“Grill: 串燒帶燶邊而不過火”
Grill的評論

Grill
香港排名第3 (共212家小吃)
周圍地區: 中環
周圍地區: 中環
2020年6月5日

週末的晚上 最適合跟好朋友到喝酒喇, 反正人生得意須盡歡,莫使金樽空對月。! 今天就選擇了去 蘭桂坊的grill, 反正燒烤都是香口 惹味,之前 那點點pepper怕他什麼!

餐廳可以立食,亦都可以坐進室內食。 餐點種類多元化, 有串燒燒烤又有泰式沙律另外也有數款泰式飯食, 當然也有提供酒類飲品, 在街旁一路喝著酒一路吃著串燒,

串燒即叫即烤,豬肉雞肉牛肉 各叫了一串, 因為是泰式串燒所以帶點香茅味。 豬肉串外皮烤得香脆, 帶燶邊而不過火, 牛肉仍然鮮嫩多汁 , 雞肉烤得嫩不會過鹹 。

魷魚鬚
魷魚鬚 嫩中帶脆,口感十足,而在 魷魚鬚 的醬汁,在烤之後微咸 勁惹味 , 讓人不停口不停口的吃.
牛仔骨
牛仔骨燒至兩面金黃帶燶邊,肉質嫩滑,而又有好香牛味。

豬頸肉沙律
豬頸肉,即叫即燒所以都等咗一陣。 泰式沙律 材料豐富芫茜芹菜青瓜生菜等等, 配上自家調味的沙律汁, 酸辣清新開胃, 又可以中和豬頸肉的肥膩感。
海南雞飯

雞肉份量多,皮嫩肉爽滑, 睇得出有層啫喱係皮下底 , 加埋油飯,好味。

牛腩炆得夠晒腍, 夠晒入味。青咖喱味道濃而不鹹,撈飯超好味。 最重要配埋泰國茄子同埋翠玉瓜, 泰國茄子咬感獨特, 覺得自己直頭喺泰國食緊嘢。

西貢啤酒
無得彈

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 phonebus

2020年5月29日 透過行動裝置

餐廳:Grill ขุนทอง (中環)
地址:中環蘭桂坊德己立街17-19號地下

以前只係經過會見到,今次終於有機會去到呢間屹立左係中環蘭桂芳好多年嘅Grill ขุนทอง食野,佢地最出名嘅緊係串燒啦,邊個話去蘭桂芳一定係去蒲?其實去酒吧之外食串燒都係一個好選擇

下午2點幾黎到坐滿哂人,咁岩角落頭有位就坐低左,串燒選擇唔多有15款,不過另外有飯同沙律可以叫,11:30pm-6pm仲有lunch set添,中環黎講$66一款飯/沙律仲包野飲都算抵,最特別嘅係呢到竟然有我最愛嘅奶茶飲

泰式串燒配炒飯及雜菜 $66
呢個炒飯色香味俱全,以泰式炒法仲有少少香辣,串燒有豬牛雞各一串,呢到嘅串燒真心好食,黎嘅話一定要試

青木瓜手撕雞沙律 $66
沙律擺放得高高,尤如一座沙律塔,木瓜絲墊底,中間有青瓜絲同蘿蔔絲,面頭就係手撕雞肉,加埋酸醋汁就一流

串燒叫左泰國魚餅($25)、菠蘿($22)、魷魚鬚($25)、有機露筍($22)、牛仔骨($43)同白鱔($60),呢到嘅串燒都燒得好惹味,仲有6款醬汁比你任蘸唔嬲,就算唔蘸醬都已經好好味,不得不提呢到嘅牛仔骨同白鱔,牛仔骨用左香茅黎醃製再燒,而白鱔無骨得黎仲好腍,肉質鮮嫩皮脆可口,必食

感謝 hinsonfoodhk
2020年5月26日 透過行動裝置

我哋叫左4串雞肉、3串豬肉、2串牛肉串燒total 都係$162,仲另加左2串魷魚鬚$50,唔錯幾好食

平日近黃昏時間黎無咩人,記得之前假日黎過人好多,今日舒舒服服咁食 下次可以再黎食

感謝 liveforeateatforlive
2020年5月26日

中環高昂地段也有划算的泰國菜

店家位於和安里

用德己立街比較難找

廚房開放式一目了然,很多串燒正在準備

泰式海南雞飯配雜菜 - $70

除了雞翼尖外,雞都是無骨的

肉質嫩滑,皮與肉之間夾着薄薄的透明啫喱

配帶黃帶香的雞油飯,頗有東南亞風味

泰式青咖哩牛腩飯 - $70

青咖哩味道濃而不鹹,反倒有點椰香、微辣味

牛腩炆得很軟淋

底部連著筋部,又帶點咬口感

龍眼冰 - $25

冰涼解渴、清甜香醇

有氣果汁 - $20

Aranciata Rossa來自意大利的品牌

用Sanpellecrino的氣泡礦泉水與天然果汁調和而成

味道獨特,口感清爽

豬肉串燒 - $18

豬肉也不錯,燒得幾乎沒有油脂,帶爽脆

牛肉串燒 - $18

牛肉較濃烈黑椒味,較有咬口

雞肉串燒 - $18

雞肉最出色,肉質柔軟多肉汁

泰國魚餅 - $25

本身味道也濃烈,有點紅咖哩香

味道香香辣辣,又帶點檸檬葉香氣

魷魚鬚 - $25

頗爽口彈牙

豬肉腸 - $25

肉汁豐富、有粒粒口感

油膩的感覺完全消失

還帶著肉汁的香濃

感謝 hkcyeatallday
2020年5月26日 透過行動裝置

Grill ขุนทอง又名「老蘭串燒」,惹味既串燒令到唔少夜浦人士都特登黎幫襯。黎得呢到食野點可以唔食返幾串串燒~平時以為淨係可以Takeaway,今日先知原來可以係入面堂食,環境仲要幾有特色
✨ 白鱔 ($60) (⭐⭐⭐⭐⭐/5)
係最高質最有驚喜既串燒,有四大件燒白鱔,夠哂惹味。平時d白鱔多數都係有好多骨同刺,食既時候要邊食邊吐走d刺。呢到既白鱔串燒完全冇呢個問題,啖啖肉,每件都沾上濃濃既燒汁,滿分之作。
✨ 大花蝦 ($70) (⭐⭐⭐⭐/5)
鍾意食蝦點會抵抗到大大隻既大花蝦,蝦肉肉質厚實,即使燒完都維持住有肉汁,蝦味濃郁~
✨ 牛仔骨 ($43) (⭐⭐⭐⭐/5)
牛仔骨都燒得幾出色,軟硬程度亦都剛好恰到好處,牛肉既份量正常,個人認為嗌牛肉串燒抵食d~
✨ 豬頸肉 ($22) (⭐⭐⭐⭐/5)
豬頸肉比較冇咁厚身,但燒得好香同一共有5-6塊。
✨ 白豬肉腸 ($25) (⭐⭐⭐⭐/5)
呢條腸用左白豬肉,比一般豬肉有咬口同埋有肉味。
✨泰國串燒配炒飯及雜菜 ($70) (⭐⭐⭐⭐/5)
覺得唔太夠喉想食多幾串串燒,呢個飯就岩哂。串燒分別係牛肉、豬肉、雞肉三款,串燒唔會話因為跟飯而細份d,而係正常Size,值得一讚。炒飯用左泰國醬汁黎炒,每粒飯粒都沾上濃郁既醬油味道。

感謝 Burgerexpertt

去過Grill嗎? 請分享你的經驗!