“中環LKF高質串燒”
Grill的評論

Grill
香港排名第2 (共216家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年12月7日 透過行動裝置

估唔到喺中環蘭桂坊呢度有間咁高質嘅串燒如果大家係club玩完落嚟食一食串燒、再啤一啤佢,我諗呢度係一個好好嘅選擇。我就好鍾意食辣嘅,咁我揀嘅串燒全部都係辣。重點係有好多醬可以揀,唔會淨係得辣味咁單調,例如好多唔同嘅香料蒜頭蔥頭泰式辣椒等等,令辣更有層次!

燒豬頸肉 ($22)
配上碎蒜頭,蒜香加辣香,再同埋燒豬頸肉嘅脆邊,幾樣野加埋一齊就好perfect。

燒菠蘿 ($22) - 推薦
好少食得到咁大舊菠蘿,而且係已經去曬皮,一粒一粒,而且每一粒都係超級甜!燒過之後更加逼發到菠蘿嘅香味同甜到,完全唔會乾。

白鱔 ($60)
呢個配有香草醬同埋更加多嘅碎蒜。有香草嘅後勁,而且個白鱔好厚肉,厚肉嘅好處就係容易鎖住魚嘅水份,所以食起上嚟好juicy。

牛仔骨 ($43) - 推薦
好少串燒舖頭有牛仔骨,但係呢個真係好食,甚至乎好食過一般安格斯燒牛。舊牛表面上已經搽滿曬香料,好有串燒嘅風味,而且內裏仲係好濕潤。

柚子海鮮沙律 ($70)
材料有魷魚、蝦、青木瓜等等。不過個人覺得就一般般,因為食完所有濃味嘅串燒之後先食沙律可能覺得有啲淡,不過係可以中和到頭先食嘅辣。

焦糖燉蛋 ($36 buy one get one free)
個texture比一般坊間嘅更加軟身,類似mousse。但我個人就唔太喜歡呢種口感,但味道係好食既,而且係用上雲呢拿籽,唔係用雲呢拿精油。

感謝 yumi1206022

2020年12月6日 透過行動裝置

每次經過都聞到佢哋嘅燒烤香味,今日終於可以坐定定食啦!
Grill ขุนทอง 主打
泰式火辣惹味串燒。
order完比埋然後就行入去揾個好位坐低等食
率先嚟嘅係碟「泰式酸辣豬頸肉沙律」濃邊爽脆豬頸肉加埋芫荽,香芹、紅蘿葡絲⋯⋯⋯ 配埋酸酸辣辣嘅泰汁撈埋一齊食,開胃又滋味!
串燒方面,一定離別開燒雞翼、牛肉、豬肉同腸仔。
呢度仲有燒牛仔骨、大花蝦、白鱔、魷魚鬚

手掌咁大隻嘅大花蝦$70/隻,肉質結實又多肉。
白鱔 $60 肉質細嫩肥美

每款串燒嘅肉質都唔錯,又唔會乾「嚡」仲有三款滋味泰式串燒醬汁跟埋

感謝 maggielauyy
2020年12月4日 透過行動裝置

週末晚上喺蘭桂坊附近,見到呢間有個泰文名嘅串燒小店,幾得意,咁就試吓,嚟個early dinner

呢度要自己喺cashier落單,然後會俾個號碼牌你,自己搵位坐低,跟住就會有店員將食物攞俾你

- $70嘅去骨海南雞(1/4隻):啖啖肉,幾好雞味,雞肉好軟熟,沾特製醬汁幾好食
- $70嘅串燒大花蝦:嘩真係好大隻,蝦肉肉質結實又鮮味
- $22嘅有機蘆筍:應該只係落咗少少鹽去燒,簡單好味

- 仲叫咗白鱔、白豬肉腸、牛肉、雞皮(價錢分別係$60、$25、$18、$25):可以睇吓最尾嗰兩張相,就見到呢幾樣食物,全部都幾好味

另外,收銀妹妹態度積極,有問題問佢,如果佢唔識佢都會幫你手問其他員工,抵讚

感謝 BergmanChan
2020年11月30日 透過行動裝置

係老蘭這間串燒店,很像已經開了很久,算不算已是老字號,所以見就見很多次,今次行過就試下啲串燒如何

魷魚鬚
雞肉
牛仔骨
白鱔
首先兩海鮮兩肉,魷魚鬚同白鱔好香,送酒一流,而雞肉嫩滑唔乾,配唔同醬汁一流,而牛仔骨肉嫩,牛味濃

露荀
魚餅
菠蘿
豬頸肉
比較清新的配合,露荀爽甜,豬頸肉厚厚但爽口彈牙,魚餅比想像中辣,但過癮,最後再整多件超甜的菠蘿清一清油膩感

有7款醬俾你任點,芥末醬、沙嗲醬、咖哩醬、泰式甜酸醬、青辣椒醬、炸牛肉醬,仲有好多人驚,但又幾有特色既芫茜醬,剩係食醬都夠多選擇

柚子海鮮沙律
比想像中大盤多料,其實食完肥膩既串燒,仲加上飲埋酒,有一個盤沙律清下腸胃同口,其實都係好好的選擇

mojito
黎到點可以唔叫酒飲,雖然有好多啤酒選擇,不過見到mojito都係50蚊杯,其實幾抵飲

造訪日期: 2020年11月
感謝 kenji666k
2020年11月28日 透過行動裝置

Grill ขุนทอง - 惹味串燒

今天和男友在中環逛逛,記起上次蘭桂芳飲野時留意到一間串燒店,門外有播著火爐火焰的螢幕,另外可透過玻璃窗看到廚師燒烤的畫面,今日就選在下午時間試試。

去骨海南雞飯
超嫩滑不乾身的海南雞肉,配上特色醬汁,醬汁充滿在雞皮和雞肉間,不得了。

有機露荀
翠綠爽口的有機露荀串。

泰國魚餅串、燒魷魚鬚
厚身的魚餅,本身已經滿滿魚肉味,經燒烤後味道更出。
多汁彈牙的燒魷魚鬚。

烤肉串
點了雞肉串、牛肉串、豬肉串和豬頸肉串各兩串,串燒燒的時間剛好,因為最怕燒得很乾很硬,還可配上多款惹味醬汁。

有氣礦泉水、有氣果汁

造訪日期: 2020年11月
感謝 justforshan

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣