“精美下午茶”
Deer Kitchen的評論

Deer Kitchen
使用外送服務
香港排名第1,057 (共15,138家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

在觀塘真的有很多隱世小店,這次在網上發現一家小店新推出女生打卡的下午茶Tea Set,所以就決定去吃吃看了。在平日下午去人流不太多,所以不用等位,可以慢慢享受下午茶時光。

鹿鹿英式下午茶 British Afternoon Tea HKD$268,套餐的食物包括一款小食/三款咸點/五款甜點,另外包咖啡/茶飲兩杯,也可以用優惠價升級飲品。

小吃:雞尾酒蝦
咸點:煙三文魚酸忌廉脆/明太子蟹肉酥盒/單骨雞翼
甜點:迷你蛋糕/法式馬卡龍/焦糖燉蛋/意大利奶凍/提子鬆餅

Tea Set來到當然是相機食先,以鳥籠造型擺放點心,每到造型更美觀吸引❤。先吃小吃再吃咸點,最後吃甜點,再配一杯咖啡/茶真是賞心悅目。

飲品方面我們點了熱玫瑰鮮奶咖啡和蜜桃茶,邊吃邊喝感覺不錯每一款食物造型也很精緻,對於女生來說細細件容易吃。這個Tea Set的食物味道不錯,可以吃到飽飽的很滿足。

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 CHINGCHINGJAIII

4 週前評論 透過行動裝置

觀塘區工業區內的Deer kitchen

今天天氣晴朗,是一個美好的星期天,我與男朋友仔相約到觀塘、有情調的地方來個午餐。

Deer kitchen❣網上食評評分很不錯,所以便打算來試一試這兒的午餐,店舖位置方便,距離觀塘站不遠,店舖裝修不錯,地方雅緻,座位距離不近,頗有私隠。

我們點了牛扒及鴨胸,首先來的是餐湯及沙律,是日餐湯是西蘭花忌廉湯,湯的質地不錯,有淡淡西蘭花味,蒜蓉包烤得很香可口。

牛扒我們選了五成熟,牛扒烹飪技術剛好,不會過生或過熟、牛扒有牛味。我自己比較喜歡慢煮鴨胸及鵝肝,這裏的鵝肝是我吃過最好吃的,鵝肝外層美味香脆,內裏肉質柔嫩,肉質非常濃郁,十分Creamy。超贊!真想來多一客!慢煮鴨胸果然比較嫩滑。鴨肉粉紅色,幾靚!鴨肉一定要配上雜莓醬汁,否則味道略淡。

飲品方便我點了洋甘菊茶及桃茶,我認為洋甘菊茶可以清熱,而蜜桃茶就比較香濃。

跟着,我們加了錢,點了甜品。是曰甜品是綠茶千層餅。這個甜品比較淡口,適合怕甜人仕,甜品擺碟精緻,十分美麗,鄰枱其他食客看見,也紛紛下單。總的來說,是滿足的一餐,下次有機會,一定再來。

造訪日期: 2021年1月
1  感謝 hkaftertaste
2020年12月27日 透過行動裝置

餐廳:Deer Kitchen (觀塘)
地址:觀塘興業街4號The Wave 6樓 01室

觀塘The Wave喺一個創新嘅Co-working place,仲有唔少高質嘅餐廳。完咗實習同朋友嚟咗呢度嘅Deer Kitchen食Tea,環境安靜可以傾偈之餘,呢度嘅tea set亦都高質而唔貴,真係可以好好enjoy一番

餐廳以鹿為主題,有唔少鹿嘅裝飾,而餐廳趁着聖誕節同新年仲推出聖誕套餐同埋到會套餐,一家人坐係屋企都可以食餐好嘅

鹿鹿英式下午茶套餐 $208
呢個套餐有三款鹹點(兩件)同三份甜點(一件),仲有兩杯茶飲。鹹點有黑松露醬溏心蛋沙律,蟹肉明太子醬三文治,同埋吞拿魚/三文魚酥盒,甜點就有法式焦糖布甸Crème brûlée 、蘋果金寶仲有雲呢拿雪糕。呢個下午茶2人set用料上乘,即是一樣簡單嘅食物都即刻變得好高級好食,而我最鍾意嘅係酥盒,滿滿嘅餡料被酥脆嘅餅盒包住,一咬落去就食得出佢嘅酥香滋味

飲品就同朋友一人叫咗杯咖啡☕️,一杯Mocha,一杯Latte,每杯加$20,嘆住下午茶set、飲住咖啡傾吓偈,真係一大享受

造訪日期: 2020年12月
感謝 hinsonfoodhk
2020年5月24日 透過行動裝置

樓下有個超大外牆屏幕的The Wave 在云云工廈中顯得突出,內裡的時尚工業風裝修亦顯得獨特,成為了我跟朋友在觀塘區中的熱門聚腳地之一。

Deer Kitchen 以西餐作主打,晚市有提供晚市套餐,價錢由$208 起。套餐包括前菜、餐湯、主菜和飲品。前菜可選沙律、意大利雲吞或加$30享用兩隻生蠔。

我倆點了一款套餐,另外散點一份主菜。套餐選了黑松露意大利雲吞作為前菜,鮮蝦寶雲酥焗海斑魚為主菜。

黑松露意大利雲吞
意大利雲吞的忌廉醬汁香濃,而且質感幼滑,再配上黑松露,令人食指大動。

鮮蝦寶雲酥焗海斑魚
海斑魚上面鋪滿了粒粒脆脆,跟嫩滑又juicy 的海斑魚一剛一柔配合,頗有火花。魚柳下藏著香甜的紫薯蓉,美味又有營養。

海膽燴蟹肉明太子意大利飯
意大利飯的醬汁creamy 香濃,一絲絲的蟹肉藏在其中,加上爽甜的三色椒。整體味道不錯。海膽新鮮,味道甜美,配合這意大利飯,有畫龍點睛之效果。

趁着疫情放緩來抖抖氣,吃飽晚飯當然要來杯飲品繼續chill 一下。友人點了餐廳推介的mocktail ~ Deer Forest,以橙汁、菠蘿汁、Tonic 和薄荷糖漿等調配而成,入口清爽又解渴。我則點了一杯Double Chocolate,當作飯後甜品來個完美作結。

造訪日期: 2020年5月
1  感謝 HongKong_KW
2020年5月20日 透過行動裝置

今日係2020520
要滿儀式感就要去食西餐慶祝下
今日就訂定枱同男朋友撐枱腳 叫曬我地最鍾意既野食
一坐低就黎左個香草面包 非常之軟熟 又熱辣辣點埋黑醋 好開胃
鹿鹿安格斯牛漢堡($138)
入面非常之足料 有牛油果 超級厚嘅牛漢堡扒 新鮮蕃茄芝士沙律菜同埋煙肉 口感非常之豐富 牛扒亦都10分juicy 漢堡包非常之軟熟 旁邊有小薯條十分之香口 仲要隔左10分鐘都仲係咁脆十分推介
主廚特色小食拼盤($178)
有炸洋蔥圈 薯格 牛肉粒 雞軟骨 炸雞德國腸沙律菜等等 所有嘢都好香脆 特別係洋蔥圈好出色 牛肉粒好有牛味 雞軟骨都唔肥膩 食返一啖沙律菜平衡肉感
芝士薯條配黑松露醬($78)
用上粗薯條 口感會實在啲 另外黑松露係自家製 好香濃 芝士仲要係可以拉絲 趁熱食10分香脆
香濃芝士煙肉蛋黃薄餅($158)
每一塊都鋪上煙肉 濃濃既芝士配上香滑蛋黃醬 味道咸而不膩 煙肉加芝士鹹鹹香香 餅底10分香脆 用料又足 真係一件接一件食呀
意大利凍朱古力($40)
超級超級超級香濃既朱古力味 再加上一層奶油 兩者非常之配合 仲有一朵薄荷葉做點綴 又美觀又好飲
Coconut mint ($58)
雖然話係椰子 但係青瓜同埋薄荷味非常之突出 但係都冇咗佢清新嘅感覺 食完啲油膩嘅嘢中和返啱啱好
總結 :
-性價比高

造訪日期: 2020年5月
5  感謝 tammyfung

查看過Deer Kitchen的旅客也查看過

去過Deer Kitchen嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣