“蘭桂芳高質串燒”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共219家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2021年3月15日 透過行動裝置

4份1隻無骨海南雞~連雞翼都是無骨的,真的無得輸‼️雞皮爽脆而雞肉嫩滑,份量也不少~醬汁的相比平時吃的更濃味,沾起來食很惹味

柚子Pomelo Salad~很大的一盤,有木爪絲,柚子肉,腰果,蝦及墨魚等~蝦身很厚肉結實,而木爪絲伴醬汁吃酸酸甜甜,很開胃~

燒大花蝦~很巨大的一隻蝦而且吃起來是新鮮,蝦殼很貼殼,蝦味濃郁啖啖肉

燒白鱔~必試,燒得外脆內軟,白鱔還很肥美,吃起來超滿足

燒雞翼,燒豬肉,燒白豬肉腸~都是平日吃串燒要點的質素也是很不錯,特別是豬肉,很冧身,好味~

1  感謝 angelkwok911

2021年3月15日

位於蘭桂坊嘅呢間泰式燒烤,幾抵食又惹味所以經常都好多人食~而所有串燒都是即叫即燒,好熱辣辣。仲可以選擇辣或不辣的口味,而且有很多醬汁可供選擇。今次叫咗好多串燒,最推介係白鱔($60),外脆內軟仲有好多汁。其次豬頸肉($22)、雞肉($18)同埋雞翼都好唔錯㗎!另外午餐都好抵食,雞絲青木瓜沙律($66),配上龍眼冰好有泰式風味!

感謝 workingwithfood
2021年3月14日 透過行動裝置

每次到蘭桂坊經過這餐廳,都忍不住買兩串串燒作伴酒小食,原來除了立食外還可以堂食!
堂食入口在收銀處的右邊,點餐後會有一個號碼牌,店員會主動將食物送到座位!
店舖裝修充滿燒烤火辣感,牆上的壁畫玩味十足!
除了串燒外還有數款泰式美食!要了半隻去骨海南雞,雞肉皮質嫩滑!
串燒種類繁多,辣度可以自由選擇!有機蘆筍爽口無渣!雞中翼外層及內層同樣美味!泰國魚餅肉質彈牙!牛肉肉汁豐富!白鱔厚切鮮甜!雞皮軟綿惹味!
串燒配有烤牛肉醬、青咖喱醬、青辣椒醬及芫荽酸辣醬!可根據個人口味配搭各款串燒!
龍眼冰冰涼解渴,配濃味的串燒最好不過!

1  感謝 981rachelc
2021年3月13日 透過行動裝置

蘭桂芳附近,食個泰式串燒,佢門外係有個熊熊烈火LCD mon 同非常大既燈箱,搶眼亦都幾吸引!而且佢有個透明廚房勁多串燒排晒係度,睇到食材質素先入去食就一定唔會中伏!

有飯既套餐同多款唔同類型既燒物,對比起居酒屋,呢度食平好多!

泰式既話當然要食泰式串燒炒飯,雞牛豬有晒,個飯係香辣惹味,非常唔錯!套餐有跟飲品,檸檬茶非常夠凍,檸檬片好厚! 食熱氣野就係要飲D凍野下下火!

呢度都有D酒類飲品,串燒配啤酒其實係絕配,不過我地套餐有野飲就冇特別叫lu~
青木瓜手撕雞沙津,份量多,手撕雞舖到成個小山咁,木瓜蘿蔔絲更多而且爽口新鮮,但切得有D過長,入口唔夠方便,撈埋甜甜地既泰式汁食都好味。

串燒就咩都試下,牛仔骨都幾推薦,好腍身都OK嫩,比起普通牛肉串好味!

白鱔係有皮脆肉嫩既口感,燒完D肉都滑滑,燒既火喉控制得唔錯!
大花蝦大隻、新鮮、肥美! 燒完有D痴殼,因為想一次過食肉,所以慢慢剝好先食,但花少少時間都值既,因為真係幾彈牙啖啖肉。

魷魚鬚都幾多,佢有好多醬,配肉最好味既話真係~沙爹醬!!佢係甜味濃辣味少,濃又稠~食肉串最爽,其次幾鍾意就係酸辣醬。其實其他醬都ok,睇你配咩類型既串燒~

真係超耐冇咁放肆食串燒啦!~係蘭桂芳嘆串燒都真係幾Chill!~

感謝 wing37op
2021年3月13日 透過行動裝置

琴晚發夢夢到自己食串燒,所以一朝早起身我就拉埋老公去中環食Grill,一於食餐飽

柚子海鮮沙律$70
味道10分清新,有我最鍾意嘅蝦,數隻魷魚,柚子,腰果,材料好多好豐富,係前菜開胃的好選擇!

終於嚟到重頭戲食串燒啦,分別叫咗雞、豬肉及牛肉,當中我最鍾意嘅就係雞肉,肉嫩多汁, 而且都係$18串, CP值好高,超推介呢個!仲有白鱔食,鐘意食魚既話可以叫呢個~

牛仔骨
好鍾意佢啲醬汁,辣得好過癮~

中環食串燒的好地方love

感謝 auyin06

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!