“悠享週末時光”
享慢煮意的評論

享慢煮意
香港排名第2,306 (共15,446家餐廳)
價位: US$1 - US$6
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
2021年6月2日

一直都好想試下呢間「Fast Gourmet」嘅招牌流心牛角包,不過餐廳實在太旺場,經常要等位。

最近同朋友提起,原來佢都 bookmark 咗呢間餐廳,既然大家都有興趣,一於相約去吃頓下午茶。 特意選了 3pm 後才到訪,幸好人流不算太多,不用排隊輪候。

剛才進店前已看了門外餐牌,原來餐廳周末有 Weekend Brunch 供應,3 道菜,每位都只係 $238,就已經可以品嚐到我倆心儀嘅流心牛角包,另外仲有多款真空慢煮菜式可供選擇。一次過可以試晒餐廳嘅兩大主打,當然唔可以錯過。

先嚟兩客頭盤:招牌龍蝦湯流心牛角包 同 爆漿蟹膏流心牛角包 (+$48)。兩款牛角包嘅賣相都好吸引,由色澤、牛油香,以至挺度都屬高水平之作。前者內藏龍蝦肉及餐廳自家熬煮的龍蝦湯,入口外脆內爆汁,視覺效果一流。

另外嗰款蟹膏牛角包味道亦非常突出,一切開入面嘅蟹膏就即時湧出,味道甘香,入口即化,配上金黃酥脆的包皮,真係無得輸。

主菜選了招牌西班牙黑毛豬腩配黑毛豬頸 同 龍蝦汁蟹肉伊麵。黑毛豬腩經過低溫慢煮,肉汁被鎖緊,肉質保持纖細柔嫩,入口帶濃郁油香,脂肪部份清爽不膩。旁邊的豬頸肉亦爽而不韌,配埋香甜嘅南瓜蓉同蘋果醬吃,倍添滋味。

另一客蟹肉伊麵亦值得俾個 like,伊麵掛汁力甚高,吸滿了龍蝦汁嘅精華,入口滑膩味鮮,加上一絲絲清甜的蟹肉,份量十足,真係令人食指大動。

甜品點咗真空慢煮焦糖燉蛋 同 真空慢煮芝士蛋糕。燉蛋滑嘟嘟,奶香十足,面頭焦糖燒得非常香口,外表金黃剔透,咬下脆卜卜,配埋底層的自家製果醬吃,十分滿足。

杯裝芝士蛋糕水準亦唔錯,唔單止質感細滑,入面嘅藍莓醬酸甜度亦啱啱好,為這頓 Weekend Brunch 完美落幕。

感謝 mjqueen7e

2021年5月23日 透過行動裝置

一直bookmark左好耐 哩間位處於中環PMQ附近既法式小店 聽聞佢地既醬爆流心牛角包好出色 終於抽到時間去一嚐佢既滋味!! 中上環出哂名多斜路,如果唔想行得咁辛苦又輕鬆到達 可以學我咁搭26號巴士,仲要喺門口落㗎✌
當日去到本身想試佢個性價比極高三層afternoon tea set 不過老闆話太多人order,以免我等太耐,所以suggest左我叫佢地既Weekend Brunch Set 一睇原來都一樣咁抵 個set($238)包左appetiser, main, dessert各一款,另外仲可以隨心加錢試special treats~
️Appestiser - 爆醬蟹膏流心牛角包 (+$48)
個人好喜歡哩款呀 一切開入面既蟹膏係咁湧出嚟,爆醬好吸睛呀!! 流心蟹膏好惹味,juicy又creamy,液體醬汁中夾雜不少蟹膏碎粒 香脆濃香既牛角包包沾上爆醬醬汁,叫人點忍! 好想再encore
️Special Treats - 香煎北海道珍寶帶子配意大利鱘魚籽 (+$68)
味道好fresh好香鮮 jumbo帶子肉好嫩滑,可以用初生baby嚟形容
️Main - 招牌西班牙黑毛豬腩肉 配 黑毛豬頸
估唔到豬腩肉無乜肥膩感,塊豬皮仲燒得好香脆 而肉同油脂層層分明,油脂口感少少似啫喱 軟軟綿綿仲帶少少彈性。而豬頸肉薄薄一片,都幾彈牙爽嫩 而伴碟既南瓜蓉好香甜,令豬腩肉更能帶出鮮味。
️Dessert - 真空慢煮焦糖燉蛋 (+$28配白松露雪糕)
焦糖燉蛋做得不錯,唔會好甜仲好夠香滑,但完全被白松露雪糕⚪搶哂風頭 超級超級香,成個口腔都充滿住白松露餘香 令人完全深醉喺白松露既懷抱中❤
龍蝦湯牛角包  HKD$58
同樣地爆汁 見到啲湯係咁流出嚟好治癒 相對蟹膏嗰款,佢味道無咁濃,但係好龍蝦湯味 味道唔假飲得出係真龍蝦湯。
白桃芝味特飲  HKD$44
賣相好靚,鋪面既玫瑰花瓣盡顯少女心。有汽桃汁特飲mix芝士奶蓋都係第一次飲,同時加入莓果蓉更添一份口感
笑看風雲  HKD$50
心裡面即刻唱出一句歌詞(哈哈!) 灰色漸層好有style 混合橙、活性炭及奶泡,好特別既咖啡特飲
Fast Gourmet 享慢煮意
中環善慶街9號地舖

感謝 foodie_anniechan
2021年5月19日 透過行動裝置

中上環半山一帶有唔少特色小店,碰巧探訪住呢區嘅朋友,就嚟咗主打流心牛角包&真空慢煮嘅fast gourmet!
招牌龍蝦湯流心牛角包
果然名不虛傳,打卡一流之餘味道都唔輸蝕!外表樸實內裏有驚喜,一切開流曬啲湯出黎。微暖嘅龍蝦湯鹹香滋味,快快脆脆打完卡即刻食的話酥皮仲微脆架!
美國頂級牛腹扒配香煎鵝肝
Hanger Steak係我最愛嘅部位之一,以慢煮方式烹調適合不過!牛味香濃,口感軟嫩無比又唔會啖啖油脂。除左常見嘅芥末醬, 仲有廚師自家調製濃厚嘅法式多密醬同埋香甜解膩嘅南瓜pure任君選擇,細節位盡顯心思。
慢煮鮮挪威三文魚忌廉意粉
低溫慢煮再煎果然唔同啲!外表微焦,內裏熟透依然保持柔滑唔鞋,肉汁充盈。麵條掛滿香滑嘅忌廉,加入鹹香嘅巴馬臣芝士,啖啖滿足!
白松露雪糕配焦糖燉蛋
慢煮嘅creme brulee屬水準之作,香滑富蛋香,但係口味創新嘅雪糕更勝一籌!松露常用於鹹食,甜品真係第一次~原來一啲都唔違和,甜中帶鹹,入口香氣濃厚,係會上癮嘅味道!
白桃芝味特飲&檸檬薑蜜沙冰
炎炎夏日,兩杯都係走清新路線嘅好選擇!前者嘅芝士奶蓋做得好挺身,濃度剛好。下面係有氣桃汁,以莓果蓉同埋玫瑰花瓣點綴。香氣陣陣,如果加埋酒精應該會係氹女仔無得輸嘅cocktail~後者薑味突出,酸酸甜甜,實屬一杯出色嘅乳酪冰飲。

感謝 Jellylyt
2021年4月25日 透過行動裝置

【享慢煮意 (中環) 】

附近環境相當寧靜,鳥語花香,隱世好地方享受慢活的感覺

3 layers afternoon tea set (原價$516,現在優惠價$258/兩位)

鹹點:
香煎黑松露北海道珍寶帶子、西班牙黑毛豬腩、蟹肉牛油果三文治、慢煮雞沙律卷

甜點:
招牌真空慢煮焦糖燉蛋、白松露芝士蛋糕、鮮莓酥餅、焦糖爆谷咖啡摩絲

飲品:
博士茶 - 清幽舒適的感覺
白桃芝味特飲(特飲+25)芝士奶蓋極之濃郁,下方是有氣白桃飲品

意猶未盡 - 爆醬蟹羔流心牛角包(跟tea set +48)
超級推介,牛角包外層相當酥脆可口,馥郁可口牛油味,一切開,內裏的蟹膏流心澎湃直湧!超級香!

和牛面頰配芋絲&黑蒜薯蓉($208)
和牛面頰相當軟嫩,配搭的芋絲是脆卜卜的芋頭脆條,薯蓉蒜香惹味

餐廳:享慢煮意 (中環)
地址:中環善慶街9號地舖

造訪日期: 2021年4月
感謝 tomandcharlie_diary
2021年4月8日 透過行動裝置

終於來了bookmark已久的餐廳 果然沒令我失望❣️
▫️
❥$ 提拉米蘇芝味特飲好美的漸層‼️芝士濃咖啡香,還附上餅碎,一點都不膩‼️很喜歡‼️
▫️
❥$ 爆漿日本蟹膏流心牛角包 這裡的流心牛角包是最想試的菜式 爆漿日本蟹膏是季節限定,一切開內餡的蟹膏便湧出來‼️牛角包沾著鮮甜微咸的蟹膏,滿足又邪惡‼️
▫️
❥$ 北海道珍寶帶子意粉 表面煎成金黃色的帶子真的很大‼️帶子肉質非常鮮甜嫩滑,意粉吸收了濃稠的湯汁,很美味 (不想share給朋友了)
▫️
❥$ 和牛面頰穀物意大利飯 健康版的意大利飯米粒熟而不軟爛,咬起來有嚼勁‼️ 第一次吃和牛面頰,原來肉質很濃郁軟腍,不錯喔‼️

造訪日期: 2021年4月
感謝 msfoodloverr

去過享慢煮意嗎? 請分享你的經驗!