“餐廳:Grill ขุ”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共219家小吃)
周圍地區: 中環

時間:18:10
人數:2 人
等位: 5mins
價錢: $320

由於太耐冇去泰國好掛住泰國既野食經朋友介紹就去試下食呢一間特色泰國餐廳,去到見到大大個招牌,仲可以透過玻璃見到廚房燒串燒睇到都舔舔脷

我哋嗌左勁多串燒一次過食返夠皮,分別嗌左雞皮($25)、雞中翼($22)、豬頸肉($22)、牛仔骨($43)、魷魚鬚($25)、泰國魚餅($25)及菠蘿($22),仲額外配左青木瓜手撕雞沙律($66)餐飲:龍眼冰及泰國串燒配炒飯及雜菜($70),總共:$320。
首先講吓個泰國串燒配炒飯,炒飯非常之香粒粒分明,有少少辣勁有泰式風情,仲額外配左三串串燒分別係雞、豬、牛,串燒配埋個沙爹醬汁非常夾,係排名No.1

而食青木瓜手撕雞沙律係因為嗌左咁多串燒想食既時候有沙律配搭下 食咁多肉既情況下都有清甜清新的口味

咁多款串燒排名No.2係雞皮⭐️又脆又香,估唔到咁好食如果平時你係唔食雞皮嘅都絕對值得一試

No.3係雞中翼同魷魚鬚,雞翼既肉非常滑而且再配搭埋蜜汁真係食過返尋味而魷魚鬚又爽口又香,如果鍾意食魷魚鬚真係唔少得佢
其他串燒都好好食,不過口味就因人而異,例如泰國魚餅就較重冬陰功口味。我哋啲串燒係嗌咗小辣都覺得辣,唔食得辣嘅人可能唔好嗌辣

感謝 umai_food_hk

以前lunch time 都黎呢度食過
一直都對呢度高質串燒念念不忘
今次就約埋個朋友放工黎happy hour
#青木瓜手撕雞沙律 $70
泰式沙律做前菜夠晒清新
一絲絲嘅青木瓜同手撕雞 配上泰式酸辣汁好開胃
#泰式串燒配炒飯及雜菜 $70
呢個set好抵食 泰式串燒有齊雞肉、豬肉同牛肉三款基本款式
再配上特製嘅沙嗲醬非常惹味
Grill ขุนทอง
中環和安里1號地舖

感謝 eatwith4feipor
4 週前評論 透過行動裝置

平時嚟到中環飲完野 就一定嚟呢到 因為佢地嘅串燒真係幾時都咁有水準

餐廳入邊都幾大同埋chill
牆上面仲有好多唔同嘅畫!

•柚子海鮮沙律•
除咗主要嘅甘筍同埋椰菜絲之外仲有好多鮮蝦 魷魚 蜆仔同果仁等 好有泰式風味!
而且個醬令成個感覺爽口之餘又清新!
跟住就到串燒啦!
•牛仔骨 白鱔 燒虎蝦串燒•
真係好大隻阿!
而佢嘅煮法好簡單 就咁燒一燒 再加少少鹽 就已經可以將個鮮味帶出 因為隻蝦新鮮所以都好夠味

我自己就最鍾意食佢哋嘅牛仔骨串燒 香得嚟佢哋嘅牛肉仲好冧身
而白鱔就勁彈牙 一咬去就爆曬汁 脆身之餘仲好juice!!!!

•海南雞飯•
個雞起身骨己經好抵讚 個肉質仲要咁鮮嫩 配埋個好香嘅雞油飯簡直就係絕配

呢度嘅串燒手法同調味都好出色 有獨特嘅香料同埋醬汁 第二到係食唔到!

•龍眼冰•
大大粒新鮮龍眼肉 而且份量都幾多
今次食咁多串燒梗係要叫番杯嘢飲爽下啦!
佢哋嘢飲都有一手 龍眼冰嘅味道好清甜 而且仲好足料!

感謝 kelvinlauuu

Lonely Monday~好想食啲惹味嘅食物黎調劑一下
黎到中環位於蘭桂坊附近嘅Grill,呢度以泰式串燒聞名

食物:
去骨海南雞飯
~油飯唔算好鮮色,反而有一陣清澈嘅雞湯味,做得唔錯,海南雞件去晒骨,食落嫩滑

✨柚子海鮮沙律
~材料豐富 有大墨魚、鮮蝦、青木瓜絲、紅蘿蔔絲、柚子大大粒,味道清清甜甜,好fresh!
✨泰式酸辣鳳爪沙律
~唔算太辣,反而佢嘅酸甜味好開胃,鳳爪凍冰冰,食落特別舒服!
配上惹味嘅串燒特別夾

串燒~
牛肉、豬頸肉、雞中翼、牛仔骨
呢度以串燒聞名,梗係要食多幾串廚師控制好火候啱啱好,唔會太燶,而且醬汁夠惹味。特別推介牛仔骨,燒得好香,而且唔會老,食落有肉汁添。

另外我哋仲配左一杯龍眼冰,非常清爽,就係覺得放太多冰,唔係好夠飲

服務:
呢度收銀個店員面口真係麻麻,好在服務員態度殷勤,好快就幫我哋執拾好張枱,而且笑面迎人,為呢一點加返唔少分

1  感謝 enjoy_enjoying

蘭桂坊Grill佢嘅串燒都係即點即燒,每串加佐唔同醬汁好惹味。
泰式串燒配炒飯:好多人點呢個餐,泰式炒飯嘅配料有豆角同少量菜,飯粒粒分明好有嚼勁,加埋辣,好快食晒。串燒係雞豬牛各一串,相當好味唔使加醬都好食,肉質好嫩。
大虎蝦:好大一隻,蝦殼好容易撥,肉質緊實鮮甜爽口。
牛仔骨:肉質嫩滑,用芫茜酸辣醬來調味,酸酸辣辣好惹味。
白鱔:肉質鮮嫩冇腥味,有小小刺唔緊要。
泰式魚餅:結實微彈,覺得好辣。
青木瓜手撕雞沙律:份量十足,青木瓜較硬,夠新鮮爽脆,雞肉無乜味,主要用醬汁提味,加埋泰式酸酸甜甜汁,食完串燒好解膩。
食得好滿足,會再來幫襯!

感謝 yuanzi0912

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!