“寫意•逍遙”
Deer Kitchen的評論

Deer Kitchen
使用外送服務
香港排名第461 (共15,739家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年10月31日 透過行動裝置

友人請食high tea,來到以小鹿做主題的deer kitchen

環境真的很舒適,像是進了森林~

今日試British afternoon tea ($288 for two)

特別推介:
提子鬆餅
有兩款果醬+牛油

明太子蟹肉酥盒
脆脆的外皮,都幾多蟹肉

煙三文魚酸忌廉脆餅
煙三文魚大大片,好味!

雞尾酒蝦
賣相好吸睛,但唔算好入味

迷你蛋糕
朱古力味好濃,好creamy

龍眼樂園花茶
好美的蠟燭座熱住壺茶,飲完好有回甘香味,好舒服

(5星為最高級)
味道:⭐️⭐️️️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
衛生:⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️

荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G06A,G06B&G07號舖

感謝 Pioneer07402078403

2021年10月27日

今日黎到Deer Kitchen HighTea,又係平Tea推介$288/2人,包2位飲品。提早Book到佢個鳥籠位置,打卡一流 入到店內,環境乾淨企理,坐左係靠窗&正門嘅鳥籠位 可能天氣轉涼嘅關係,門口一打開就有風吹入黎,吹正張枱叫左壺茶,蠟燭都大風到吹熄左。

佢個Tea Set幾抵食,甜、咸點共9款。鳥籠有少許米紙嘅葉同蝴蝶裝飾,好有田園風嘅感覺

提子鬆餅:店員有提醒我地盡快食用,以免攤凍,佢同一般嘅scone相比冇咁鬆化,但果醬唔會太酸,甜甜的非常好食

明太子蟹肉酥盒:非常之好食‼️起初以為酥皮會過厚,蟹肉同明太子得少量,誰不知酥盒厚薄適中且均勻,一啖可食哂成舊。內裏的蟹肉同明太子配合得很好,食完之後蟹肉味仍然留在口腔中

煙三文魚酸忌廉脆餅:煙三文魚卷都好似玫瑰咁,大舊放係脆餅上,非常吸睛,可惜酸忌廉味道不太突出,食的時候還在幻想酸忌廉和煙三文魚的配搭會有什麼味道,可是沒有驚喜。

雞尾酒蝦:用雞尾酒嘅杯裝住食材,每杯有兩隻蝦,已經剝咗蝦殼,非常貼心❤️仲有啲碎番茄醬配埋少許沙律菜

單骨炸雞翼:單骨都幾方便,有少許辣,幾惹味。一人得壹隻單骨雞翼唔係幾夠喉

日本蛋卷配馬卡龍:蛋捲係抹茶口味,都幾濃味唔算太甜馬卡龍就非入口即化,杏仁味都幾重

朱古力迷你蛋糕:朱古力味好濃,感覺好似慕絲蛋糕,少少苦味。啱晒怕甜嘅朋友

焦糖燉蛋:呢個焦糖燉蛋一定要讚!上面嘅焦糖脆卜卜,燉蛋好幼滑好creamy

荔枝花茶:荔枝味好香,我以為會喺個茶隔嗰度會見到荔枝粒,不過冇淡淡嘅花香,啲茶都幾香如果濃D更好。

朱古力咖啡☕️:免頭有奶泡,咖啡正常發揮

評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️⭐️⭐️
環境⭐️⭐️⭐️
服務質素⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:埋單$317

感謝 gladysfoodie
2021年10月15日 透過行動裝置

在荃新天地地下有一間西餐廳,落地玻璃,環境自然通透 Deer Kitchen。
晚市套餐有是日餐湯、前菜、主菜及飲品。
今日的前菜是西蘭花忌廉湯,充滿西蘭花的蔬菜味,濃郁得來又很清新,有點酸酸地。
前菜選擇有兩款,包抱巴馬火腿芝士脆片蜜瓜、黑松露意大利雲吞。前菜十分精緻,非常特別,在其他西餐廳未必食到。
主菜選款有很多,有意粉、扒、魚類。
慢煮紐西蘭牛柳伴香煎砵酒鵝肝$318 - 賣相很高級,牛柳很香肉味,入面的肉質十分粉嫩,肉汁飽滿。鵝肝煎得很香,油膩感好正。下面的是紫薯蓉,而不是普通的薯蓉。
香煎北海道帶子黃金蟹肉扁意粉$198 - 這個意粉比我想像中好食很多,有超級香濃的忌廉蛋黃味,也有滿滿的蟹肉。碟邊配有一小杯黑醋,本身以為格格不入,但意粉拌上黑醋,意外地好夾,反而有消膩的效果。
晚餐包一杯飲品,我們另外叫了一杯mocktail,一邊慢慢嘆一邊聊天。

感謝 celavie001
2021年10月8日 透過行動裝置

焗威靈頓牛柳就食過喇,最近先知原來有焗威靈頓三文魚喎

今日就黎到荃灣宜間西餐廳食晚餐,餐廳環境優雅,有d座位仲係鳥籠黎,好靚呀。

晚市menu 好多選擇,我地就專程黎食焗威靈頓三文魚既,叫左個套餐,另外再叫左個意粉。

套餐有餐湯,今日係忌廉湯,有個前菜,我地選擇左黑松露意大利雲吞,皮滑又充滿松露香。

主角出場喇,焗威靈頓三文魚成件焗到金黃色又勁香外層既酥皮又鬆化又酥脆,切開見到層層juicy 既三文魚扒,魚肉嫩滑細緻,充滿油脂香,連埋酥皮食真係惹味又特別,件三文魚仲有跟d蔬菜同紫薯蓉。

香濃芝士煙肉煙斗粉。煙斗粉又係比較少食到,形狀似大粒既硬身d既通心粉。有滿滿既芝士醬同煙肉,好creamy不過食落唔“漏”,煙斗粉質感煙韌有咬口。

飲品方面我地叫左2杯特飲,分別係 玫瑰白桃梳打 同 荔枝菠蘿藍蝶花梳打。2杯飲品都好靚,梗係要影返張相。

Deer Kitchen (荃新天地)
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G06A,G06B&G07號

3  感謝 delish_hk
2021年9月27日 透過行動裝置

之前已經黎依間happy hour 過, 不過老細係道打唔到卡xd 今日date男友就試依間既dinner. 環境同食物質素都唔錯!適合約會/同閨蜜打卡傾計~
環境
裝修好靚 一入門口已經係兩個好靚既愛麗斯風雀籠不過一定要book! 牆身仲有多鹿鹿嘅裝飾同綠色草皮, 勁森林系~ 入面仲有bar 枱
不過二人枱唔係好大
食物 |叫左2個dinner set~ ($198-338). 用QR code落單好方便
▶️ Starter
是日餐湯|黑松露意大利雲吞|蝦肉牛油果芒果他他
▶️ Main
✅ 慢煮紐西蘭牛柳伴香煎砵酒鵝肝
慢煮牛柳有驚喜!肉質好嫩滑夠juicy. 配埋我最愛既鵝肝 底下係紫薯面唔係普通薯蓉
✅ 鮮海膽明太子蟹肉意大利飯
明太子味好濃既risotto! 入面仲有d蔬菜 口感一流!
▶️ Drink
New York Sour ($78)|熱蜜桃茶|凍蘋果茶
之前happy hour仲飲過其他, 好多都適合打卡~
Deer Kitchen
觀塘興業街4號The Wave 6樓 01室

造訪日期: 2021年9月
感謝 leogirlfoodie_hk852

查看過Deer Kitchen的旅客也查看過

去過Deer Kitchen嗎? 請分享你的經驗!