“個意粉好難食”
Ocio的評論

Ocio
香港排名第2,624 (共15,380家餐廳)
周圍地區: 大圍
周圍地區: 大圍

香草鮮露芛花蚌炒扁意粉 ($88) : 好難食,冇乜香草味,花蚌亦冇乜味

凍 green tea latte (跟set加$15) : 可以自己落糖漿決定甜度

宇治抹茶心太軟 ($69) : 都okay,keep到應該要有嘅水準

加一後埋單 $189

造訪日期: 2021年5月
感謝 Ramy T

2021年3月6日 透過行動裝置

香草鮮露芛花蚌炒扁意粉
扁意粉口感一流,不太淋身,而且所有配料所帶有嘅甜味都滲透左落每一條嘅意粉裏面,而且意粉裏面既蚌都非常之多。

甘筍湯
超級大碗,係平時餐湯嘅兩倍份量,飲落去軟綿綿的,湯裏面仲有甘筍嘅粒粒,表示真係真材實料!(餐廳嘅黑胡椒超級重味)

蜜糖蒜香炸雞翼
超級推介嘅小食,跟餐加$39就有5隻,性價比超高。每隻雞翼都好多肉,雞皮好脆,配上充足嘅蜜糖,唔會太油膩之餘,火喉仲啱啱好,好離骨,面頭上嘅炸蒜粒都相當惹味,正!

朱古力布朗尼窩夫
一嚟到比我想像中大份,滿滿嘅朱古力醬同麥鋪平面嘅布朗尼,切果下已經感覺到好煙韌,食落更加係,感覺似係加咗麻薯落去添啊。不過食完個感覺仲係覺得唔夠朱古力味~

熱檸檬薑茶
食得咁飽,梗係要解一解油膩啦,呢間餐廳配左薑茶茶包加鮮檸檬,飲落好清新,暖冧冧。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Twm_foodie
2020年9月27日 透過行動裝置

奧斯特選窩夫早餐108
炒蛋|窩夫|蕃茄|雞柳|煙三文魚|薯條|沙律|黑椒豬肉腸|焗豆
一個餐有咁多嘢真係滿足晒選擇困難症嘅人
窩夫外表脆食落好鬆軟
仲有陣陣雲呢拿嘅香味
蛋既份量超多炒得好滑
雞扒外表煎得好脆,但入面又仲好滑多汁
沙律用咗日式芝麻醬
好鍾意佢擺晒成大支茄汁係枱面
因為我食一條薯條都要唧勁多茄汁

刺身帶子墨魚汁海鮮扁意粉|128
一上枱已經聞到好香
墨汁掛晒上意粉,有炒過真係好香口
仲有唔少菇片,配埋青椒洋蔥更加香
帶子仲好有彈性,煎得岩岩好好香,好重帶子味
青口都好大隻,好厚身,一啲腥味都冇
荔枝沙冰
朋友比較鍾意飲甜野所以佢覺得好好飲
好重荔枝味又夠甜,入邊仲有好多荔枝肉添
叫set仲有埋餐湯添,都幾抵嫁。同埋環境幾幽暗又幾靜,都好舒服(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)食完已經好飽下次下午過嚟食多啲甜品先法式吐司同刨冰都好正
想睇更多美食可follow ig @snacklife_keepfit

造訪日期: 2020年9月

環境雖然細細間
但係溫馨同埋舒適

係Cafe 晚餐當然一貫作風
唔使諗試吓佢哋嘅set dinner
套餐方面就係麵包同埋餐湯,野飲同主菜

餐湯方面就係南瓜湯

醬燒柚子蜜豬仔骨伴蟹肉芝士焗大啡菇及茨菜
豬仔骨雖然係醬燒
但加咗柚子蜜落去之後
中和左變返唔會太油膩而惹味不活
大啡菇加埋芝士蟹肉、鮮甜有菇味

另外加咗$19要咗個朱古力草莓蛋糕

呢度無論環境.食物質素.都有一定嘅水準.絕對係誠意之作

造訪日期: 2020年3月
感謝 Togethereateat
2020年4月22日

今晚約左朋友到大圍食晚飯,揀左Ocio依間人氣指數甚高的西餐廳。

餐廳內裝潢唔錯,在微弱的黃燈泡點綴下幾有格調,兩旁座位都是梳化坐得舒適,唯獨二人餐枱比一般細,空間感有限擺放餸菜要將就下。
餐牌菜式選擇多,淨看一頁晚餐餐牌比較簡單清晰,是日晚餐有十二款,價錢由$88起非常貼地加埋美味度,感覺相當抵食。難怪八點鐘餐廳外仍有不少食客前來等位。

南瓜忌廉湯配餐包
湯味濃郁飲落細緻綿滑,仲食到南瓜蓉好有誠意,配埋鬆軟的餐包伴食味道唔錯。

蜜糖蒜香炸雞翼(+$39)
加錢多5件大大隻雞翼算抵食。雞翼外皮炸粉唔厚十分香脆,表層蒜茸碎香味四溢非常突出,雞翼肉質嫩滑有肉汁,塗滿蜜糖份外甜美,必食之選。

黑松露燴意大利飯配煙肉帶子串($108)
主角煙肉帶子兩串共6粒,串起來賣相不俗,味道與期望一致好食。外層由微微煎香嘅煙肉捲住口感彈牙軟熟嘅帶子相當美味,燴飯好creamy有淡淡的黑松露味,配料甚多有洋蔥、蘑菇、蘆筍、黃椒、脆肉瓜碎等,口感豐富相當好味。

香煎挪威鮮三文魚配刁草檸檬汁($108)
厚厚的三文魚扒,有手掌咁上下大小好有份量,魚皮煎得香口,魚肉軟身無過熟味道唔錯,肉裡充滿魚油香,放得耐涼左亦唔腥,份量多二人分半食仍覺有點膩,好在有刁草檸檬汁淋一淋平衡下油膩感,仲有旁邊麻醬沙律菜,爽脆清新口味令整體不會太膩,粗薯條炸得不夠脆身味道不過不失。

OREO曲奇雲呢拿奶昔 (+$22)
奶昔相當好飲唔太甜,啖啖都充滿OREO曲奇碎相當有質感非常襟飲,本人十分愛。

造訪日期: 2019年11月
感謝 cargolam

查看過Ocio的旅客也查看過

去過Ocio嗎? 請分享你的經驗!