“蘭桂坊竟然咁抵食”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共211家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年6月30日 透過行動裝置

離遠就望到’’GRILL’’個大招牌,招牌下面火光熊熊, 加上傳出陣陣燒烤味,忍唔住入去整返幾串頂頂肚先啦!

諗住叫個小食+串燒,見到隔離枱啲嘢食咁吸引,點忍⋯⋯
去骨海南雞飯 $70 ~ 去骨海南雞(雞翼除外)啖啖肉,肉汁豐富,雞油飯比一般的少油,冇咁油之餘又不失香味!☝️
泰式串燒配炒飯及雜菜 $70 ~ 豬、牛、雞肉各一串,外皮焦脆,炒飯上枱仲出晒煙,泰式醬油包住每粒飯,色香味俱全,好味呀!
泰式酸辣豬頸肉沙律 $65 ~ 呢個都好驚喜,濃邊豬頸肉作為冷盤出面少有,酸酸辣辣,夾埋芫茜、香芹、紅蘿蔔絲,爽口過癮!
各式串燒 ~ 即燒串燒脆卜卜,蝦餅、雞翼好入味,配埋自家製泰式醬汁,同喺泰國食嘅一樣味!

感謝 Shylau01

2020年6月29日 透過行動裝置

今晚同男朋友黎到中環食呢間食泰式串燒。我地叫左一個泰式串燒配炒飯及雜菜,其它就叫晒串燒: 雞中翼、雞皮、豬頸肉、牛仔骨、有機露荀、魷魚鬚、大花蝦、白鱔。
泰式串燒配炒飯及雜菜屬於印尼豬肉,飯粒偏濕,辣辣地。牛肉、雞肉、豬肉串燒有各一串,後兩者比較出色。尤其係豬肉,整到好似蜜汁叉燒甘,好味。
左至右: 大花蝦、豬頸肉、白鱔、有機露荀。大花蝦大大隻,豬頸肉爽口,白鱔肥美,有機露荀燒得岩岩好。
左至右: 魷魚鬚、雞皮、雞中翼、牛仔骨。魷魚鬚彈牙,雞皮十分邪惡,雞中翼入味,牛仔骨甜甜地。

感謝 chichi330
2020年6月26日 透過行動裝置

蘭桂坊附近酒吧林立,好多人放工都會黎呢道食下野飲番杯chill下,但除左酒吧,仲有呢間係遠處已經聞到勁香bbq嘅味泰式串燒吸引到我黎到首先係門口揀左野食先再搵位坐,雖然食串燒為主,但都有幾款飯同沙律選擇,唔洗淨係食串燒咁dry​

感謝 sinsinyym
2020年6月25日 透過行動裝置

今天約了朋友在中環食晚餐,去左朋友介紹的串燒餐廳,我們平日晚上大概7:00去到,間舖冇乜人,立即影左D相,15mins之後可以差不多坐滿人了,全店的桌椅和是bar枱的高度,如果真的不喜歡,可以坐室外,都幾有氣氛架。

呢間餐廳主要食串燒,飯,和沙律。等我逐一介紹下:

去骨海南雞飯$70
海南雞非常滑,油飯很香,配上醬汁,絕對是回頭之選

青木瓜手撕雞沙律$70
沙律很清新,酸酸甜甜,夏天食一流

串燒包括:雞肉、牛肉、豬肉、雞中翼、豬頸肉、牛仔骨、有機露筍

串燒整體都很高水平,燒烤不會太濃,但也很夠火喉,非常惹味,配上唔同口味醬料,每一啖都有驚喜,而且份量十足,我地2個人食左大概$350,好夠飽

感謝 Bon_vivant6
2020年6月24日

店鋪主打泰式串燒,種類有成15款禁多!好耐無食串燒同BBQ既我地,都叫左成8款,務求要食到盡 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

Order後即時比錢,之後就可以埋位等食!

大花蝦 ($70)
是眾多款串燒中價錢最貴的,不過見到佢賣相就即刻覺得價錢合理( ´▽`) 隻蝦有成對筷子禁大! 蝦殼硬身,肉質爽,啖啖肉,配埋醬汁更滋味。

白鱔 ($60)
每粒cube狀的白鱔都好厚肉,咬起尼魚油香爆哂出尼,而且肉質唔會鞋少少爽,少少似有彈性的牛筋,值得一試。

牛仔骨($43)
唔點醬都好夠味,本身用上左帶有甜甜地味既醃料,又有少少似香茅,食落有驚喜。牛仔骨多肉少肥膏,算係抵食。

厚切菠蘿($22)
中意食燒菠蘿的要必點,無得輸!大舊厚切,甜到痺!

泰式酸辣鳳爪沙律($58)
至愛既泰式小食!鳳爪去骨,夠凍夠爽脆,連埋d香菜一齊食,酸辣後勁十足!

奉上醬汁5款,好colourful! 每種都有唔同的風味,搞到食每樣野之前都要諗一諗配邊樣好!

總括尼講,哩間grill既食物係唔錯,難怪平日夜晚都坐到滿!(有部份食客似係食完要番去繼續開工,唉....可憐的香港人,加油!)

感謝 L0veprincess

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!