“泰式燒烤店”
Grill的評論

Grill
香港排名第5 (共246家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2022年6月30日 透過行動裝置

每次路經這裏,都看到這間燒烤店,之前曾經在中環光顧過,今天路過便入來一試。
菠蘿$22,用方形切法燒成的菠蘿,搽上泰式醬汁,味道帶點特別。
白鱔$65,白鱔皮脆肉嫩,加上酸酸辣辣的泰國醬汁,非常有特色。
有機蘆筍$22,清甜的蘆筍,感覺健康。
豬頸肉$25,燒得有點乾身,香脆可口。
豬肉$20,味道有點像泰式叉燒,香濃又惹味。
雞皮$25,煙煙靭靭的雞皮,非常惹味。
青檸雪碧$20,青檸的酸味和雪碧非常配合。
柚子海鮮沙律$72,沙律的份量非常多,青木瓜和紅蘿蔔是充滿了整個沙律,如果柚子再多一點更好。
喜力啤酒$25,冰凍的啤酒最配合串燒。

感謝 thanksgodgiving

2022年6月28日 透過行動裝置

平時食太國串燒嘅地方都好平實,因為都會覺得咁先正宗人開,呢間佈置好潮好玩味,有種開胃感,好想啤啤佢。
啤酒塔$328,大約有5大杯,一班朋友黎叫返支,的確好型嘅(支塔一到,人人都望住我地)
串燒有好多款,連醬汁都有幾樣揀。
魷魚鬚$25最啱配芫茜酸辣汁,直頭好似食野太式沙律咁,酸辣開胃。好野味。
豬頸肉$25都係好多人揀,肉質出奇地唔鞋唔un。另外仲叫左牛$20+豬肉$20,揀左沙嗲醬,唔算辣,好香花生味。
海南雞飯$72:講真,出面食好多都太著重淋身滑身,但就攪到一d雞味都無,呢個反而皮脆肉嫩仍不失雞香味,而且仲好少脂肪

感謝 LingC47
2022年6月27日 透過行動裝置

泰式串燒銅鑼灣

駱克道開咗間泰式串燒,今日終於試到。它走平價路線,午市套餐抵食又有質素。
四種套餐中選了兩款,全都送冷熱飲品,另外點了一些串燒。

泰式串燒配炒飯($69)
雞、牛、豬單點一串都要二十元,現在有3串和炒飯和凍奶茶,超值。
三款肉都燒得入味,肉質又嫩,其中我最喜歡牛肉串,肉味夠濃。

泰式青咖哩牛腩飯($69)
青咖哩甜甜地好惹味,牛腩也夠腍,此外還有泰國圓茄子、青瓜和青豆,真材實料的白飯殺手。

串燒:白鱔($65)、豬頸肉($25)、泰國魚餅($25)、雞中翼($22)、有機露筍($22)
燒好後用紙袋袋好送到你面前,衛生乾淨。全部都調味充足,少辣帶點檸檬酸,好夠味,基本上不用蘸點醬料(雖然它附上的沙爹醬都好好味)。
白鱔彈牙,豬頸肉爽口,魚餅普通,雞中翼調味好但稍為乾了點,露筍鮮嫩多汁。

Grill ขนทอง (駱克道)
銅鑼灣駱克道487-489號駱克駅地下

以家連銅鑼灣都有分店
當然要光顧!
—————
去骨海南雞飯
海南雞好大份,皮香肉滑
仲要去左骨
啖啖肉好爽快!
點上醬汁再配油飯
好惹味開胃!
燒雞肉
雞肉好嫩滑,燒得剛好
點上沙嗲醬風味十足
燒豬頸肉
豬頸肉燒完油香爆發哂出黎
每啖都好香口
好好食!
燒牛仔骨
牛仔骨唔易燒,因為靠近骨既肉比較難熟
但店家燒得好均勻
證明功力好深厚,唔怪得串燒咁好食
燒白鱔
估唔到白鱔可以咁好食!
一咬即融
好鮮甜
——————-

感謝 Sunshine24070883104

查看過Grill的旅客也查看過

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!