“老蘭最正串燒🍢”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共211家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
4 週前評論 透過行動裝置

有去lkf應該唔陌生,上大斜路右邊有間串燒。
以為佢得立食串燒,原來佢可以堂食有飯食。
6:00pm前去有優惠,又送飲品。
⭐️當然串燒先係重點,飲野前黎食真心正。
串燒
平均分數: (8.2/10)
啲串燒,串串都燒得好香,好惹味,
有沙嗲,泰式辣醬,泰式酸辣汁,魚露。
魷魚鬚($25) → 爽口,點酸辣汁正。
豬頸肉($22) → 燒到甜甜地。
大花蝦($70) → 食落彈牙爽口,幾鮮甜,但貴。
牛肉($18) → 唔韌,好香牛味。
雞肉($18) → 唔韌,肉算嫩。
牛仔骨($43) → 少少韌。
泰國魚餅($25) → 一般,食食下都幾辣。
去骨泰國海南雞飯(配餐飲) ($66)
分數: (6.7/10)
海南雞幾滑,底下大量偏稔既椰菜。
配油飯,唔會太油,但飯質偏硬。
泰式青咖哩牛腩飯(配餐飲) ($66)
分數: (6.3/10)
青咖哩太稀,味道唔濃,裏面蔬菜有點硬,
牛腩正常,唔會太韌。

感謝 yuehwfish

4 週前評論 透過行動裝置

要吃地道的泰式串燒,我一定會選Grill,朋友吃時都說怎麼跟泰國旅行時所吃的味道一模一樣,那當然呢,因為Grill的串燒均由泰國人主理嘛。

朋友很喜歡泰式青咖哩牛腩飯,青咖哩濃厚夠味,微微的辛香讓青咖哩層次更加豐富,牛腩煮得軟腍。泰式米飯咀嚼時帶點彈性,純粹米香也讓人十分享受,淋上青咖哩醬的白飯加分不少,咖哩與飯一同入口,大滿足。

泰式串燒配炒飯及雜菜考量到食客甚麼都想吃的心情,一次過給顧客吃到雞,牛和豬串燒,滿貼心的。雞,牛與豬串燒都很優,雞肉串燒外層烤到微焦,裡頭肉嫩嫩的,趁熱吃還會爆汁。牛肉串燒熟度大概七分熟左右,咬下去吃得到牛肉的香氣,好吃。

豬肉串燒被大火烤得甜味盡出,外酥內彈,肉汁豐沛,頗吸引人,我一口接一口把它吃光。炒飯有一種熟悉的泰國風味,鑊氣十足,飯粒粒粒分明,味道鹹香,一口串燒,一口炒飯,味道一絕。

龍眼冰不時吃到圓渾大顆的龍眼肉,隨著口口細嚼,嘴裡瀰漫著龍眼的清甜,是讓人懷念不已的泰國龍眼味,簡單樸實卻最美味,一喝就愛上龍眼冰的清新。

我們另選吃牛仔骨,大花蝦和白鱔,牛仔骨烤得恰到好處,裡面依然保有粉嫩的顏色,肉質嫩彈,單吃牛仔骨已很味美,重口味的朋友們則可以沾著旁邊附上的兩款醬汁,酸辣惹味。

白鱔表面微微焦脆,充滿特殊的燒烤香氣,魚肉細緻無骨刺,鮮甜甘美,完全不油膩。剛烤好的大花蝦香氣四溢,超誘人的,大花蝦輕鬆剝殼,足證它的鮮度,蝦肉爽彈,海味濃濃。

感謝 foodie_wiki

香甜軟滑 入口即溶

一個人食晒二個冇難度

感謝 elliecZ1780UE
4 週前評論 透過行動裝置

估唔到喺中環地段,都搵到一間價錢親民得黎,水準亦相當高既串燒店餐廳招牌搶眼,透過玻璃會見到廚師烤緊一串串令人垂涎三尺既串燒,好吸引。除咗串燒之外,仲有另外幾款主食,所以絕對唔洗膽心唔夠飽,我地兩個人點左好多款串燒share

最特別既係餐廳會提供多款醬汁比我地用黎蘸串燒食,包括泰式紅雞醬、
沙嗲醬、芫荽酸辣醬、烤牛肉醬同青咖喱醬。每一款都好岩我口味,令串燒味道更加昇華。當中我最愛就係烤牛肉醬,香辣得黎有陣獨有既酸香味,配魷魚超好食。第二就係芫荽酸辣醬,充滿泰式風味,酸酸辣辣好開胃,而且辣度適中。沙嗲醬配雞肉同豬肉係不敗既配搭。青咖喱醬就有少少微甜,質地較濃稠,不錯,但同串燒好似就唔算太夾。

雞翼 $22 肉質肥美仍有肉汁,口感滑嫩,外皮香脆。
雞肉 $18 肉質較乾身但尚算滑嫩,配沙嗲醬一流。
豬頸肉 $22 烤得岩岩好,一啲都唔鞋口。
牛仔骨$43 肉汁豐富,味道香濃惹味。
白豬肉腸 $25 普普通通。
露筍$22 食物本身已有調味,多汁,口感爽脆。
魷魚鬚$25 份量多,配上醬汁好好味

去骨海南雞飯 $70
米飯睇落去平平無奇,但食落充滿淡淡油香。米飯粒粒分明,口感不錯,而辣醬同甜豉油亦都相當有水準。

青木瓜手撕雞沙律 $70
我朋友可能落單時叫左唔辣,我第一次食唔辣既青木瓜沙律調味以酸為主,食落有類似柚子既陣陣清香,帶點微酸,超級開胃!

最後叫左Somersby Apple Cider $25同龍眼冰$25,好滿足❤️

感謝 ka0315wai
4 週前評論 透過行動裝置

今日嚟中環食Lunch, 嚟到蘭桂芳見到呢間泰國餐廳主打串燒,店內坐滿食客,被店外面大玻璃即燒各種各樣串燒吸引入嚟試下。

門外點好食物,就可以在店內等食喇

Lunch Set好抵,$66已經食到正宗泰式口味嘅午餐+飲品。今日試咗無骨海南雞飯+凍檸檬茶。

串燒都多款式,當然都要食啦,強烈推薦超級大花蝦,真係好大隻,又多肉...燒完肉質都唔會乾配埋三款泰式口味串燒醬汁,超好食。

仲有係燒白鱔,又係燒烤恩物。咬落啖啖肉,無骨,忍唔住想食多幾串

豬頸肉同牛仔骨都好好味,食到直豎拇指

下次夜晚可以再嚟,皆因可以食下串燒飲下酒,係三五知己聚腳好地方

感謝 lovercreamy

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!