“串燒”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共219家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年4月9日 透過行動裝置

中環比我搵到間食串燒款式都多價錢都合理,餐廳位置都好方便,見到個餐牌真係有d花多眼亂

我見到有燒白鱔就試吓先,咬落啖啖肉入口即溶,估唔到咁好食大花蝦真係好大隻好多肉呀牛仔骨燒得一d都唔乾,咬落好多肉汁必試的,魷魚鬚燒得好好一d都唔韌有小小辣,有機露筍燒得好爽口食落仲係索索聲,豬牛雞都叫左一串,個沙嗲汁調校得好好味串燒對我黎講食多多都唔夠

我仲叫左個柚子海鮮沙律好多海鮮有蝦、魷魚仔、蜆肉等,醬汁好開胃加埋木瓜絲.正
食完串燒加埋呢碟野冇得頂。

造訪日期: 2021年4月
感謝 hei-ccc

2021年4月6日 透過行動裝置

Follow @thebigeatsister, 帶你四周圍食好西 整牙之前, 喺中環食個lunch先‍♀️成日經過呢間Grill ขุนทอง, 一直都冇機會過嚟食, 今日一於同朋友去試試

大食妹點評
【味道】
☞❶ #JumboPrawn
#燒大花蝦 真係太吸引啦大花蝦非常大隻, 燒得好香口食落啖啖肉, 仲有好多蝦膏
☞➁ #WhiteEel
#燒白鱔 都好少見, 肉質肥美, 都相當唔錯
☞❸ #ShortRibs
#燒牛仔骨 係大食妹至愛, 推介大家過嚟試吓第一次食咁惹味嘅牛仔骨, 啲油脂相當邪惡
❤︎
☞➃ #GreenPapayaFlossandChicken
淨係食燒烤可能有啲油膩, Grill ขุนทอง嘅 #青木瓜手撕雞沙律 就幫你解膩青木瓜手撕雞沙律份量好大, 三到四個人share就啱啱好啦青木瓜比較硬身, 但清脆爽口, 另外附有泰式醬汁, 俾你自行調味酸酸地幾開胃, 適合春夏之際食用手撕雞仲要超級多, 點解可以咁抵食呢
☞❺ #FriedRicewithThaiBBQ
因為怕唔夠飽, 我哋仲嗌左份泰式串燒配香辣炒飯及雜菜泰式串燒分別係牛肉串、豬肉串同雞肉串, 係一個滿足度幾高嘅午餐香辣炒飯都好有特色, 味度辣辣地鹹鹹地, 好好食
☞➅ #Iced Logan
食燒烤食到有少少口乾乾, 又返杯龍眼冰或者係一個唔錯嘅選擇❄️龍眼超多, 味道清甜解渴
☞❼ #Lime Soda
唔鍾意甜嘅朋友都可以揀呢個青檸梳打, 飲落都幾清新
【環境】
☞ 位於中環嘅Grill ขุนทอง 座位唔係好闊落, 但餐廳充滿燒烤嘅香味, 令人非常有食慾
【服務】
☞ 雖然係午市時段, 人流比較旺, 但上菜都好快, 值得一讚
【性價比】
☞ 價錢唔係話好平, 但嘢食質素都算高, 而且串燒係調味同烹調都做得好好, 嘢食質素對得住個價錢
【大食妹評分時間】
⚀味道:
⚁環境:
⚂服務:
⚃性價比:
⚄推薦菜式: Jumbo Prawn、White Eel、Short Ribs、Fried Rice with ThaBBQ

感謝 TheBigEatSister
2021年3月30日 透過行動裝置

食親串燒都係宵夜時段又口痕,今次約左朋友食飯時段都有得食串燒。

朋友同我各自點了一份飯
海南雞飯66
啖啖雞肉超級滑,已去骨。雞肉底竟有椰菜和紅蘿白,更有海南辣椒醬和黑豉油相伴。覺得水準比得上專賣海南雞既鋪頭。

朋友係食肉獸,呢份串燒飯$66很岩佢。有牛雞豬各一串,串燒黎講我鍾情雞肉因為滑d, 每串都已經醃好滿滿既椰香味,配上沙爹醬是畫龍點睛。

見機會難逢我地加追了海鮮柚子沙律,呢個簡直係成本價,柚子肉係大大舊多汁,海鮮豐富。

不得不提既係大蝦串燒,海蝦十分juicy, 蝦肉夠彈性,蝦殼超香口,蝦頭仲有蝦膏。 100分滿分。

而菠蘿串就被朋友一次過食哂。我都未有機會食。

飲品係凍檸檬茶同龍眼冰,都十分之濃味而不會太甜。

感謝 Fearless817857
2021年3月21日 透過行動裝置

/ /
<中環高質泰式串燒>
➖➖➖
平時食泰式野多數都係食芒果糯米飯、泰式金邊粉之類嘅主食 串燒都好似係食日式多
曾經經過德己立街見過呢間泰式串燒舖幾吸引
今次專程黎試下串燒 另外都有嗌主食
1️⃣串燒
牛仔骨 $43 (./)
幾重手 都幾多脂肪位 肉質唔會好乾柴
可以揀辣/唔辣 要左唔辣‍♀️
白膳$60 (/)
呢個真係幾好食唔會好多細骨
充滿魚嘅油脂入口即溶!
大虎蝦$70 (./)
雖然有少少貴 不過蝦幾新鮮 肉質結實夠肥美
入面仲有啲蝦膏tim !!
露筍 $22(./)
都有幾多條 夠嫩唔會好多纖維‍♀️
菠蘿 $22 (./)
多汁真係幾甜 都幾大件
留番最後食送口正
➖➖➖
2️⃣泰式青咖喱牛腩飯 $66 (./)
本身賣相睇落覺得普通啦 不過味道幾唔錯‍♀️
青咖喱微辣 夠惹味 送飯一流!
仲有牛腩 炆得幾軟腍
泰式茄子爽脆 如果多啲肉就更好
➖➖➖
3️⃣青木瓜雞絲沙律 $66 (./)
份量十足! 兩人share 剛好
有大量青木瓜絲 口感爽脆!
雞絲都一樣有好多 已去皮 加埋甜酸汁食不錯
Grill

造訪日期: 2021年3月
感謝 melissalmwww
2021年3月21日 透過行動裝置

蘭桂芳有間串燒好出名!出名平靚正!今日同黎試下!串燒價錢好合理!話中環區黎講算抵Tim !
除咗串燒仲有飯同小食!唔怪之得甘多打工仔幫襯!
大花蝦 + 白鱔
超鍾意食白鱔!外皮燒到脆口!
肉又爽嫩!必點!蝦大大隻!新鮮爽口!個蝦頭仲有膏Tim !
魷魚so+豬頸肉+蘆筍
我最鍾意食魷魚so!燒到好淋好入味!汁醬另上!鍾意點又得唔點又得!
泰式串燒配炒飯
有齊豬牛羊串燒好滿足!配上炒飯而唔係白飯。加分!

感謝 chunyau

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!