“高質晚餐😋😋”
Deer Kitchen的評論

使用外送服務
香港排名第789 (共15,461家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年6月11日 透過行動裝置

Deer Kitchen

今日響荃灣行街,見到有間新開無耐既餐廳,環境舒適,而且地方好大,裝修好靚,同時見到有生蠔優惠,於是入去食晚餐

生蠔半打

生蠔鮮甜,即叫即開,而且都係$10隻,好抵食,必點

菠菜湯 x 黑松露意大利雲吞

菠菜湯唔會太浠,用左新鮮嘅菠菜,令湯更加甜
雲吞配上芝士黑松露,好夾,黑松露好香,加上芝士條,味道一流,而雲吞皮唔會太厚,吸哂黑松露忌廉醬既味道,好好食

烤燒頂級美國西冷牛扒(12oz)

西冷牛扒5成熟,牛味濃郁,外層煎得香脆,做到鎖住肉汁,肉質鮮嫩
配上紫薯蓉,豆,沙律菜,配搭得唔錯
沙律菜加上黑醋,甜甜地酸酸地,好開胃

軟殼蟹牛油果意大利飯 ($138)

軟殼蟹大隻,即叫即炸,外層炸得脆卜卜,肉質鮮甜
牛油果整成醬再整成意大利飯,味道好特別,食落每一啖都好有牛油果既香味,味道係出奇既夾,而意大利飯唔會太浠,調味都岩岩好

Frozen Peach Mojito ($78)

叫左杯cocktail,呢杯好香桃味同薄荷味,而且整成沙冰既cocktail,我好少飲到cocktail係整成沙冰,好特別,而且整得好靚,睇得出調酒師好有心機整,值得一讚

1  感謝 ykjim

2021年5月16日

觀塘美食攻略 樓上鋪 西餐 CAFE Deer Kitchen (The Wave) 意式 品酒 扒房 餐廳 生蠔$10一隻 搞完一大輪手續填紙仔就坐低
未落單就先上麵包,有碟油醋比你配黎食
味道不過不失,如果可以烘一下先上更佳

叫左兩杯特式飲品,餐點未上菜

可以飲住等上菜,大約20分鐘左右就開始上菜
所以呢度唔係食快餐,唔好預期5分鐘就有野食
另外提提你,呢度切餅收$100

飲到一半就正式開始上菜
先上前菜既巴馬火腿芝士脆片配蜜瓜片
另一款係黑松露意大利雲吞
同埋是日餐湯
蜜瓜明顯唔夠甜,火腿夠咸香
雲吞好大隻,唔係個隻一口SIZE
不過做得幾好食,肉餡幾鮮,個汁夠濃香

上次黎過食牛扒,今次就決定換口味
G款同B款既主菜
香煎北海道帶子黃金蟹肉意粉 $198
意大利惡魔烤春雞 $228
食主菜之前飲埋個餐湯係薯仔濃湯
只有薯仔既味道,質感係綿滑,即係飲緊薯仔蓉
味道無問題,但單調左少少
可以加返少少香草更佳

春雞,烤得好脆,雞皮薄脆

切開仍見到好有肉汁,另外墊底有紫薯蓉
雞夠嫩肉亦多,聽說係經典料理之一
代表有辣味既嫩雞,但辣度可以再勁少少

香煎北海道帶子黃金蟹肉意粉 $198

有一隻煎得香既帶子放意粉上
見到大量既咸蛋黃碎,但如果再碎D
食個陣掛到意粉一齊食會更突出
而家佢係粒碎,基本上唔會掛到意粉上面
係取佢香味咸味,蟹肉就掛到意粉一齊食
咸香蟹味濃既一道意粉,只係略為乾身左少少
整體上食物水準唔錯,可以一試
另外仲有好多優惠,例如10蚊一隻生蠔
有興趣可以試試

感謝 alex lam 林
2021年5月15日

早前經過荃灣見其分店好多人食,好奇上網一查發現原來觀塘都有。所以相約了朋友今晚來食。餐廳環境唔錯,寧靜舒適,枱與枱間距大,空間感十足。美食樣樣好味,價錢合理,回頭指數高。

生蠔半打 $60
法國生蠔肉質柔滑,味道鮮甜有海水味又唔腥,十蚊隻抵食。

焗明太子蟹肉酥盒 $118
酥皮鬆化酥脆,塞滿鮮味蟹肉和咸香明太子,一啖一件滋味滿足。

特式主廚小食拼盤 $178
和牛肉串大大串,肉質嫩牛味濃有肉汁,啖啖肉口感滿足。雞軟骨口感爽脆,撒了上椒鹽非常惹味。炸魷魚圈外層酥脆口感彈牙唔油膩。雞翼皮脆肉嫩都,炸魚和薯角都同樣好味,基本上小食無野可挑剔。

觧海膽蟹肉明太子扁意粉 $178
海膽一瓣非常珍貴,味道鮮美。扁意粉口感煙靭,撈左好多蟹肉絲和明太子,好掛麵啖啖咸香味美。

士多啤梨番石榴冰沙 $52
海洋冰沙 $48
色澤鮮艷賣相掂,味道清甜無藥水味,沙冰細滑大杯好飲。

感謝 cargolam
2021年5月11日

巴馬火腿芝士脆片、蜜瓜(跟餐)

黑松露意大利雲吞(跟餐)
醬汁幾香濃,雲吞夠煙韌。朋友覺得皮太厚,食唔慣,但意大利雲吞就係皮厚餡少,再配濃郁醬汁。廣東雲吞定意大利雲吞?我全都要!

是日餐湯(跟餐)
大蒜薯仔湯,幾香甜。

意大利惡魔烤春雞 HK$228
雞皮烤至金黃色,咬落微脆,雞肉唔鞋,用少量辣椒粉醃過,但唔算辣,如果再辣d會更合我口味,亦更配得上惡魔之名。

烤燒頂級美國西冷牛扒 HK$308
12安士大大塊,表面略帶焦香,叫左三成熟,無煮過火,肉味唔錯有咬口。

海洋梳打 HK$40
清新柚子加上藍桔糖漿,帶淡淡柑橘香味,撞上清爽梳打,充滿海洋氣息。

意大利朱古力 HK$40
朱古力味非常濃郁,唔係粉沖咁簡單。

以工廠區樓上店而言,價位確實唔平,不過五月起逢星期一(晚餐)、二(薄餅)、三(意粉)晚市全線分店都有半價優惠,想食邊樣記得預早訂位。

觀塘興業街4號The Wave 6樓 01室

感謝 fooldee
2021年4月2日 透過行動裝置

位於觀塘工業區,由觀塘港鐵站步行,約需10分鐘左右,環境非常清潔,餐廳很光猛,三五知己一齊進餐,是樂事。食物方面,非常新鮮,本人就喜歡威靈頓牛柳,煮得恰到好處。餐廳店員服務良好,如果在觀塘區,可以考慮試試。

造訪日期: 2020年12月
感謝 ic7_2000

查看過Deer Kitchen的旅客也查看過

去過Deer Kitchen嗎? 請分享你的經驗!