“鬧市中的地道泰式味道”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共215家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年12月13日

試咗3款串燒一款飯一款沙律
1️⃣
串燒牛仔骨 HK$43
2️⃣
串燒白鱔 HK$60 呢兩串同一時間上菜嘅,食落都幾juicy,應該係因為醬汁所以令到望落去好深色~ 我係濃味人,所以好鍾意呢款串燒,燒得夠香,夠味‼️配串燒嘅兩款醬都好有泰式風味~

3️⃣
串燒大花蝦 HK$70 好。大。隻彈牙 仲有蝦膏添呀

4️⃣
泰式酸辣豬頸肉沙律 HK$65 重口味人士啱曬‼️沙律裏面有蔥,芹菜,洋蔥,加埋酸辣醬,好開胃~

5️⃣
泰式青咖哩牛腩飯 (配飲品一杯)HK$70 牛腩軟淋,再配埋啲泰式蔬菜:小茄瓜,翠玉瓜,送飯一流~

Cocktail: Mojito HK$50 Refreshing cocktail 之選‼️去泰國夜市次次都會飲

感謝 happygina_foodie

2020年12月8日

之前放工就去咗中環呢一間泰國菜食串燒,其實自己之前都食過佢嘅lunch外賣(有串燒配炒飯+海南雞飯),外賣幾平又正。所以,我對佢嘅串燒都有幾大期望,咁我同朋友就嗌咗份沙律同串燒。

泰式酸辣鳳爪沙律 ($58)
鳳爪入味,份量好多。泰式酸辣汁配上香蔥、香芧、芫茜、生洋蔥同蘿蔔,好香,而酸辣汁唔會太辣,唔會搶晒啲味。鳳爪酸酸哋辣辣哋,夾埋啲香蔥食幾開胃。

大虎蝦 ($70)
大虎蝦相當大隻,我估有18cm以上。蝦背有用刀開,我估計一嚟方便舖頭可以挑蝦腸,一嚟可以方便食客食蝦肉。有好多蝦肉,蝦肉結實。而入埋仲有好多蝦膏,橙色固體狀,好香濃。

魷魚鬚 ($25)
魷魚配有香茅、檸檬葉等香料燒,好足料。而魷魚鬚嘅末段燒到好香脆,有啲似平時係海馬公園同老鼠樂園食嗰啲魷魚鬚。最最最重要嘅係魷魚唔會韌,食得好開心。

雞皮 ($25)
本身諗以為佢燒到燶晒咁,但我估因為雞皮本身已經用沙嗲醬醃製,所以比較搶火?!食落去有陣陣沙嗲味,呢款雞皮並唔會燒到好乾身,入面仲滑身。

露筍 ($22)
佢係幼身露荀,見佢主要用鹽調味,露荀食入口依然keep到佢嘅嫩身,冇變成露荀乾。而且,露荀無渣。可以嗌多啲露荀食,因為佢可以調和返其他濃味食物。

豬頸肉 ($22)
豬頸肉比較薄身,同平時食嗰啲有少少唔同。肉邊燒得有啲似豬肉乾,但整體仍然keep住豬頸肉嘅爽口。

白鱔 ($60)
白鱔肉質爽口,同魷魚鬚嘅一樣,以香茅同檸檬草為主要香料。由於白鱔本身唔算係好重味嘅食物,香料就可以提返佢原有味道。

粟米 ($22)
係燒粟米仔,利申我平時有少叫粟米食,不過食串燒又想食啲蔬菜平衡下。粟米好爽口,咬落去「chop」一聲,佢同露荀一樣,都係用鹽做主要調味。 我會食一嚿燒肉再食一啖蔬菜。

青檸梳打 ($20)
有三塊靚靚青檸擺喺梳打上,梳打清新,配串燒正!

因為叫串燒嘅關係,餐廳俾咗三隻醬汁我。第一隻醬係泰式甜酸辣醬,就好似X記脆香雞翼嗰種辣醬,甜甜哋。第二種醬汁酸酸哋,不過帶有蒜頭味,唔辣。第三隻醬係典型嘅泰式酸辣汁,同鳳爪嘅汁差唔多。 我見佢有其他醬汁,(試過沙嗲汁,重花生味),應該係根據唔同嘅串燒種類,分配唔同嘅醬汁。

感謝 jas4food
2020年12月7日 透過行動裝置

估唔到喺中環蘭桂坊呢度有間咁高質嘅串燒如果大家係club玩完落嚟食一食串燒、再啤一啤佢,我諗呢度係一個好好嘅選擇。我就好鍾意食辣嘅,咁我揀嘅串燒全部都係辣。重點係有好多醬可以揀,唔會淨係得辣味咁單調,例如好多唔同嘅香料蒜頭蔥頭泰式辣椒等等,令辣更有層次!

燒豬頸肉 ($22)
配上碎蒜頭,蒜香加辣香,再同埋燒豬頸肉嘅脆邊,幾樣野加埋一齊就好perfect。

燒菠蘿 ($22) - 推薦
好少食得到咁大舊菠蘿,而且係已經去曬皮,一粒一粒,而且每一粒都係超級甜!燒過之後更加逼發到菠蘿嘅香味同甜到,完全唔會乾。

白鱔 ($60)
呢個配有香草醬同埋更加多嘅碎蒜。有香草嘅後勁,而且個白鱔好厚肉,厚肉嘅好處就係容易鎖住魚嘅水份,所以食起上嚟好juicy。

牛仔骨 ($43) - 推薦
好少串燒舖頭有牛仔骨,但係呢個真係好食,甚至乎好食過一般安格斯燒牛。舊牛表面上已經搽滿曬香料,好有串燒嘅風味,而且內裏仲係好濕潤。

柚子海鮮沙律 ($70)
材料有魷魚、蝦、青木瓜等等。不過個人覺得就一般般,因為食完所有濃味嘅串燒之後先食沙律可能覺得有啲淡,不過係可以中和到頭先食嘅辣。

焦糖燉蛋 ($36 buy one get one free)
個texture比一般坊間嘅更加軟身,類似mousse。但我個人就唔太喜歡呢種口感,但味道係好食既,而且係用上雲呢拿籽,唔係用雲呢拿精油。

感謝 yumi1206022
2020年12月6日 透過行動裝置

每次經過都聞到佢哋嘅燒烤香味,今日終於可以坐定定食啦!
Grill ขุนทอง 主打
泰式火辣惹味串燒。
order完比埋然後就行入去揾個好位坐低等食
率先嚟嘅係碟「泰式酸辣豬頸肉沙律」濃邊爽脆豬頸肉加埋芫荽,香芹、紅蘿葡絲⋯⋯⋯ 配埋酸酸辣辣嘅泰汁撈埋一齊食,開胃又滋味!
串燒方面,一定離別開燒雞翼、牛肉、豬肉同腸仔。
呢度仲有燒牛仔骨、大花蝦、白鱔、魷魚鬚

手掌咁大隻嘅大花蝦$70/隻,肉質結實又多肉。
白鱔 $60 肉質細嫩肥美

每款串燒嘅肉質都唔錯,又唔會乾「嚡」仲有三款滋味泰式串燒醬汁跟埋

感謝 maggielauyy
2020年12月4日 透過行動裝置

週末晚上喺蘭桂坊附近,見到呢間有個泰文名嘅串燒小店,幾得意,咁就試吓,嚟個early dinner

呢度要自己喺cashier落單,然後會俾個號碼牌你,自己搵位坐低,跟住就會有店員將食物攞俾你

- $70嘅去骨海南雞(1/4隻):啖啖肉,幾好雞味,雞肉好軟熟,沾特製醬汁幾好食
- $70嘅串燒大花蝦:嘩真係好大隻,蝦肉肉質結實又鮮味
- $22嘅有機蘆筍:應該只係落咗少少鹽去燒,簡單好味

- 仲叫咗白鱔、白豬肉腸、牛肉、雞皮(價錢分別係$60、$25、$18、$25):可以睇吓最尾嗰兩張相,就見到呢幾樣食物,全部都幾好味

另外,收銀妹妹態度積極,有問題問佢,如果佢唔識佢都會幫你手問其他員工,抵讚

感謝 BergmanChan

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣