“味覺及視覺的享受”
I Kitchen的評論

I Kitchen
訂位
香港排名第572 (共13,925家餐廳)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
4 週前評論 透過行動裝置

朋友相約晚飯,問我有咩好建議,於是睇返自己之前寫過嘅食評再回想一下自己之前食過咩好嘢,睇咗一輪後就揀咗i Kitchen,因為之前嚟咁多次都只係食過呢到嘅午餐,所以就帶朋友嚟i Kitchen試吓佢哋嘅晚餐。

嚟到後,職員為咗保障所有食客及員工安全,會為將入坐的食客量度體溫及要求用用酒精消毒雙手,果然做得足令食客安心。
睇咗餐牌一陣,朋友最終都紜個波推咗比我就由我決定食咩...

鍾意食牛嘅我當然唔少得點返個牛-厚切美國黑安格斯肉眼Medium,仲要咗一個水飼豬豚腩肉,轉咗套餐後就會多咗個餐湯、鮮蝦海鮮撻同飲品,所以兩個Main 都加咗做Set,另外再加多咗個松露芝士焗生蠔。

等咗一陣就好快上咗個餐湯,呢次個湯係南瓜忌廉湯,配上一支長餅干條,南瓜湯好香濃,而且飲落仲有少少南瓜碎,當南瓜湯飲到一半時就上咗個鮮蝦海鮮撻,嚟到時見到個外貌都有D驚喜,估唔到一間細細的餐廳除咗注重食物味道之餘,仲會設計埋食物嘅外貌,雖然而家好多餐廳都會選用現成的批底,但上面的配料及設計都見到廚師的所花的心思,呢個鮮蝦海鮮撻未食前單是影相攞like都一流,當隻蝦食埋入口就覺得加$58轉做餐簡直係物超所值!
到厚切美國黑安格斯肉眼嚟到時,見到個擺盤感覺係一個彩虹,用咗紫薯蓉、甘筍蓉同我估計係節瓜蓉三色形成彩虹嘅效果,睇到都覺得開胃D;而件安格斯肉眼扒剛剛好五成,入口嫩有肉汁好好味。
食到一半就上咗松露芝士焗生蠔,芝士比較咸,蓋咗松露嘅味道,所以呢個只屬一般。
水飼豬豚腩肉上到時,豬豚腩肉比想像中大件,因為之前嘅食物已經填咗我個胃嘅8成,所以我就切咗少少試吓個味道,腩肉上面用咗少少似蜜糖芥末醬(如果無食錯),感覺味道幾好之餘,腩肉好淋,不過因為腩肉比較膩,如果用嘅醬汁有少少酸甜嘅感覺可能會更加好。
最後食埋個甜品芝士蛋糕,為呢一餐就完美劃上句號。

埋單$638@2位

造訪日期: 2020年5月
感謝 crazybabe_micmic

2020年5月21日

朋友想到附近吃晚飯,我就記起好久之前到ikitchen吃過,覺得挺好吃的,於是又推介朋友過去吃。ikitchen位於工廠區,在著名地標apm商場後面工廠大廈,很容易找到所在位置。出電梯左手邊就是,店面外觀十分低調,用餐空間不大,但吧枱,以金屬鐵件、玻璃窗等元素襯托,暗的地方變成藍黑色,每張枱擺上一個小爉燭,營造出低調而浪漫奪目的感覺與沉穩靜謐的用餐氣氛,是聚會約會的好地方。

坐下來未仔細看餐廳,朋友就被牆上用粉筆字寫的的推薦餐牌吸引住了,有澳洲穀飼M6和牛眼伴玫瑰岩鹽。而我就選了香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳。
兩個都加了58元轉套餐。

野菌湯
套餐的餐湯是野菌湯,味道不俗,有淡淡新鮮菇香味,勺一羹嘗嘗,只見野菌打成濃湯,口感香軟。

海膽忌廉海鮮撻
這是跟套餐的頭盤,看賣相似是法式,內面有很多醬汁,於是我輕輕切開一半,用手拿起就吃。輕咬一口,覺得有好新新的口感,更意想不到的是內面居然有一隻爽口大蝦,味道咸香,再看一看撻的名字,原來有海膽在裏面,味道不太突出但鮮味十足。

我和朋友喜歡牛排的熟度5成或7成熟,這次我們都點了五成熟,大家分一半吃,可以試到不同的口感。

澳洲穀飼M6和牛眼伴玫瑰岩鹽
M6和牛先上碟,伴碟非常漂亮,以蔬菜本身的顏色作點綴,吃得出是有紫薯泥,薯蓉及紅蘿卜,清甜的口味與牛肉配搭巧妙。旁邊更有如水晶般的粉紅玫瑰岩鹽襯托和調味。賣相相當討喜。牛排是油脂比較多的部份。肉質略見粉色卻不帶血水,外焦內嫩,裡面的肉汁還非常多且鮮味,表面均勻地撒上鹽花,夾著粒粒的岩鹽吃,不單能將肉質充分展現原有的鮮甜美味,更章顯出肉的獨特咸香,這個食法我超喜歡。

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
另一道菜隨後送上,見到鵝肝就滿心歡喜,經微煎的鵝肝表面略帶香脆,輕咬下去可以感受到有層如薄膜的一層,內面軟嫰而甘香,厚厚而飽滿的一片,超好吃。
牛柳這一部份油脂較少,口感較為軟嫩,同樣好吃,肉質細緻,不會過於油膩,口感軟嫩中帶有嚼勁,特別香煎後,於表面散發的微微焦香,能呈現香甜的肉質與馥郁的風味。

朱古力慕絲蛋糕
最後甜品亦當精緻,有香濃的朱古力味,還用小時候常吃的石頭朱古力作點綴,整體味道亦相當有驚喜。

鏡面伯爵茶朱古力凍餅
眼見食物都很合口味,我和朋友再點多個甜品,就是鏡面伯爵茶朱古力凍餅。要怎樣全面欣賞到過塊甜品,我朋友就特別留意到在一些拍攝角度上的細節,借助光線,在蛋糕上呈現鏡面反光的特性。很有趣味。凍餅的味道也很不錯,伯爵茶和朱古力的配搭別出心裁也相當得宜。

最後餐茶來了杯咖啡,一個浪漫的晚飯就這樣完滿地渡過。

造訪日期: 2020年4月
感謝 travelfoxs
2020年3月27日 透過行動裝置

觀塘區返工,都有個好處,就係附近有較好多食肆選擇,尤其係近年好多工廈美食,今日就嚟i kitchen

Set Lunch 有法式精緻小點丶田園沙律或餐湯丶主菜丶甜品丶餐飲,價錢由$68-158 不等,視乎你想食乜嘢啦~

法式精緻小點係黑松露醬青瓜片,餐湯配埋麵包脆條

我就揀咗田園沙律,蔬菜都好新鮮配埋黑醋汁,好fresh

烤澳洲羊架 薄荷燒汁
Roasted Aus. Lamb Rack w/ Mint Sauce
羊架肉質柔嫩,羊羶腥味唔算重,用蔬菜粒擺盤,幾有心思

甜品係大約1” x 1” 嘅切件蛋糕

造訪日期: 2019年5月
感謝 jy0v0
2020年3月14日

觀塘工廈的西餐廳,雖然係喺工廈入面,但呢到環境都好好✨ 幾有格調,有播純音樂,每枱亦有蠟燭,黎呢到dating係個唔錯嘅選擇

香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 $208 鵝肝入口即融、鬆軟口感,好香油脂但唔會膩 牛柳嗌咗medium well,有豐富肉汁,配蒜蓉汁食好食

厚切美國黑安格斯肉眼 $208 嗌咗medium well, 肉眼扒肉質軟諗,間中食到海鹽作調味,脂肪比例好好,整體好好食 轉套餐 ($58) 有頭盤、餐湯、甜品同飲品

造訪日期: 2020年2月
感謝 sfjzayn
2020年3月8日

今天天氣十分好,和朋友去行山後便決定好好吃一餐飯來結束這一天。由於行山終點是,觀塘所以我們決定於觀塘的工廠大廈內覓食。記得上次朋友推介過i kitchen。因為位置方便只是在APM後面,所以我們決定上去挑戰一下。

餐廳餐牌豐富,而且亦特備有本日推介的廚師菜式。我和朋友各點了一個主菜並加$58可以轉成套餐。套餐包括餐湯、前菜,甜品和飲品十分划算。

我點了厚切美國黑安格斯肉眼五成熟。而同行朋友點了輕煎北海道帶子配黑松露意粉。

餐湯是南瓜湯配上長條型餅乾。南瓜湯濃郁,慢慢品嚐後亦能發現南瓜蓉真材實料 配上長條型餅乾亦有另一種口感

享受完南瓜湯後,變到便上了前菜-海膽忌廉海鮮撻。海鮮忌廉撻上除了有蝦外,還有小帶子。餐廳在海鮮他上放了一層泡沫,細味下應該為香橙味的。亦是我最喜歡的菜式

五成熟的安格斯牛,火候控制得十分好。外脆內軟的口感令人一試難忘。牛扒味道濃郁,亦配有蜜糖芥茉醬可供選擇。除此之外亦有牛扒醬汁,可供配搭食用。

至於北海道帶子配黑松露意粉,一上菜時便聞到濃郁的黑松露味道,令人食指大動。受過輕微烹調的北海道帶子,略帶上金黃色的表面1,配上黑松露意粉嘅香氣令整到菜式昇華不少。

餐後甜品是黑芝麻豆腐慕絲蛋糕。雖然黑芝麻味道濃郁,略為搶了豆腐的味道。但作為飯後甜品亦是不錯,最後餐飲亦可以選擇洋甘菊茶及水果茶品飲品。

總括來說整道晚餐十分好吃。下次經過觀塘是一定會再來品嚐其他菜式!

造訪日期: 2020年2月
感謝 Samchu1231

查看過I Kitchen的旅客也查看過

去過I Kitchen嗎? 請分享你的經驗!