“宮廷火鍋美食”

滾得囍宮廷火鍋小炒
香港排名第395 (共14,733家餐廳)
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2020年12月6日 透過行動裝置

之前同女兒去北角滾得囍宮廷火鍋小炒食過火鍋,古式古香的裝潢,宮廷式的格調,令人念念不忘,連老公都話趁秋風起,去食個火鍋暧下!老公下聖旨,湯底點咗順治特色卜卜蜆鍋,火鍋鍋具是煙囪式,以龍為主要圖案,具明顯的特色。鍋內放滿卜卜蜆和湯。蜆大大隻飽滿冇沙,味道鮮甜。湯底亦有蜆的鮮味。鹿兒島日本黑豚肉,鹿兒島黑豬的特色是肉質緊緻多汁、口感柔軟有彈性、滋味甘甜鮮美、脂肪清爽不黏膩。手打蟹子蝦滑,蝦滑彈牙,加入蟹子增加口感!美國桶蠔,餐牌份量寫是一桶,一共四隻,桶蠔大隻飽滿,肉質肥美滑溜,耐煮性高,不失為火鍋的好材料。

感謝 waikuen16

蜆肉清甜 最緊要係冇沙
另外亦都嗌咗聖子
呢間嘅海鮮真係好新鮮同鮮甜
手打墨魚丸亦都好出色真材實料同好彈牙
嚟緊一定會再返去食!

造訪日期: 2020年12月
感謝 Foodaholicmanhk
2020年12月2日 透過行動裝置

『滾得囍火鍋專門店』裝修古色古香,也坐得舒服,和朋友開餐最佳聚腳点。
經饮食apps 訂位更有低至68折

有多款精選火鍋湯底, 蟹,蜆, 麻辣,藥膳,花膠雞。。款款都想試好難選擇。

有小朋友,還是選『康熙花膠雞鍋』($298半隻) 穩陣。
半隻雞嘅份量, 非常足料, 厚厚嘅花膠睇到兩眼都發亮 。店員幫忙剪開, 每人都有兩,三塊, 花膠夠厚索滿雞湯精華, 口感味道超正! 雞件肉質嫩滑,件件都美味。 一路食一路放入雞件淥, 大人細路都係得好滋味。

廣島蠔
估唔到依家怕小朋友咁鍾意食蠔, 鮮甜肥美

新鮮菜苗帶子餃$98
火鍋料碟碟都好夠份量, 這碟『新鮮菜苗帶子餃』 餡料脹卜卜勁紮實,好巨型! 果然是新鮮菜苗 ,仲係好嫩綠, 配上鮮味帶子, 啖啖滋味!f

鹹蛋魚皮併鹹蛋炸響鈴$88
呢個值得推介, 鹹蛋可能食得多, 鹹蛋響鈴又未試過。 其實一放低就聞到好香嘅鹹蛋味, 係有少少 邪惡 ,不過一口咬落, 滋味難忘, 炸得夠脆, 每啖都充滿鹹蛋黃嘅香氣, 但味道唔會好喊,恰到好處!

黑松露手打蝦丸 $118
以黑松露調味,手打蝦丸真材實料, 冇咩溝粉, 所以淥完都係一樣嘅size, 非常彈牙結實!

手打芝士牛丸(半份)$68
超巨型嘅牛丸好似乒乓波咁大~ 手打牛丸鬆化彈牙, 裏面係軟深黃色嘅車打芝士, 小朋友至愛 ,也是不錯的配搭!

牛白肉 $148
罕有矜貴嘅部位, 又稱牛胸腹, 一隻牛只有一公斤這個部位~ 大約淥 30秒左右, 入口有軟骨囗感,少少脆口, 繼而會感到開始溶化嘅油份充斥口腔, 濃郁嘅牛羶味~

整體食物出色,店員有禮服務到位, 手打丸款式十分巨型, 大人細路也吃得滿足!!

感謝 Man_Iron5216
2020年11月12日

想睇驗下古式古香既火鍋,黎滾得囍就岩喇。
滾得囍淨係全間店都裝修得有好濃厚既中國味道,相當有特式。

主打既順治特式卜卜蜆鍋。
個煲超靚啊,真係睇見都覺得好食。

依個鍋係招牌菜,超多蜆係入面,而且每隻都好肥美好新鮮

入面既湯係可以飲既,好鮮味,微微辣好暖胃。強烈推介。食哂d蜆先再加清湯打邊爐。

黃金炸魚皮響鈴雙拼
絕絕絕對係必食!用鹹蛋黃去做新鮮既魚皮同響鈴,本身鬆化脆口再加上每一啖都係滿滿既鹹蛋黃,好邪惡但係又停唔到口

另外仲有大量火鍋食材可以選擇,手切頂級安格斯牛肉,花雕雕件,日本廣島蠔,黑松露墨魚滑,手打丸拼盤同唔同既蔬菜。

其中安格斯牛肉質素真係幾高,牛肉味好濃,肉質好嫩滑。

墨魚滑都值得試,好彈牙,加上黑松露既香氣好match。

飲品我地仲點左一渣竹蓆茅根,用黎下一下火就fit哂

天氣開始轉涼,食番個暖胃火鍋真係成個人都舒服哂。

感謝 Ho Yan Y
2020年11月9日 透過行動裝置

位於北角有名嘅火鍋店
門口認住呢張龍椅就知道自己嚟啱咗!
裝修完全古色古香我差啲以為自己去咗古裝街

佢哋馳名嘅湯底
卜卜蜆鍋( $198 )梗係要食啦
一開始啲錢係要着
一陣就會擘大晒個口
濃湯配埋啖啖肉嘅卜卜蜆唔會有沙好好食呀!

開胃小食就梗係叫
黃金雙拼(黃金響鈴同黃金炸魚皮啦✨-$88)
☝即叫即炸蛋黃包住晒簡直係魔鬼重口味超級惹味精選!鬆脆嘅蛋黃配埋邪惡炸魚皮炸響鈴簡直係令人回味無窮

手切頂級安格斯牛肉( $288 )
片片牛肉都雪花分明❄️!
滾一滾幾秒就已經食得軟綿綿!
口即溶牛牛!果然係安格斯!

花雕雞件($88)
勁香紹興酒味嘅雞件!
一份例牌都幾多!

日本廣島蠔( $98 )
幾大隻唔會鯹嘅日本蠔!都幾抵食!

黑松露墨魚滑( $118 )
兩小碟嘅黑松露配墨魚滑
又有得玩又有得食!手打墨魚滑就係唔一樣彈牙又勁重「煤氣味」✨

手打丸拼盤10粒( $138 )
有五款唔同嘅院其中一款都幾驚喜嘅就係佢哋嘅牛肉爆芝士丸!小心啲咬如果唔係芝士就整到隔離嗰個㗎啦☝另外仲有手打珍珠帶子墨魚丸,真係有原粒小帶子係入邊㗎!

油麥菜($42)山水滑豆腐($38)
雞髀菇( $42 )黑木耳( $42 )
鉛筆筆然之後清甜嘅湯底最啱就係食蔬菜索晒個湯底!
木耳爽口、豆腐白滑、雞髀菇等等

竹蔗茅根( $68 )
打完邊路驚熱氣,就飲下佢哋自家煲嘅竹蔗茅根,唔會太甜!清熱氣又解渴

四個人都飽飽攬住個肚腩仔走
好味材料新鮮嘅一餐打邊爐!

感謝 marblejjj

查看過滾得囍宮廷火鍋小炒的旅客也查看過

去過滾得囍宮廷火鍋小炒嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣