“任點任食放題新吃法☺ 城市花園酒店「吃喝無限點」環球美饌盛宴”
綠茵閣的評論

綠茵閣
訂位
線上訂購
香港排名第1,369 (共13,939家餐廳)
價位: US$19 - US$59
菜系: 咖啡廳
周圍地區: 北角
周圍地區: 北角
2020年5月30日

疫情持續多月,不少酒店自助餐都轉了新吃法,把原有的自助形式轉為任點任食的放題形式,先在點菜紙下單,然後再由專人送上,避免人群聚集,位於北角的城市花園酒店綠茵閣Garden Cafe,由即日起逢星期四至日、公眾假期及前夕,呈獻「吃喝無限點」環球美饌盛宴,令顧客吃得更衛生安心。

餐廳環境寬敞,座位排得鬆動,充滿空間感,坐得舒服自在,進入餐廳時會有員工替賓客量度體溫,所有餐廳員工均會配戴口罩,衛生程度更見嚴謹。

增設點菜紙,就如日式放題般,任點任食,款式亦不算少,有凍海鮮、凍肉、沙律、是日例湯、刺身壽司、燒物、熱盤、飯麵、潮式風味、天婦羅及烤肉等,大約等五至十分鐘就上枱,全程亦沒有漏單。

凍海鮮都是無限量任點任食,款式有紐西蘭青口、海蝦、翡翠螺、琵琶蝦,即使轉成放題,依然可以食盡海上鮮。

平時吃buffet 都很少見到有琵琶蝦,肉質緊緻,來貨新鮮,比常見的龍蝦更鮮嫩,一咀一嚼間是海水的鹹鮮。

即叫即切的魚生刺身及壽司款式繁多,應有盡有。

除了凍海鮮之外,還有熱得冒煙的即蒸海鮮,有大蝦、帶子及魚三款,肉質依然保持鮮爽,不會蒸得過了火候,蒸出的海鮮汁水被蒜香粉絲充分吸收。

北京片皮鴨餅皮軟綿煙韌,包著皮薄肉嫩的鴨肉、青瓜和甜麵醬,一口咬下唇齒留香。

香草燒肉眼中間仍保持嫩紅色,肉質鬆軟,牛香濃厚突出。

燒物都是即叫即燒,雖然串燒看似是簡單直接的烹調技巧,但其實難在如何控制以高溫烤熟食物又不傷食材,個人尤其推介香草羊架,燒得略帶微微焦香,保持肉質細嫩腍滑,羶味不過重,卻又不失羊肉本身的香味,燒菠蘿蒸發了生果中的水分,令酸甜天然果香更加突出。

熱盤款式頗多,而且每碟份量只是一小碟,所以可以試盡更多款式,又不怕會浪費食物。

星州香辣炒大蝦大隻厚肉,吸收香辣醬汁後,鮮爽又惹味。

紅酒燴牛尾肉質軟身卻仍帶有嚼勁,煮得很入味,隱約滲出陣陣微醺酒香。

風沙德國豬手焗到皮脆肉嫩,表層脆卜卜,入口肉汁豐盈,鹹香又滋味。

還有天婦羅炸物,即點即炸,熱得盪口。

中式燉湯真材實料,每一口盡是精華,真是暖身又暖心。

新增潮州打冷、滷水菜式,滷得入味亦甘香沉厚,不會濃得死鹹,炎夏吃風味更清爽。

胡椒豬肚湯一上枱椒香已是撲鼻而來,胡椒的辣味徹底融入湯水內,辣度確實不輕,不過喝完一整碗立即暖入心扉。

泰式燒豬頸肉沙律味道酸酸辣辣,喚醒味蕾,食慾大開。

煙三文魚色澤鮮豔,脂肪條紋清楚利落,魚肉鮮美而有彈性。

燒紅菜頭蘋果沙律清甜又爽口,感覺清新,可以中和吃完這麼多肉食的飽滯感。

甜品全都放於冷凍櫃內,親自挑選完再由專人代夾,相比起以前的buffet 形式,整潔之餘也不用自行夾到東歪西倒,讓甜點賣相更完整美觀。

甜品賣相小巧精緻,我自己就最喜歡栗子蛋糕,栗子泥香醇綿密的口感,搭配軟綿綿的蛋糕,滿口充滿濃厚栗香,對我這個栗子控而言,真是毫無抵抗力啊!

即叫即製雞蛋仔,粒粒圓潤飽滿,烘得外脆內軟。

班戟同樣都是現場即製,可以因應個人口味加上生果配料,滿足甜品慾。

最後吃得再飽也不要忘了任食瑞士名牌Mövenpick雪糕,總共有四款口味。

飲品除了咖啡、檸茶、汽水等基本款式之外,還可任飲啤酒,開懷大吃兼暢飲一番!

造訪日期: 2020年5月
感謝 Eunicep4

2020年1月14日

食物質素不錯,食物種類不算多但不斷推出新野食,有西班牙海鮮炒飯,煎帶子,鵝肝,梳乎厘等等。甜品方面都好多選擇,有雞蛋仔,雪糕,芝士蛋糕,味道唔算非常好但都可以一試。最欣賞就係個燉湯,好夠味,會好想飲多幾碗。

造訪日期: 2019年12月
感謝 Misskikiki
2019年11月26日

萬聖節來到城市花園綠茵閣自助餐, 廚房是開放式, 海鮮凍盤有麵包蟹,長蟹腳,青口等. 刺身有大路如三文魚,吞拿魚,蝦. 特別是甜品有節日相關的主題, 小孩很喜愛.

造訪日期: 2019年10月
感謝 sorosin
2019年11月22日

這裡的食物普通,選擇少,服務一般,但價錢也不算便宜。如果是兩個人來吃,用生日優惠的話還可以接受。不然的話,即使用信用卡75折優惠,我還是覺得不划算。

造訪日期: 2019年11月
感謝 KittyL684
2019年10月23日

吃貨組成員中有人生日,當然要出黎食飯慶祝,佢話不如試下屋企附近呢間酒店嘅自助晚餐,當然生日果個話事啦

主題係"大夥兒吃城中夜市自助餐",咁岩我地嘅目的嘅?! 望落價錢吸引,環境都幾舒服,難怪主角提議呢度

食自助餐指定"前菜"當然係各款海鮮凍盤,呢度有麵包蟹,長蟹腳,青口,蜆,蝦,翡翠螺
蟹腳雖則唔算好多肉,但肉質幾甜,可以任食,拎多幾隻都無問題; 而青口隻隻肥大,好有口感!

刺身係回本之作,當然要食,種類屬於大路之選: 三文魚,吞拿魚,八爪魚,立魚,蝦

每款試幾件,過下口癮絶對合格有餘

觀察場內大多數人士枱上都有杯紅酒,原來紅白酒都係任飲,美食配美酒,加分! 唔飲酒嘅當然有汽水果汁供應!

熱盤方面,燒味,原條清蒸魚,天婦羅,即場串燒,蔬菜類等都有供應,滿足各人食物喜好

沙律吧方面,有多款食材選擇,自製心愛嘅沙律話都無咁易

突然聽到有人響鈴聲,侍應會通知有特別食品推出,例如:
巨型西班牙海鮮飯 : 真係好巨型,特式醬汁包圍每顆飯粒,混入甜椒及洋蔥粒,海鮮包括青口,蝦,賣相好看之餘亦都幾好味!

特長威靈頓牛柳 : 唔係好多地方有得食,新鮮焗好就拎出黎,酥皮香脆,牛柳肉質嫩滑,水準之作!

即蒸海鮮 : 蒜蓉粉絲蒸扇貝,熱辣辣嘅海鮮,岩晒唔食得太多凍海鮮嘅人士

北京填鴨,師傅即場片皮,鴨肉唔肥,配埋青瓜甜醬用飽皮包住食,淺嚐一件唔錯!

呢度有我喜歡嘅燉湯,係淮山螺頭鷄湯,超級夠熱,足料湯水夠鮮甜,忍唔住拎多一盅...哈哈...!

甜品方面,有多款唔同口味嘅H牌雪糕,見到都心心眼,又係回本之作
仲可以配埋即叫即整嘅鷄蛋仔,自己甜品任你配,一冰一熱,超好味

仲有其他精緻蛋糕,如香濃朱古力蛋糕及拿破崙,鬆脆甜美

食完西式仲有台式喎,就係台灣芋圓啦,多款配料任你加,加埋豆腐花,有QQ有滑口,多重口感!

大家係咁食下笑下,呢餐生日飯取得完滿成功!

造訪日期: 2019年10月
感謝 gingerszeto

查看過綠茵閣的旅客也查看過

去過綠茵閣嗎? 請分享你的經驗!