“蘭桂坊泰式串燒店。價錢貼地有水準”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共210家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
3 週前評論 透過行動裝置

蘭桂坊飲酒就聽得多,今次就推介一間性價比非常高既餐廳,價錢夠貼地之餘,食物都非常有水準,而且份量都好足夠,無論想同朋友飲杯前預先頂下胃,定飲完想揾野食下,都非常之就腳☺️
1. 燒牛仔骨 $43
肉質非常嫩滑,火候控制得岩岩好,仲有幾款唔同醬汁任你點,無論邊隻都咁好食,絕對係誠意推介
2. 燒大蝦 $70
隻蝦足足有成隻手咁長,完全無花無假,份量十足,而且食落去無乾巴巴既感覺,肉質又夠好朋友食完都話想encore
3. 無骨海南雞飯 $70
海南雞飯無骨之餘,雞肉都夠曬鮮味,如果加埋碗油飯就完美
4. 串燒炒飯 $70
呢個串燒炒飯,一雞兩味,食到串燒之餘,仲有炒飯食,不過要提醒唔食辣既朋友,呢個飯好似越食越辣咁,唔食得辣既要留意下啦

感謝 Corgiwithfood

3 週前評論 透過行動裝置

上蘭桂芳必經之路。
見到有間食串燒好鬼wor。
今日捉埋仔陪我食:P。
豬牛雞魚串燒樣樣齊。
沙律同飯都有提供。
店舖️外賣/堂食。
我地入咗去坐低慢慢食。
眼見都幾多打工仔食客。
價錢仲要幾親民。
串燒可以一串一串叫。我地揀咗白鱔。
頸肉同魷魚so 。
為食妹鍾意食白鱔。
魚皮燒到脆卜卜。肉彈又夠嫩。
$60串合理吧。仔鍾意食so。
食落一d都唔un。好味到食埋我嗰串Tim。串燒跟咗4個sauce。
有甜又有辣。岩曬心多多嘅我。
牛仔骨都好出色必點。
$25 支Beer。
仔話食串燒要beer一beer。

感謝 BeeBeeLeeLee
3 週前評論 透過行動裝置

今晚收左工之後同朋友去左蘭桂坊附近食串燒! E間泰式串燒店最特別之處就係離遠都會見到門面嘅熊熊烈火同埋聞到香噴噴嘅味道☺️! 餐廳提供各類串燒, 仲有幾款主食, 沙律, 同一千零一款甜品 除此之外當然唔少得泰式特飲同埋同串燒最夾嘅啤酒啦! 揀好野食就可以去落單比錢, 然後就可以慢慢等野食送嚟!
去骨海南雞飯
海南雞飯配有2款醬汁, 雞件份量幾多, 肉質鮮嫩滑溜, 味道正常, 不過不失!

餐廳提供5款串燒醬汁包括有黃咖喱, 青咖哩, 甜酸醬, 泰式辣醬同泰式酸辣醬!
大花蝦
花蝦超大隻, 成隻手掌✋咁長, 拆開蝦頭有好多膏, 蝦肉肉質厚實, 爽口彈牙!
魷魚鬚
魷魚鬚大大條, 口感爽脆, 醬汁惹味!
牛仔骨
牛仔骨口感軟腍幾多汁!
雞皮
口感微軟微脆, 咬落去d雞油爆哂出嚟, 配搭泰式酸辣醬更滋味!
白鱔
白鱔幾入味, 外脆內嫩, 鮮味十足, 口感軟彈, 推介!
有機粟米
粟米仔口感爽脆, 配搭泰式辣醬, 味道清新刺激!
菠蘿
外層燒得焦焦香香, 酸酸甜甜, 咬落十分juicy!

感謝 Kchelseapy
2020年9月15日

去得蘭桂坊就係飲酒㗎啦,有酒飲都要有好嘢食至得架! 在街角見到這間舖,有好多好多燒烤串,啱晒送啤酒喎,毫不猶豫,直入店鋪坐低慢慢睇餐牌,前菜揀咗海鮮沙律,貪佢乜都有啱晒我的選擇困難症。大蝦爽甜,又有墨魚仔,柚子,青木瓜絲,酸酸甜甜的好好食。清完味蕾就要叫串燒啦⋯⋯ 喜歡食肉的我們,揀咗燒牛仔骨、燒魷魚鬚、燒雞翼,仲有豬、牛、雞肉串配炒飯。 牛仔骨味道一流,燒魷魚鬚有交口,但又不會太硬,而雞翼外脆內軟滑!正呀!另,豬牛雞串也很入味,配這個煙煙韌韌炒飯真係不得了。唔覺唔覺就食咗好多飯添 蔬果類我哋揀咗燒蘆筍,不會燒乾咗,好!而燒菠蘿就真係要必叫的,多汁到⋯⋯滿滿一口菠蘿汁,甜到冇朋友呀 另外,店長好好,給我們各種醬料,甜酸香辣樣樣都齊晒!不得不讚! 我揀咗枝Saigon Special ,好啱女士們飲的! 原來去蘭桂坊除咗可以飲醉,仲可以食飽人架。唔可以錯過啦

造訪日期: 2020年7月
感謝 Teresa3239
2020年9月15日 透過行動裝置

今天又帶我另一位同事來到這家超棒的串燒店!坐落於中環蘭桂坊顯眼的地方內,我們點了一份泰式手撕雞青木瓜沙律,還有一大堆串燒。
串燒的種類有很多,當中我最喜歡的是粟米筍和蘆筍。最特別的是,這家串燒店會為不同的食材配上不同的醬汁,當中蔬菜配上的是青咖喱醬。這個醬在別的家真的沒有吃到過。
如果你是喜歡吃肉的人,同樣也不能錯過這裡的肉類串燒,超級喜歡那個豬頸肉,配上一個泰式風味的辣汁,辣得要命但是非常過癮。
手撕雞青木瓜沙律亦同樣正宗,配上正宗泰式沙律的汁,吃了這麼多串用來清一清喉嚨,超級棒
雖然店面不算是10分高級那一種,但是歡樂時光喝過兩杯以後,真的是10分適合來這邊醫肚子呢

造訪日期: 2020年7月
感謝 joamberrr

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣