“工廈中的寧靜小店❤”
I Kitchen的評論

I Kitchen
香港排名第408 (共15,239家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
2021年3月9日 透過行動裝置

很久沒有來這裡吃東西了,難得經過附近當然要去吃東西吧。店舖環境依舊是很舒☺,也是很光猛明亮的。餐牌上有數款套餐選擇,隨套餐附送餐湯/沙律/飲品/甜品。

香燒羊肩配露絲瑪麗蒜子紅酒汁 HKD$108,這個賣相不錯,羊肩肉預先切片,吃起上更方便。羊肉肉質煙韌,帶點肥肉口感不錯,醬汁味道適中。擺盤挻特別的,旁邊還有三色薯蓉做裝飾。

香煎鯛魚柳配柚子香草醬 HKD$108,這個也是有三色薯蓉拌著。鯛魚魚柳很大塊賣相不錯,表面煎到金黃色的。魚柳肉質嫰滑,調味不太咸,這個味道不太腥的。

食物跟餐可選擇蔬菜/白飯,我們點了蔬菜,感覺健康一點。飲品方面我們點了熱即磨咖啡和是日特飲,當天的特飲是荔枝梳打。而當天的是日甜品是柚子芝士蛋糕,芝士味道香濃。食物質素不錯,價錢一般,可以慢慢地享受午餐挻不錯的。

造訪日期: 2021年3月
4  感謝 CHINGCHINGJAIII

2020年12月13日 透過行動裝置

餐廳在工廈內,電梯門一出轉左便到,
已經有聖誕佈置,很有氣氛,
餐廳的座位寬敞,枱與枱之間的距離較遠,感覺安全。

點了兩款主菜,加$58升級為套餐
是日餐湯- 甘筍湯
湯充滿了甘筍味道,湯比較稠,綿綿的,充滿了甘筍蓉,少少粒粒有些口感,加入忌廉更加滑溜。

頭盤- 海膽忌廉海鮮撻
上面是帶有酸味的泡沫,吃起來幾有趣,泡沫下面有帶子仔及蝦,撻皮是我很喜歡的曲奇皮,焗得十分脆。

輕煎北海道刺身帶子,黑松露意大利飯 | $128
意大利飯上面鋪滿了芝士,黑松露及芝士的味道十分香濃,意大利飯好creamy。有三粒帶子,大粒夠甜。

厚切美國安格斯肉眼 | $208
點了七成熟的牛扒,裝飾得幾靚,配有燒汁。牛扒中間部分有些油脂好香,肉質幾淋。

棉花糖鮮奶朱古力 | 跟餐加$8
朱古力上面有幾粒棉花糖,鮮奶朱古力味道不會太甜。

甜品- 檸檬芝士餅
擺碟畫上了幾朵花好靚,芝士餅有檸檬的酸味,十分開胃解膩,如果有多件食就好了。

造訪日期: 2020年12月
1  感謝 siuling1223
2020年12月6日 透過行動裝置

一年一度同‍♀️女神食生日飯,我地連續幾年都系揀啲好味,又岩傾計同抵食嘅地方。今年都一樣,我地搵左觀塘一間工業大廈入面嘅餐廳。佢呢到系區內都算幾受歡迎,我地平日黎,都差唔多full house, 好在我地有book 枱。

今次食過之後都好明白點解呢到咁受歡迎。
我地叫左兩個main 之後加$58轉左做set!
佢個set系包左前菜、餐湯、甜品同飲品啊!
⭐️前菜 - 忌廉海鮮tart
一黎到賣相一流,上面有蛋白泡泡,吉爆左之後就有忌廉、蛋、海鮮tart!
⭐️我地另外仲加左$68 要左個厚切鵝肝
呢個極度推薦要加埋!超好味,鵝肝厚切,一啖鵝肝,味道濃郁,再配埋鮮甜嘅菠蘿!正!
⭐️餐湯 - 大蒜忌廉湯
蒜味又唔系好重炸,幾好飲同易入口。
⭐️北海道刺身帶子黑松露意大利飯
推薦呢個啊! 好creamy, 帶子同芝士嘅份量又夠。
⭐️芝士海膽醬焗龍蝦伴龍蝦汁天使面
呢個就比較普通,個人認為龍蝦焗完之後有點乾身。同埋本身都唔系幾鐘意食幼面。
⭐️甜品 - 檸檬批
作為是日甜品黎講,算系唔錯啊。唔系太甜,小清新嘅感覺。
因為女神生日嘅關係,我地升級左個是日甜品做⭐️鏡面伯爵茶朱古力蛋糕配雲呢拿雪糕。
上面嘅鐘面有淡淡嘅伯爵茶味道!

感謝 liuliu1234
2020年12月2日 透過行動裝置

想再一次回味煎刺身帶子,食過無數西餐廳,只得這間既煎帶子令我神魂顛倒

這間餐廳位於觀塘工廈內,一出周圍只有寫字樓,唯獨只有這間餐廳,感覺隱蔽,一入餐廳內被書架吸引著,放了兩隻熊啤啤,浪漫氣氛帶一點淘氣

喜歡Menu 內加錢$58可以轉套餐,套餐包括頭盤,湯,甜品,咖啡或茶,套餐真心抵食

頭盤,海膽忌廉海鮮撻
餅撻底出色,忌廉打出來泡沫賣相很吸睛,味道亦一流,雖然食不出海膽味,但新鮮蝦夠彈牙

另加$38 輕煎刺身帶子
這碟是我最期待既皇牌菜,煎香帶子面層,咬入口內裡半刺身帶子夠彈牙,超好味,忍不住order了2次

主菜:煎鵝肝意大利飯
鵝肝煎得香口,意大利飯夠煙韌,正宗意大利飯口感

主菜:香煎美國黑豚豬肉眼
煎豬扒最考廚師技巧,太熟會韌,太生又會有血水,但這個豬扒煎得恰到好處,肉夠juicy惹味,大愛

餐飲可以轉特飲荔枝梳打
荔枝肉夠大粒

甜品:抹茶紅豆糕
碟上畫花很靚,抹茶夠濃,搶了筆少紅豆分

埋單都只是每人$270, 每樣菜式好食,環境又浪漫,價錢又吸引,沒有挑剔可言,無試過係你嘅損失!

2  感謝 wanwan113
2020年11月16日 透過行動裝置

相約一個而家唔係同一個office返工但仲係同一間公司嘅好同事食佢嘅生日飯,平時喺佢Facebook見到佢都係打邊爐或者食泰國菜多,於是就同佢食吓西餐鋸吓扒。

由於佢喺牛頭角返工,所以佢先上去坐低等我,亦同時喺呢個時間佢都揀咗幾樣佢有興趣嘅嘢食,而我嚟到就做個最後決定,揀咗兩個主菜,一個係香煎鵝肝配牛柳同埋刺身帶子配黑松露Risotto ,兩個主菜都加配改成套餐,套餐就會多咗一個餐湯、海蝦海鮮撻同一杯餐飲。

先講一講個香煎鵝肝配牛柳,鵝肝煎到外脆內軟,入口即溶嘅感覺令到口腔內都係鵝肝嘅味道,好好味而個牛柳朋友要求7成熟(其實對我嚟講都算太熟)不過又煎到幾Juice,牛柳好軟熟。

另外個刺身帶子配黑松露Risotto,入口好香黑松露味道,再加上有少少黑椒味道,食落感覺唔會覺得好膩胃嘅感覺。呢個連一個本身唔鍾意食汁食醬嘅同事都覺得好味。

食埋個甜品&飲埋杯餐飲後要捧住個肚走,真係好飽。

埋單$497@2人

2  感謝 crazybabe_micmic

查看過I Kitchen的旅客也查看過

去過I Kitchen嗎? 請分享你的經驗!