“精緻西餐樣樣好味”
Deer Kitchen的評論

Deer Kitchen
使用外送服務
香港排名第860 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年5月15日

早前經過荃灣見其分店好多人食,好奇上網一查發現原來觀塘都有。所以相約了朋友今晚來食。餐廳環境唔錯,寧靜舒適,枱與枱間距大,空間感十足。美食樣樣好味,價錢合理,回頭指數高。

生蠔半打 $60
法國生蠔肉質柔滑,味道鮮甜有海水味又唔腥,十蚊隻抵食。

焗明太子蟹肉酥盒 $118
酥皮鬆化酥脆,塞滿鮮味蟹肉和咸香明太子,一啖一件滋味滿足。

特式主廚小食拼盤 $178
和牛肉串大大串,肉質嫩牛味濃有肉汁,啖啖肉口感滿足。雞軟骨口感爽脆,撒了上椒鹽非常惹味。炸魷魚圈外層酥脆口感彈牙唔油膩。雞翼皮脆肉嫩都,炸魚和薯角都同樣好味,基本上小食無野可挑剔。

觧海膽蟹肉明太子扁意粉 $178
海膽一瓣非常珍貴,味道鮮美。扁意粉口感煙靭,撈左好多蟹肉絲和明太子,好掛麵啖啖咸香味美。

士多啤梨番石榴冰沙 $52
海洋冰沙 $48
色澤鮮艷賣相掂,味道清甜無藥水味,沙冰細滑大杯好飲。

造訪日期: 2021年5月
感謝 cargolam

2021年5月11日

巴馬火腿芝士脆片、蜜瓜(跟餐)

黑松露意大利雲吞(跟餐)
醬汁幾香濃,雲吞夠煙韌。朋友覺得皮太厚,食唔慣,但意大利雲吞就係皮厚餡少,再配濃郁醬汁。廣東雲吞定意大利雲吞?我全都要!

是日餐湯(跟餐)
大蒜薯仔湯,幾香甜。

意大利惡魔烤春雞 HK$228
雞皮烤至金黃色,咬落微脆,雞肉唔鞋,用少量辣椒粉醃過,但唔算辣,如果再辣d會更合我口味,亦更配得上惡魔之名。

烤燒頂級美國西冷牛扒 HK$308
12安士大大塊,表面略帶焦香,叫左三成熟,無煮過火,肉味唔錯有咬口。

海洋梳打 HK$40
清新柚子加上藍桔糖漿,帶淡淡柑橘香味,撞上清爽梳打,充滿海洋氣息。

意大利朱古力 HK$40
朱古力味非常濃郁,唔係粉沖咁簡單。

以工廠區樓上店而言,價位確實唔平,不過五月起逢星期一(晚餐)、二(薄餅)、三(意粉)晚市全線分店都有半價優惠,想食邊樣記得預早訂位。

Deer Kitchen
觀塘興業街4號The Wave 6樓 01室

造訪日期: 2021年5月
感謝 fooldee
2021年4月2日 透過行動裝置

位於觀塘工業區,由觀塘港鐵站步行,約需10分鐘左右,環境非常清潔,餐廳很光猛,三五知己一齊進餐,是樂事。食物方面,非常新鮮,本人就喜歡威靈頓牛柳,煮得恰到好處。餐廳店員服務良好,如果在觀塘區,可以考慮試試。

造訪日期: 2020年12月
感謝 ic7_2000
2021年2月6日 透過行動裝置

星期六同男朋友行完茅湖山同五桂山之後,一齊去食個靚靚下午茶。
鹿鹿英式下午茶套餐一共有10款食物,包咖啡或茶,$268+1 for 2,幾抵食。
第一層: 明太子蟹肉酥盒、煙三文魚酸忌廉脆餅
第二層: 朱古力同拖肥糖味馬卡龍、綠茶卷蛋、法式撻
第三層: 士多啤梨奶凍、焦糖燉蛋、單骨雞翼、提子鬆餅
另外仲有個雞尾酒蝦。
我由提子鬆餅開始食,下午茶既精粹就係要食scone,呢個提子鬆餅都幾鬆化,幾好食。
我覺得鹹食比甜食出色,成個下午茶無咩伏,呢個價錢性價比高,滿足到女仔想食三層架既慾望,食物質素唔錯又擺得靚靚。
飲品揀咗凍咖啡同凍檸茶。

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 chichi330
2021年2月2日 透過行動裝置

在觀塘真的有很多隱世小店,這次在網上發現一家小店新推出女生打卡的下午茶Tea Set,所以就決定去吃吃看了。在平日下午去人流不太多,所以不用等位,可以慢慢享受下午茶時光。

鹿鹿英式下午茶 British Afternoon Tea HKD$268,套餐的食物包括一款小食/三款咸點/五款甜點,另外包咖啡/茶飲兩杯,也可以用優惠價升級飲品。

小吃:雞尾酒蝦
咸點:煙三文魚酸忌廉脆/明太子蟹肉酥盒/單骨雞翼
甜點:迷你蛋糕/法式馬卡龍/焦糖燉蛋/意大利奶凍/提子鬆餅

Tea Set來到當然是相機食先,以鳥籠造型擺放點心,每到造型更美觀吸引❤。先吃小吃再吃咸點,最後吃甜點,再配一杯咖啡/茶真是賞心悅目。

飲品方面我們點了熱玫瑰鮮奶咖啡和蜜桃茶,邊吃邊喝感覺不錯每一款食物造型也很精緻,對於女生來說細細件容易吃。這個Tea Set的食物味道不錯,可以吃到飽飽的很滿足。

造訪日期: 2021年2月
3  感謝 CHINGCHINGJAIII

查看過Deer Kitchen的旅客也查看過

去過Deer Kitchen嗎? 請分享你的經驗!