“浪漫共餐於工廈”
I Kitchen的評論

I Kitchen
香港排名第408 (共15,304家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區

餐廳位於工廈之內,鄰近APM前往方便。餐廳環境舒適光線柔和,藍光下營造了不少浪漫氣氛,算係拍拖食飯好地方。美食選擇多,主菜加$58轉套餐更抵食,叫了的薄餅更是給了我驚喜,好味到不得了呀!

芝麻雞翼 $68
雞皮燒得香口,肉質嫩滑,每人兩隻足矣。

香脆魷魚圈 $68
魷魚圈有十圈多份量唔少,外皮香脆唔油膩,魷魚易咬兼彈牙,仲有雞醬可醮,不錯的小食。

煙三文魚牛油梨薄餅 $148
煙三文魚佈滿整塊薄餅非常慷慨,下層夾住煙韌嘅芝士,再下層是美味的千島醬加入口即溶的牛油果和蘑菇,配埋脆卜卜的薄批餅底。口感味道豐富,超級好食,強烈推介此薄餅必食。

套餐:凍檸檬水
正正常常,只因自己落糖。

套餐:烤虎蝦,香辣蕃茄銀魚柳意粉 $148+($58轉套餐)
大虎蝦兩隻蝦肉彈牙,意粉係蕃茄汁底,味道酸甜微辣開胃好味。

套餐:南瓜忌廉濃湯
忌廉湯甜美口感滑滑。

套餐:芝士煙肉大啡菇
大啡菇口感彈牙,配埋芝士煙肉咸香美味,仲有新鮮沙律菜清新爽口。

套餐:芒果慕絲蛋糕
細細件賣相掂,以果醬劃花圖案睇落幾靚,讚下先。芒果慕絲味道酸甜,口感輕盈順滑,唔錯。

造訪日期: 2021年4月
感謝 cargolam

2021年4月9日

之前食過次I kitchen覺得性價比十分高,想食下西餐就黎左食多次❤❤

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳

平時好少會食到鵝肝咁高級既食物,黎到見到鵝肝配牛柳居然都係208,一於狗衝☺️☺️☺️本身以為牛柳可能比較上冇牛排咁好食,但佢又煮到五成熟,粉粉嫩嫩,肉汁都有鎖到係入面,好juicy唔會乾❤❤❤

而重頭戲既鵝肝,都唔會比得好細舊,一入口即被濃濃既香味沖擊味蕾真心正❤❤❤

芝士海膽醬焗龍蝦(半隻)伴龍蝦汁天使麵

我覺得呢個同上一個比真係有d比下去,個龍蝦上面既醬汁偏鹹,肉身都有少許硬身,不過佢個麵就唔錯,調味好食,唔會乾

海膽忌廉海鮮撻

因為見呢到加$58有套餐就加左,前菜係呢個撻,好少見有呢隻前菜,又幾好食喎☺️☺️我好中意佢個撻皮,好脆身,雖然係前菜但都睇得出有心機整☺️☺️☺️

餐湯

個餐湯都係望落好高級咁,味道唔算好濃,但如果可以落多d忌廉應該會更正

☺️甜品☺️

最後既甜品都係有畫個令令既伴碟咁上,檸檬芝士餅食落幾清新,最中意食個餅底,好有層次感

最後埋單人均都係$240,其實真心係幾高性價比,特別係香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳,比我再食多十次都ok如果budget 唔係好多又想食好少少真心推薦係呢度食下set dinner

1  感謝 Krystal030
2021年4月2日 透過行動裝置

前幾日在觀塘發現間性價比高的隱世質素西式餐廳。餐廳環境舒適,地方大,背景音樂製造浪漫氛圍。好適合情侶來吃晚餐。

加$58 點了套餐,配前菜,餐湯,甜品和飲品。

當日餐湯是磨菇湯,磨菇打碎一粒粒,口感相當厚重,忌廉味濃郁,還配上一條餅乾,浸軟後吃更滋味。

厚切美國安格斯肉眼 $208
廚師擺盤很用心,賣相很美。熟度選了五成熟,肉眼相當厚切,肉質軟淋,牛肉味濃郁,邊緣位置伴隨一點點油脂,更顯牛排香氣。

白酒牛油焗比目魚伴蕃茄沙沙 $168
比目魚較清淡,魚肉滑嫩,濕潤,輕輕一按就分開。魚皮煎得香陒,上面的蕃茄沙沙醬酸甜濃味,感覺健康又美味。

甜品是芒果布甸,正方形好精緻,賣相有心思,還有幾粒生果伴碟,味道清甜,簡單好看又滿足的甜品。

造訪日期: 2021年4月
感謝 Nancyyung
2021年3月18日 透過行動裝置

星期四的晚上和朋友二人去位於觀塘的ikitchen晚餐。以為疫情期間很少人會外出用膳,但這間餐廳卻是座無虛席,晚上7:15入座已經完全客滿。

先上菜的是頭盤:海膽忌廉海鮮撻,用料有鮮蝦和帶子,表面再放上泡沫氣泡,外表奢華,但味道也同樣出色,口感creamy,鮮味十足,配鬆脆的牛油撻皮,非常美味。

餐湯是蘑菇湯,用料十足,以蘑菇攪碎而烹調制成,不似一般餐廳都使用罐頭湯。湯頭帶有濃郁的蘑菇香氣,令人無法抗拒一口接一口。

小食是香辣炸雞槌,外皮炸得非常焦脆,但內裏的雞肉卻仍保持嫩滑,配上泰式酸辣醬,更是野味。

然後迎來了主菜,酥皮釀焗鵝肝醬紐西蘭羊柳。羊柳七成熟,肉質非常鮮嫩,不帶有一點羊騷味。羊柳以酥皮包覆着,外層酥皮焗得非常酥脆,配著羊柳來吃,口感一鬆一軟,非常美味,而且中間夾著一塊煙火腿,亦令味道更多了一種層次。搭配香草醬汁、薄荷啫喱以及黃芥末醬來吃,口味絕不單調。

接着上菜的是煙三文魚牛油果薄餅,薄餅皮鬆脆,上面放上圓片牛油果,並塗上牛油果醬,而且煙三文魚份量十足,油脂感重但又不會過鹹,與牛油果薄餅出乎意料地合拍。

最後的抹茶紅豆奶凍,也為當天的晚餐畫上完美的句號。

感謝 kkkkkiiiiittttt
2021年3月9日 透過行動裝置

很久沒有來這裡吃東西了,難得經過附近當然要去吃東西吧。店舖環境依舊是很舒☺,也是很光猛明亮的。餐牌上有數款套餐選擇,隨套餐附送餐湯/沙律/飲品/甜品。

香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁 HKD$108,這個賣相不錯,羊肩肉預先切片,吃起上更方便。羊肉肉質煙韌,帶點肥肉口感不錯,醬汁味道適中。擺盤挻特別的,旁邊還有三色薯蓉做裝飾。

香煎鯛魚柳配柚子香草醬 HKD$108,這個也是有三色薯蓉拌著。鯛魚魚柳很大塊賣相不錯,表面煎到金黃色的。魚柳肉質嫰滑,調味不太咸,這個味道不太腥的。

食物跟餐可選擇蔬菜/白飯,我們點了蔬菜,感覺健康一點。飲品方面我們點了熱即磨咖啡和是日特飲,當天的特飲是荔枝梳打。而當天的是日甜品是柚子芝士蛋糕,芝士味道香濃。食物質素不錯,價錢一般,可以慢慢地享受午餐挻不錯的。

4  感謝 CHINGCHINGJAIII

查看過I Kitchen的旅客也查看過

去過I Kitchen嗎? 請分享你的經驗!