“🌸越式小店🌸”
小越廚的評論

小越廚
使用外送服務
香港排名第5,066 (共14,630家餐廳)
3 週前評論 透過行動裝置

荃灣的小店,性價比不錯

蟹膏湯檬
湯底同蟹膏餅味道唔算濃郁,蟹膏餅偏散而且冇咩鮮味, 似蛋餅多d

越式法包
即叫即製,法包夾上酸酸甜甜的蘿蔔、青瓜、肉鬆、扎肉、肝醬等, 味道不過不失, 但勝在夠曬大份

魚露雞翼併蝦餅
炸雞翼超級乾,而且仲要炸到皮都冇埋 蝦餅就好好多, 起碼外表黃金,質地彈牙

造訪日期: 2020年10月
感謝 liebe_king

2020年5月10日

呢間餐廳開咗好多年㗎啦,我都食過唔少次,今日見冇咩人,又想食咗嘢先至去睇戲,所以就入咗嚟。

叫咗一個越式法包$43同牛油果奶昔$25
法包入邊有肉鬆,煙肉,越式豬耳扎肉,蘿蔔絲,青瓜,芫茜。

其實我第一次食越式發包,感覺幾特別係,我識個人覺得有少少咸,可能個肝醬同肉鬆落得太多啦。札肉普通,但聽聞手斯雞好食啲,下次試下先!

同埋個人覺得下午茶來講, $43一個法包其有少少貴,如果調到三十幾我會覺得好吸引,好值。

其實平時食開佢嘅蟹膏湯檬。
蟹膏湯檬用料足,好鮮
$46我覺得係非常非常超值!

同埋買單時見到佢煲湯底,係真係真材實料,見到好多蟹殼係入面熬湯
呢個都理由去證明店家好比心機的!

牛油果奶昔好香牛油果味,奶味都幾重,好夾打出嚟嘅奶昔幾濃厚,甜度啱啱好。唔好睇小兩樣野加埋,我食到都好飽

造訪日期: 2020年5月
感謝 eating t
2019年11月3日

小食拼盤,$88有雞翼,春卷,扎肉,蝦餅,最鍾意食扎肉及春卷,扎肉有囗感,春卷炸得香脆,多餡料,而且蝦餅咬落彈牙,蝦味重,絕不馬虎。烤肉串$39及庶蝦$44都好好味,庶蝦用蝦膠捲着條庶黎燒,份外滋味及啖啖肉,米紙蝦卷$44,米紙皮好得意,透明但口感煙銀, 再配合新鮮蔬菜、大蝦,有多層次感及豐富

造訪日期: 2019年6月
感謝 hohoyincalvin
2019年8月9日

入左荃灣朋友帶左我黎呢間小越廚,平日夜晚時間都幾多人黎食,位置唔多,所以有時可能要搭枱
入黎第一時間叫左個椰青飲下先,勁清甜,最好既係佢比埋個匙羹你,可以食埋佢d椰青肉,好貼心
之後正餐就叫左蟹膏湯檬粉,本身以為佢係就咁落d蟹膏落去,原來佢係將d膏落去炒蛋,炒埋左就包你食到蟹膏味,唔會係一粒粒蟹膏掉左係碗湯度喇
朋友就叫左雞排飯,d雞炸得好香,佢仲配埋個甜酸醬比你點,好開胃
有去過越南既應該都知好出名法包同米紙卷,所以叫埋黎回憶下越南味 個越式法包好大份,但佢唔係越南個種長法包,我都係第一次食呢種包,佢好鬆脆,好多料

之後但米紙蝦卷配左個好特別既醬,係有花生醬味既,但我個人就覺得米紙卷配翻輕盈d既醬,好似甜酸醬咁會match d ,可能因為最尾食呢個,配花生醬感覺有點heavy,但中意花生醬既應該會中意

呢餐飯食到捧住個肚走都係唔洗300,難怪咁多街坊黎食喇

造訪日期: 2019年7月
感謝 heiman0531
2019年7月20日

讚:越南咖啡都幾足料既,起碼夠濃

彈:呢間係新開張時,堅好味!蟹膏湯濛真係區內無對手,香茅豬似濛都勁入味,結果今次一去,真係差到唔敢想像係同一間
蟹濛直頭好似人地食剩咁,有兩個蝦頭係想點!!!湯係微溫既,好曖昧既質感,濛粉一啲都唔爽滑,豬紅黏口,連湯都係無味既
環境污糟到不得了,地下黏既,檯上面有杯上手飲剩既水,無人執。收左啲客食剩既碗碗碟碟,全部都放晒係地下,大牌檔咩⋯⋯ 侍應係集體遊魂,大半場食客都係度問啲野飲野食去左邊,唉

總結:絕對唔會再黎

造訪日期: 2019年4月
感謝 Chi Keung Y

去過小越廚嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣