“老蘭CP值爆燈串燒”
Grill的評論

Grill
香港排名第5 (共219家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年5月5日 透過行動裝置

落老蘭不經不覺原來已經成為左集體回憶
成2年了,對上一次去原來經已係廿幾個月之前
呢間串燒以前同friend久不久都光顧,估唔到仍營業,實在利害利害
上星期約左個fd去食嘢吹水,呢度依然抵食夾大件
海鮮柚子沙律 refresh個口腔,清油膩
串燒菠蘿 八爪魚 牛仔骨 露旬 每樣水準都依然很高
全部都屬必叫

仲有大大隻燒虎蝦 成支啤咁大!
串燒白鱔又係必叫,肥美!
佢個炒飯又係好惹味

呢度d野食幾大份,女士要注意喔

感謝 gonijiwa

2021年5月3日

今晚係中環行行下街覺得肚餓,一直都知蘭桂坊附近多好野食,就行去果頭覓食!沿德己立街行上去,一陣燒烤香味傳過黎,忍唔住就入去呢間「grill」既泰式燒烤店試下!

入面唔係好大,不過D油畫幾有特色!講返野食先,我地叫左半隻去骨海南雞,大大隻份量夠之餘,色澤亮麗,雞肉非常嫩滑!最緊要D醬汁味道恰度好處,唔單止有特製醬油吊味,仲有隻超好味既辣汁,唔太辣又酸酸地好開胃!

黎燒烤店當然要食串燒啦!首先我地叫左兩款:炭燒牛仔骨大大塊,炭燒香味令人食指大動,非常有口感!另一串係豬頸肉,每一粒都有少少油脂同香草味,配以炭燒釋出香氣,一級捧!

咁正既串燒豈只叫兩串?我地仲叫左泰式串燒配炒飯及雜菜,總共有豬牛雞三款,都係炭燒火喉十足,肉質可口!最重要係個沙嗲醬汁,真正將D肉汁吊出黎!而個炒飯除左香噴噴之外,辣味亦非常適中易入口,份量亦足夠我地食飽!

造訪日期: 2021年5月

2021年4月28日

昔日既酒吧聖地
而家最多人排隊既竟然不是酒吧了
現在最出名是一間泰式串燒專門店
香港變化大到想像不到,天價租金賣串燒
靠既當然就係賣美味,回頭客極多
無論外賣定堂食都要黎試下佢!

先上一個木瓜雞絲沙律
雞絲起肉拆絲,配上清爽既木瓜絲
不帶一點油,係健美既選擇
泰式美食,要健康又美味,都得,得左~

串燒飯係最出名既一款主打
雞豬牛各一串,燒得焦香肉質仍嫩
惹味香濃,飯身炒得乾爽,微辣開胃

另外叫左款魷魚同牛仔骨
牛仔骨似帶骨扒,厚肉,烤得焦香
食落帶點香料醃味,肉質有彈性帶點筋位
魷魚就烤得香口脆爽,配少少辣醬食更佳

最後食多一串大虎蝦跟烤白鱔
食落似炭烤鰻魚肉,脂香甘嫩,魚皮脆口
虎蝦霸氣,肉鮮爽甜

總評,獨具風格既串燒專門店
食物有水準,師傅有工架,你睇佢燒
唔洗帶手套,赤手火爐烤,真達人

Grill ขุนทอง
地址:中環德己立街17號地舖

1  感謝 alex lam 林
2021年4月27日 透過行動裝置

之前同事食完哩間串燒之後大力推介,見今日晚餐冇着落,所以放工之後就直接去左中環試下。

離遠已經見到餐廳燃起紅紅既火焰真係好搶眼,而且有好香既串燒味!餐廳入面既壁畫亦非常搞鬼。

大家記得如果買嘢食既話要行返出去舖頭出面,餐牌上面有好多款串燒都非常吸引,而且全部都係即叫即燒,今次我地就每樣都嗌左啲。

青木瓜手撕雞沙律 $70
手撕雞份量好多,而且雞肉一啲都唔鞋,青木瓜絲亦夠爽脆,味道清新可以解油膩,淋上泰式辣醬後酸酸甜甜,帶少少辣,正!

泰式串燒配香辣炒飯及雜菜 $70
炒飯配有三串串燒,分別係雞、牛、豬。
串燒表面焦香,咬落去多汁,配埋沙嗲汁好惹味。沙嗲汁有花生香,而炒飯炒得粒粒分明,加左醬汁一齊炒,味道濃郁。

串燒(可以自己揀辣度)
-牛仔骨 $43
牛仔骨配埋薑蓉一齊燒,惹味之餘,可以減輕油膩既感覺,咬落去夠曬juicy。

-豬頸肉 $22
豬頸肉雖然係薄切,但燒到脆邊,而且有咬口,一啲都唔會乾。

-魷魚鬚 $25
魷魚鬚好新鮮,而且非常彈牙,又索曬醬汁,辣得好過癮,我自己超鐘意推薦

-大虎蝦 $70
大虎蝦已經開左邊,好容易剝,而且醬料亦更入味。蝦肉結實,爽口彈牙,真係好好食!推介

-白鱔 $60
白鱔非常厚肉,表面燒得香脆,肉質彈牙,咬落去滲出魚油,好食!而且味道好濃郁,啱晒重口味既人!

泰式奶茶 $20
奶茶又香又滑,奶味夠香濃。

龍眼冰 $25
龍眼肉都多,用黎解辣一流。

整體黎講,哩間餐廳既串燒真係唔錯,星期五放工同朋友黎食下串燒,啤一啤真係個唔錯既選擇。

感謝 mikochan0108

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!