休息,一早就出了旺角逛商場,本以為姐姐陪我食午餐,怎知她有突發事,放我鴿子。 唯有自己食吧。 晚餐才接姐姐放工,一起去食老川皇,她還介紹了一位男同學我認識,搞笑的。

環境地方:
都幾大,光線足,桌子椅子都好乾凈。 一入門口,還見到有一個頗大的水果吧,應該是餐廳弄飲料的材料源。 乾淨衛生,滿意!

食物都滿意:
口水雞 $58
夠嫩夠滑! 連雞皮雞肉一併吃,不感肥膩.........見到位同事食完一件又一件........^_^䓤花加花生做點綴,賣相都 吸引!

干煸四季豆 $68
鑊氣之作,炒得好香,泡油的四季豆顏色翠綠,口感脆香,下酒佳品。

蒜泥白肉 $60
有超級多的蒜泥,少許蔥花點綴,白肉切薄片的,涼咬爽口,前菜不錯! 下面還有滿滿的青瓜絲!

涼拌海帶 $36
份量多,價錢便宜,$36一碟,不錯不錯。 海帶切條均勻,沾滿辣油,辣感強烈。

四川擔擔面 $28
芫荽布滿表面,麵條較「林」,較幼 ,另少辣的湯底,好醒胃~

酸菜魚$132
這碟一食愛上,魚質軟嫩,有骨,但切成一片片的,好易食。 配上酸酸的味道,好醒神。

飲料:
可樂 $17
即榨木瓜奶昔$20
番石榴汁$22
水果真是真水果,飲得出是即榨味道!

價錢:
合理,$485一共,大概$162每人。

感謝 CHoi_kid
2020年6月16日 透過行動裝置

食過返尋味,辣度上味蕾

今日送貨遲了,收貨發貨上架等等一系列都用了好多時間,加上又要開會,搞到原本兩點的午餐變了六點才開始我的午餐,鳴鳴。。。

今日去了旺角歐美廣場附近的老川皇,之前都食過,今日再連同妹妹,以及另外位同事一起再食多次。食完之後同事都讚好 ,尤其是干煸四季豆,同事和我都特別喜愛 ,$68,價錢非常合理,每條四季豆都泡油過,清脆嫩綠,咬口爽脆,表面見到有一些辣椒,但其實都不辣的,反而有一點點略鹹,用來送飯一流。

$58口水雞都相當唔錯,份量都多,而且雞件好滑,好軟,這個口水雞涼菜來的,雞皮和雞肉間,食到一點點啫喱感,入口美味,又夠辣,真的幾辣,辣控和雞控應該都會喜歡。

涼拌海帶$36,四川担担麵$28就大多同事食。味道都幾辣,已經叫了小辣,但涼拌海帶都時偏辣,可能有辣油吧。做前菜都幾開胃。四川担担麵跟平時食的四川担担麵有點不同,沒有花生感,反而有麻辣感,都幾特別。

蒜泥白肉$60和酸菜魚$132,份量吸引,大大份的。尤其是酸菜魚,不停食,都還有,感覺裡面有很多魚尼。哈哈。湯略酸,果然是足料,很多酸菜等配料。至於魚肉好嫩,熟度剛好,所以好滑,厚薄都切得好適中,夾雜酸菜的味道,餸飯很棒尼。

連一人一杯飲料,埋單一共$485,連加一服務費,平均每人$162。走里,舌頭還在麻麻的辣,哈哈。

造訪日期: 2020年6月
感謝 LingB_b
2020年6月8日 透過行動裝置

今日心血來潮,想食啲辣野醒下胃,於是我就約咗好姊妹去咗老川皇麻甩一下,已經係星期一去,都要全場爆滿,好彩都係等咗10分鐘到。下次你真係要book位先黎,呢間野主打食川菜,每個餸嘅辣度都可以自己揀,啱晒我哋呢啲又想食辣但又怕辣嘅人。我哋兩個嗌左個水煮魚,魚肉好香滑,好似好辣咁但係食落完全唔係勁辣,唔會話辣到食唔到。
另一個就係辣子雞,你唔好比呢碟野呃到,啲辣椒又係唔辣,將啲雞粒炸到脆趣再加辣椒炒香真係超級好食, 啲雞骨炸到脆晒,
連骨都真係可以食埋添啊。
另外嗌咗牛展,滷水味好入味再加埋大量嘅芫荽,夾埋食真係天衣無縫。兩個人食三個餸飽到反肚,另外嗌返兩個白飯撈埋食

造訪日期: 2020年6月
2  感謝 foodieplace
2020年2月28日

與老朋友相聚,又想吃辣,他介紹了這家在旺角的老川皇。餐廳座位充足,不用等位便能入座,在旺角的餐廳少見。 先點了川北涼粉,這家的造法是以粗切粉條。每條涼粉都很滑溜,而且相當稔,入口易咬,但筷子稍用力夾便折斷。辣度適中,是不錯的前菜。 再來一碟飄香辣子鷄,一大堆香炒辣椒混著雞粒。在餐牌上有兩個名稱,主要分別是帶骨雞和無骨雞。雞粒預先炸透再炒,令每粒雞都帶著香脆味道。個人最欣賞是他們恰當地利用薑片和麻籽的組合令麻辣味以外更添一層次,而又不會被薑強勁的辣味主導整碟味道。 最後點了水煮魚片,雖然是點了價錢最便宜的一種,但味道上也不馬虎。魚片每塊都有咬口,而且不易夾散,可見是新鮮魚切成。湯底味道不算太濃,惟一美中不足是每塊魚片都帶不少魚骨,每塊都要小心挑骨才能一口吃掉。

造訪日期: 2019年6月
感謝 ctfoodtravel

去過老川皇嗎? 請分享你的經驗!