“老蘭惹味泰式串燒🍢”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共219家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
4 週前評論 透過行動裝置

呢間係喺中環蘭桂芳少有嘅泰式串燒店,對比日式居酒屋,估唔到性價比咁高,完全造福我哋呢啲窮忙上班族,大家去happy hour 之前都可以嚟食嘢打底
串燒配搭埋醬汁完全係色香味俱全,即叫即燒,炭烤風味非常香口,香噴噴啖啖肉,啱哂食肉獸,有辣有不辣任君選擇呢度竟然有得食燒白鱔,真心少見,估唔到肉質咁肥美,燒得好好腍身,連骨食都OK!肉類方面超級多選擇,我哋揀咗牛仔骨、雞皮、豬頸肉同豬肉,當中最推薦燒牛仔骨,啲油脂相當邪惡,香味濃郁,一啲都唔韌,肉質嫩滑~雞皮都好唔錯,香脆惹味,醃製得好滋味
主食方面我哋叫咗去骨海南雞,肉質細嫩,鮮美唔肥膩,¼隻都份量幾足淨食泰式燒烤可能有啲油膩,追加咗碟沙律,呢款柚子海鮮沙律都幾清新,酸酸甜甜,非常開胃,份量超大,可以同朋友開心share 食泰式嘢又點可以唔飲返杯龍眼冰,味道清甜解渴。

感謝 hkgoodeal

【蘭桂坊必試泰式串燒】

相信平時有喺蘭桂坊經過過嘅大家都會見過呢間泰式串燒店 真係一入蘭桂坊就會見到 店有分外賣同堂食 唔係太急嘅不妨坐低慢慢嘆!

牛仔骨 ($43)、牛肉、雞肉、豬肉 ($18)
牛仔骨燒得十分惹味 有哂瘦同肥嘅部分!食落去充滿肉汁 絕對係必叫 牛肉、雞肉、豬肉都燒得唔錯!肉質嫩滑又唔會太乾~ 再配上酸酸甜甜嘅特質醬汁真係點食都唔夠

豬頸肉、雞中翼 ($22)、魚餅、魷魚鬚 ($25)
豬勁肉燒得十分之香口 雞中翼就燒得啱啱好 配上辣醬食都唔錯!魚餅以小編唔係太食得辣嚟講 覺得偏辣 鐘意食辣嘅記住要試~ 講起串燒又點可以唔叫魷魚鬚呢 口感彈又多 真係小編最愛

大花蝦 ($70)
大花蝦真係大大隻香口得嚟 食落口感厚實! 啖啖肉jeng

柚子海鮮沙律 ($70)
海鮮沙律俾人清新嘅感覺☘️ 配有蝦同魷魚 如果食串燒食得太辣嘅時候 呢個沙律絕對係好幫手 食一啖即刻解辣~

味道:

時間:18:10
人數:2 人
等位: 5mins
價錢: $320

由於太耐冇去泰國好掛住泰國既野食經朋友介紹就去試下食呢一間特色泰國餐廳,去到見到大大個招牌,仲可以透過玻璃見到廚房燒串燒睇到都舔舔脷

我哋嗌左勁多串燒一次過食返夠皮,分別嗌左雞皮($25)、雞中翼($22)、豬頸肉($22)、牛仔骨($43)、魷魚鬚($25)、泰國魚餅($25)及菠蘿($22),仲額外配左青木瓜手撕雞沙律($66)餐飲:龍眼冰及泰國串燒配炒飯及雜菜($70),總共:$320。
首先講吓個泰國串燒配炒飯,炒飯非常之香粒粒分明,有少少辣勁有泰式風情,仲額外配左三串串燒分別係雞、豬、牛,串燒配埋個沙爹醬汁非常夾,係排名No.1

而食青木瓜手撕雞沙律係因為嗌左咁多串燒想食既時候有沙律配搭下 食咁多肉既情況下都有清甜清新的口味

咁多款串燒排名No.2係雞皮⭐️又脆又香,估唔到咁好食如果平時你係唔食雞皮嘅都絕對值得一試

No.3係雞中翼同魷魚鬚,雞翼既肉非常滑而且再配搭埋蜜汁真係食過返尋味而魷魚鬚又爽口又香,如果鍾意食魷魚鬚真係唔少得佢
其他串燒都好好食,不過口味就因人而異,例如泰國魚餅就較重冬陰功口味。我哋啲串燒係嗌咗小辣都覺得辣,唔食得辣嘅人可能唔好嗌辣

感謝 umai_food_hk

以前lunch time 都黎呢度食過
一直都對呢度高質串燒念念不忘
今次就約埋個朋友放工黎happy hour
#青木瓜手撕雞沙律 $70
泰式沙律做前菜夠晒清新
一絲絲嘅青木瓜同手撕雞 配上泰式酸辣汁好開胃
#泰式串燒配炒飯及雜菜 $70
呢個set好抵食 泰式串燒有齊雞肉、豬肉同牛肉三款基本款式
再配上特製嘅沙嗲醬非常惹味
Grill ขุนทอง
中環和安里1號地舖

感謝 eatwith4feipor
4 週前評論 透過行動裝置

平時嚟到中環飲完野 就一定嚟呢到 因為佢地嘅串燒真係幾時都咁有水準

餐廳入邊都幾大同埋chill
牆上面仲有好多唔同嘅畫!

•柚子海鮮沙律•
除咗主要嘅甘筍同埋椰菜絲之外仲有好多鮮蝦 魷魚 蜆仔同果仁等 好有泰式風味!
而且個醬令成個感覺爽口之餘又清新!
跟住就到串燒啦!
•牛仔骨 白鱔 燒虎蝦串燒•
真係好大隻阿!
而佢嘅煮法好簡單 就咁燒一燒 再加少少鹽 就已經可以將個鮮味帶出 因為隻蝦新鮮所以都好夠味

我自己就最鍾意食佢哋嘅牛仔骨串燒 香得嚟佢哋嘅牛肉仲好冧身
而白鱔就勁彈牙 一咬去就爆曬汁 脆身之餘仲好juice!!!!

•海南雞飯•
個雞起身骨己經好抵讚 個肉質仲要咁鮮嫩 配埋個好香嘅雞油飯簡直就係絕配

呢度嘅串燒手法同調味都好出色 有獨特嘅香料同埋醬汁 第二到係食唔到!

•龍眼冰•
大大粒新鮮龍眼肉 而且份量都幾多
今次食咁多串燒梗係要叫番杯嘢飲爽下啦!
佢哋嘢飲都有一手 龍眼冰嘅味道好清甜 而且仲好足料!

感謝 kelvinlauuu

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!