“Yummy Thai style in LKF”
Grill的評論

Grill
香港排名第5 (共219家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年6月8日 透過行動裝置

Happy Friday 的中環夜~朋友仔約我嚟食呢間泰式串燒店,個日太肚餓叫咗好多嘢食…

去骨海南雞 $135 半隻 比想像中大隻好多!重點喺肉質超嫩滑喔!無諗過同加點辣醬更開胃!
柚子海鮮沙律 $70 海鮮有蝦同超彈牙嘅八爪魚仔
泰式青咖哩牛腩飯 $70 味道一啲都唔辣!
Somersby Apple Cider $25

我哋叫咗勁多串燒都喺Share食~

豬頸肉串 $22 超彈牙!咬落去肉汁吱哂出嚟正啊!
牛仔骨串 $43 2大塊肉質軟腍
有機露荀 $22 加埋綠色醬汁真喺好搞笑,一排打開超健康!
有機粟米 $22超爽口
菠蘿 $22 酸酸甜甜咁,清油膩感一流!
魷魚鬚 $25 鬚鬚尾脆卜卜,中間肉質彈牙到不得了
白鱔 $60 烤得超好啊!超Juicy 又彈牙
泰國魚餅 $25 3大塊,魚餅味道正常

仲有多款醬汁任選!
當中最欣賞喺芫茜酸辣醬,夠綠色又超開胃
同店員講,佢就會比咩醬你架啦~
青辣椒醬、泰式紅雞醬、青咖哩醬、黃咖哩醬,沙嗲醬、烤牛肉醬

造訪日期: 2021年4月
感謝 CC m

2021年6月1日

週五約了朋友道附近小酌
先來吃一個泰式晚餐~

☞ 青木瓜手撕雞沙律
先來一個清新開胃的沙律
滿滿的雞肉 配上一點麻辣的醬汁
可惜青木瓜略嫌偏硬 帶點草青味
整體不過不失

☞ 去骨海南雞
啖啖肉的海南雞!
份量量絕對不吝嗇

#lil_central
#lil_thai

感謝 renee28945
2021年6月1日

️‍♂️打工人在中環食lunch 真的不易,今日竟然俾我在蘭桂坊遇上抵食串串餐,咁就必須公諸同好了! HKD 66 lunch set 飽飽的又美味,以下就係我的為食之旅
青咖喱牛腩飯~米飯煑得夠乾身撈入帶有椰香的青咖喱,而牛腩夠焾又入味,好食!
青木瓜手撕雞沙律~ 一梳梳的青木瓜吃著吃着很清新啊!鷄絲份量很多,有點不惜工本哦⋯⋯女仔減肥食最啱!
串燒篇(order 時可選辣與不辣)~ 牛仔骨,有炭烤的香味,少少燶邊內裡juicy....好味啊! 烤魚餅~ 魚餅舖上生蒜粒和辣椒粒,口感同味道都好豐富!白豬肉腸就點台式風味,炭烤至脆皮脆皮的.....冇得輸!
最後飲番杯超冰凍嘅大大粒龍眼冰,Hea 一hea 真滿足!

感謝 Ddyy10
2021年5月30日 透過行動裝置

上星期先食完串燒,今日又好想食串燒見到玻璃窗裏,職員即叫即燒,好吸引, 抵受唔到誘惑入咗去
柚子沙律好大碟!醬汁是魚露及青檸,充滿泰式風味,多水果多蔬菜,減少油膩感!
海鮮類長過我手掌的大虎蝦,蝦味十足!白鱔都有細骨,略嫌魚皮不夠脆身。魷魚鬚點左酸辣醬, 香辣過癮。
泰式青咖喱牛腩飯
具備地道口味,含有椰漿,不會好辣,且少少甜牛腩入口軟稔!加入蔬菜,提升清新味道!
最後仲嗌咗一串甜美的菠蘿 幫助我消化吸收仲有,充滿龍眼肉的龍眼冰,泰式特色飲料之一must try item ✅✅✅

造訪日期: 2021年4月
1  感謝 sajeh_enjoylife
2021年5月22日

今日同朋友睇戲前食晚餐
佢帶我黎呢間泰式快餐店
呢度有泰式串燒,海南雞同泰式沙律
食物種類唔算太多

海南雞最先到~
佢配左酸辣醬同醬油俾我地
雞肉微暖
好嫩滑!
全部都起晒骨!連雞翼都拆埋!
點酸辣醬好食!

柚子沙律其實都有青木瓜絲
呢個沙律唔算太多調味
所以感覺都幾清新!
柚子鮮甜
青木瓜絲爽口

串燒香辣炒飯
其實唔係好辣
沙嗲醬好香好味
點幾款肉串都唔錯!

最後黎嘅係串燒
大花蝦果然大隻
面頭好多醬
所以好香
蝦肉結實,個頭仲好多羔!
雖然$70一隻,感覺都抵食!

牛仔骨燒得軟淋
好易食

感謝 mmmleemaple

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!