“高級小木屋餐廳”
Chalet的評論

Chalet
香港排名第1,140 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 荃灣
周圍地區: 荃灣
2021年3月19日 透過行動裝置

荃灣區高級西餐廳 Chalet
小木屋裝潢獨具格調
進店後的招待也令人感到高級感

法式海龍王配麵包 $378
有如海鮮寶盒
波士頓龍蝦、帶子、青口、大蜆、 魷魚 、盲鰽
材料十分豐富 應有盡有

Girls Generation $68
Happy hour 來一杯mocktail
名字好少女
以民族長老樣子嘅杯具展示 太有趣
混合多種莓類: 草莓、覆盆子、藍莓、蔓越莓汁
有接骨木花漿甜味
檸檬葉亦點綴了香氣

造訪日期: 2021年3月
感謝 Baboo_waikoko

2021年3月1日 透過行動裝置

下午同男朋友去完荃灣光板田村同影貼紙相之後,夜晚去食西餐。
我地叫左半打生蠔,今日係西班牙珍珠蠔。我以為珍珠蠔會好細隻,結果原來幾大隻。生蠔鮮甜多汁,有三種醬俾你:紅酒醋、檸檬汁、cocktail sauce。
法式海龍王配麵包,有半隻波士頓龍蝦、帶子、青口、大蜆、魷魚、盲鰽各二。海鮮全部都幾新鮮,海蝦湯好好飲,好清甜,送外脆內軟既麵包超正,麵包索晒湯汁。
炭燒澳洲羊架有四件,叫左五成熟,碟上鋪上希臘乳酪,伴以薯仔、蘆筍同紅蘿蔔。羊架入口軟腍,無羊羶味,好食。
蘋果金寶配雲尼拿雪糕用透明蓋蓋住上碟,一打開有煙散出黎,唔怪得味道帶有微微煙薰味。蘋果金寶充滿蘋果粒,外面口感酥脆配上軟腍既蘋果粒,再加埋有銀箔既雲尼拿雪糕,正。
6:00-9:00係happy hour,於是叫左兩杯cocktail:Margarita同Old Fashioned,兩杯都幾好飲,前者易入口,後者酒味濃烈。

造訪日期: 2021年2月
2  感謝 chichi330
2020年9月27日

荃灣出名多餐廳,但每次來都是去任食多,沒有試過找間可以坐低慢慢嘆今次經荃灣朋友推介,來到這間在荃灣很熱門的西餐廳,感受有格調的享受
——————————
洋蔥湯/ 煙三文魚牛油果芝士卷
我們叫了一個set dinner,當中有餐湯和頭盤。這個洋蔥湯未飲都聞到陣陣洋蔥味,果然裏面有很多煮到軟爛的洋蔥絲,味道甜甜的,朋友覺得健康又美味旁邊的包不是普通的餐包,食落有點酥皮的味道,還帶有牛油的香,蘸湯一齊食,正!

煙三文魚牛油果芝士卷,雖然細細一件,但作為頭盤食就剛剛好因為煙三文魚裏有濃郁芝士和牛油果,夾埋一齊會有點膩,所以這個size就不會太多而煙三文魚會有煙熏香,亦不是死鹹,好食

美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律 $298
這個豬肋骨賣相真的很吸引,上面佈滿濃稠的燒烤醬,旁邊有兩條炸芝士條和沙律。燒烤醬豬肋骨很濃味,肉質嫩滑而帶點肉汁,兩人分享就剛剛好☺️而食到後期會有點太濃味,所以減少醬汁會更好~ 炸芝士條要趁熱食,因為凍了會變硬身,沒有拉絲的效果

黑松露炒雜菇 +$48
起初會覺得份量有點兒少,但食食下就覺得誤會了因為這個雜菇與超濃郁黑松露一齊炒,每啖都很重口味,鍾意黑松露嘅朋友,必叫~

希臘沙律 $98
朋友很喜歡食沙律,所以對希臘沙律有啲認識。一上菜時,我們只是單純看到很多沙律菜、麵包粒、煙肉碎和芝士粉,感覺有點不值就算攪勻一起,都沒有過往食的希臘沙律有蕃茄、洋蔥、青瓜和芝士粒,亦沒有甚麼醬汁,因此食落有點草青味但整體份量很多,食完都飽飽

朱古力心太軟配雲呢拿雪糕 $68
本身喜歡食朱古力,但心太軟實在太邪惡,多糖和多油而不能經常食。今次就破例食一次,一切開成功做到流心的效果,裏面的朱古力絕對不是死甜,反而有很香濃朱古力味

雲呢拿雪糕就有點失色,食不出很香雲呢拿的奶味,有機會是心太軟太濃,搶去部份雪糕的味道

感謝 haru d
2020年9月26日 透過行動裝置

終於試到Bookmark 耐嘅餐廳~
木屋裝修高級酒吧西餐廳,具有傳統優雅情調!

餐單係洋蔥湯,本以為會好勁洋蔥嘅辣味點知原來係一款甜甜開胃嘅餐湯洋蔥爽口,散發出香甜誘人的氣味! 旁邊嘅餐包夠曬鬆軟,再沾上香甜洋蔥湯,好滿足

ℝ / &
頭盤已經非常精緻將煙三文魚捲成玫瑰花一樣
內有牛油果清新嘅味道配合淡淡咸味嘅忌廉芝士,完美地帶出煙三文魚嘅鮮味 味道相當豐富!

美式燒烤醬豬肋骨配炸芝士沙律
一睇就見豬肋骨好大件好大份,切開後,見到好厚肉,一個人食真係好飽!燒烤醬酸酸甜甜好惹味,烤後,外皮香口帶脆豬,內裏肉質鮮味同嫩滑
炸芝士 :作為芝士控嘅我,真係好鐘意!外脆內軟~入面充滿濃郁芝士,拉絲拉極都唔斷!好正!

煙燻帶子海膽意粉
嘅帶子外面煎到金黃色,煙燻味帶出帶子嘅鮮味!
帶子上嘅海膽,令帶子鮮甜可口
意粉軟硬適中,而且每啖都有濃濃海膽味~鐘意海膽嘅朋友一定要食!

甜品- 椰汁奶凍
奶凍做得好滑,而且椰汁味好香好重甜度適中!好有水準

感謝 Ctyingz
2020年9月19日 透過行動裝置

今日與朋友二人相約荃灣食一間有情調的西餐廳, 餐廳內分了上下兩層, 我和友人比安排了坐在上層, 雙層位置寬敞,設有梳化。 餐廳內有多款食物,今次我便選擇了兩款主食 ,第一款是西班牙傳統烤乳豬和 第二款是炭燒澳洲羊架, 餐廳內侍應亦都很細心,會主動推介各款物,其次每款主食亦都可供四至五款小食作為額外選擇,而我們選擇一款花苗和薯條, 由於餐廳採取即叫即做,所以烤乳豬等大約要十分鐘, 但等待是值得的, 乳豬肉質肥肉均勻 ,外皮燒得香脆,加上亦都有醬汁給兩款吃法, 其次還有薯蓉作為伴碟;炭燒羊架 侍應主動提議我們選取幾多成熟,十分細心,今次我們選擇了七成熟 ,食落去肉質鮮嫩, 賣相精緻, 咬落去不會太粗嚡, 很多人會害怕廚師的處理後會有羊騷味,但這次烹調不但沒有, 反而炭燒味道恰到好處,其次兩款小菜菜苗和薯條 保持良好水平, 蔬菜賣相亮麗而且保持翠綠 ,薯條亦都香脆, 不會放太多醬汁, 恰到好處。 飲品方面, 我和朋友分別叫了一杯酒和一支有氣梳打水,今次晚餐十分滿意,希望各位朋友可以一試。

1  感謝 foodiehalohalo

查看過Chalet的旅客也查看過

去過Chalet嗎? 請分享你的經驗!