“河內大娘【尖沙咀好味越南菜】”

河內大娘越南餐廳
香港排名第3,532 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年5月8日 透過行動裝置

尖沙咀美食雲集,今次嚟到見到呢間越南菜餐廳——河內大娘,餐廳設計好有越式特色,氣氛好好,所以入去食dinner

皇牌火車頭 Pho Bo Thap Cam
- 皇牌果然係皇牌,火車頭真係幾好食,份量超足,河粉索晒濃湯嘅精華;配料嚟講都好多元,有牛筋、牛柏葉、牛肉、扎肉、牛丸等等,牛味十足,非常惹味

越式海鮮檬粉 Bun Hai San
- 海鮮檬粉一上台都非常亮眼,各式各樣嘅海鮮佈滿整個碗,有超級大隻嘅蝦、新鮮嘅魷魚圈,吸引到爆
- 湯底味道酸酸甜甜,仲有好重嘅蕃茄味,醒胃惹味,好好味

芒果鮮蝦米紙卷 Shrimp Xoai Tom Cuon
- 呢個米紙卷都十分令人驚艷,紙皮香軟淋身,配搭埋鮮蝦、紅蘿蔔絲、青瓜絲等等,口感清新爽口,消暑一流;值得一讚嘅係呢個米紙卷有埋芒果,芒果嘅鮮甜將成個味道層次昇華不少

蓮子龍眼冰 Nuoc Hat Sen-Longan
- 呢個龍眼冰都超級好飲,清甜彈牙龍眼肉配搭埋口感綿密嘅蓮子,口感層次好豐富,又有得飲又有得食,冰涼透心,大力推介一定要嗌

青檸梳打 Chang Da Soda
- 鍾意有氣同酸甜飲品嘅人一定要嗌呢個青檸梳打,青檸嘅酸味酸得非常到位,啱晒我呢啲鍾意食酸野嘅人,清香醒胃,係夏天飲料嘅一流之選

餐廳上菜速度都好快,員工服務態度親切,用餐經驗非常之好

造訪日期: 2021年5月
感謝 bon_bon_foodie_zone

2021年3月23日 透過行動裝置

好耐冇食越南菜,今日就同朋友黎到尖沙咀既河內大娘食晚餐。

串燒拼盤

好豐富,除左有燒大蝦,仲有燒雞肉同豬肉。全部都燒得岩岩好多好入味。豬肉串質感有d似腸仔都幾特別。

香茅牛肉撈檬

牛肉既份量都幾多,係自家腌製過再燒既,肉質好稔身唔韌。

軟殼蟹米紙卷

米紙卷大大件,卷皮好薄唔會太厚身,配少少魚露更好。

飲品方面我揀左鹹檸梳打,養生既朋友就揀左蓮子龍眼冰,2杯都唔會太甜非常好。

河內大娘越南餐廳
尖沙咀漆咸道南17-19號帝后廣場地下7-8號舖

造訪日期: 2021年3月
6  感謝 delish_hk
2020年1月6日

餐廳位於漆咸道南,與尖東一路之隔,靜中帶旺,餐廳地方不算大,而且是沿著商場轉角而成,所以地方也是順勢而成,不算四正,但難得也不覺侷促。我們點了燒乳豬肶、香茅煮大蜆、蝦頭膏炒高麗菜及皇牌火車頭,飲品就要了新鮮菠蘿冰及蓮子龍眼茶。新鮮菠蘿冰是用新鮮菠蘿加入橙皮一起煲出味來才做成飲品

造訪日期: 2020年1月
2  感謝 152maw
2019年12月20日

食品好. 服務好.
尖沙咀(尖東區), 好值得一提係服務.
位置於尖沙咀港鐵P3出口行一分鐘就到.
不過洗手間就有不太方便, 要出餐廳外先有.

造訪日期: 2019年12月
感謝 AnitaL3155
2019年12月2日

社會運動過後,尖沙咀滿目瘡痍。很多的食肆都不入太多食材。
來到這裡,什麼海鮮都幾乎沒有。沒有太多的選擇。店主推介乳豬,皮薄。乳豬皮的確薄和脆,可惜有點肥。
整體分量少,價錢中等。

造訪日期: 2019年11月
感謝 PPKY2018

去過河內大娘越南餐廳嗎? 請分享你的經驗!