“墾丁茶房【高性價比台灣菜】”

墾丁茶房 (Megabox)
香港排名第361 (共616家咖啡和茶)
周圍地區: 觀塘區
周圍地區: 觀塘區
3 週前評論 透過行動裝置

今日去咗街,想同朋友食埋晚餐,好耐冇食台灣嘢,墾丁茶房之前都食過幾次,都唔錯,於是就同朋友一齊再食呢間

古法生炒牛肉飯 ($52)
Fried Rice with Minced Beef
炒飯份量超足,好大碟,兩個人share加碟小食都夠
牛肉都幾多,幾乎啖啖都食到,好滿足
加搭埋啲蔬菜好夾,唔會好Dry,淨係得飯同肉,成個口感層次豐富咗

鹽酥雞排(配肉燥飯) ($57)
Deep-fried Chicken Fillet (with Taiwanese Minced Pork Rice)
鹽酥雞排炸得超級香脆,外脆內嫩,外皮識落卜卜脆,雞肉都好新鮮,唔會太老
同埋職員有提供七味粉、梅子粉、海苔粉俾我哋自己調味
台式肉操飯好惹味,肉燥味道調較得啱啱好,鹹鹹香香,仲有半隻滷蛋同啲青豆,令人食唔停口

凍台式珍珠奶茶(加$8)
Iced Moll Tea with Pearl Tapoica
加$8就飲到杯珍珠奶茶,質素正常,性價比都算唔錯
糖漿係另上,可以睇返自己需要調教甜度
珍珠比起其他台式嘢飲店偏軟,但都okay

造訪日期: 2020年11月
感謝 bon_bon_foodie_zone

2019年6月29日 透過行動裝置

與家人到商場看電影,途中經過墾丁茶房被它的海洋氣色吸引,打算吃飽才看電影。進入的時候感覺這裡的環境很舒適,每張櫈都有藍白間條海洋風的Cushion,坐得很舒服。套餐選擇很多,悠悠閒閒的吃了一個下午茶餐。

造訪日期: 2019年6月
感謝 masakim2018
2019年6月20日 透過行動裝置

每次去台灣餐廳食,我都愛叫鹵肉飯,鍾意他每一啖都有汁又有肉碎食。這間墾丁茶房的鹵肉飯夠多汁,又入味,很不錯。

造訪日期: 2019年6月
感謝 JoyceW2056
2019年1月8日 透過行動裝置

古法生炒牛肉飯,柱侯牛腩炆蘿蔔鍋加肉燥飯,凍珍珠奶茶,凍蜂蜜檸檬紅茶

1.柱侯牛腩炆蘿蔔加肉燥飯:牛腩炆得夠淋, 蘿蔔炆得夠入味, 個汁夠濃味, 真係想嚟多碗白飯吖 。當中肉燥飯仲家隻流心蛋, 簡直絕配!

2.古法生炒牛肉飯:每粒飯都炒到一粒粒好爽口, 牛肉夠鮮味,食唔到有梳打粉醃肉味。

3.凍蜂蜜檸檬紅茶,只需加四蚊大大杯,性價比超高, 飲落好清新。

4.凍珍珠奶茶:味道同台灣飲嘅一樣, 因為糖水係自己加,所以甜度可以自己控制,十分細心。

環境坐得舒服, 服務態度唔錯 。呢間“墾丁茶房” 嘅主旨正是城市中的墾丁, 為顧客在喧鬧煩囂嘅生活中提供一個休閒的聚腳點。人人一邊世嚐台式美食,一邊與有人分享逸,放鬆好心情。

造訪日期: 2018年12月
感謝 Man_Sze_Chung
2018年5月22日

餐廳地方大,座位舒適。食物種類選擇多,有單點,有套餐,有小菜,質素不錯。價錢合理。鹽酥鷄大塊,炸得香脆美味。

造訪日期: 2018年5月
感謝 KWEHRH

去過墾丁茶房 (Megabox)嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣