“抵食高質韓燒套餐”
炑八韓烤的評論

炑八韓烤
香港排名第984 (共15,673家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角
2021年12月1日 透過行動裝置

繼續韓燒之旅,今次黎到位於太子嘅炑八。餐廳已經推出咗聖誕節套餐,都幾豐富。我哋叫咗呢款名品豬扒Wee嘩聖誕夜套餐($498),個餐包咗名品大王豬扒、葱蒜牛五花、和牛肩肉、醬油豬五花、雞頸肉同紅蝦。

除咗一般韓國餐廳例牌會有好似泡菜、芽菜、醃蘿蔔等等嘅任食前菜,呢到竟然仲有魷魚遊戲入面嘅椪糖,有得玩又有得食,挑戰成功仲有燒肉送。

燒肉嘅質素唔錯,塊大王豬扒勁大塊,本身用醬油醃過,夠哂入味,就算燒耐咗都唔會變得好乾。

和牛肩肉肉質稔嫩,油脂分佈平均。牛五花牛味香濃,可惜咁岩有d筋位有少少韌。

紅蝦好大隻,食落啖啖肉,而且已經事先處理挑去腸臟。

我哋仲另外追加咗特級牛肋骨($198),牛肋骨原條上都好大份,剪開可以鋪滿成個烤盤,肉味香濃。

烤爐邊有泡菜蛋同拉絲嘅粟米芝士,可以配搭烤肉一齊食,重點係仲可以無限refill,正!

飲品我地叫左柑橘鮮橙果茶($48)同薄荷荔枝梳打($38),特別推薦柑橘鮮橙果茶,果味濃郁又清甜好refreshing。

炑八韓烤(太子店)
太子彌敦道749號歐亞銀行大廈地庫

造訪日期: 2021年12月
5  感謝 delish_hk

2021年11月20日

炑八韓烤
地址:
燒肉時間,

任食的爐邊蛋,芝士粟米,泡菜同生菜都是任添的,除了沙律就供應一遍。

一大塊牛,薄身同脂肪多,燒時小心被熱油彈到燙傷哦。燒完剪成細塊,點溫泉蛋蛋汁食,仲會多份蛋香同滑溜感。

拼盤上的牛肉色鮮紅,雪白脂肪分佈紋路清晰,牛味濃郁呢!另外有牛舌,沾鹽巴已好好食。

和牛肩肉套餐除牛外更有豬頸肉,燒到微焦更香口,咬下彈爽油脂即滲出來。

濟州橘子梳打果味清新。

紅豆沙冰 唔太甜,紅豆漿攪均味道融入一齊,有細碎冰粒啜一口喉嚨好舒服

感謝 elaine20326
2021年11月17日 透過行動裝置

睇完魷魚遊戲,心血來潮想食韓燒,剛好睇到餐廳社交平台推介最新聖誕月見和牛奇妙套餐,包左好多新品,今日約朋友黎個快閃偽韓國之旅。

餐廳佔地面積好大,位於地庫位置,晚餐時段座無虛席,油煙通風做得好,完全無油煙味✌仲有卡位雅座,坐得舒服。

就黎食前菜都夠曬飽,照舊有爽脆韓式泡菜、醃製酸甜蘿蔔、麻油芽菜、清甜海帶青瓜,香甜無限添加的泡菜爐邊蛋、拉絲粟米芝士。仲有仲有: 胡麻柚子醬蕃茄沙律好開胃。

聖誕月見和牛奇妙套餐(HKD 698):
用上牛形盤咁擺設,擺得好精美,色彩繽紛,包以下食品:

韓牛前胸肉:脂肪與肉的比例1:1,入口脂肪爽而不膩,油花十足。

霜降牛小排:油紋分布集中且油筋及油脂分布較多,非常適合以燒烤的方式料理,將與骨頭連接的筋膜烤得酥脆,肉質結實,烤後擁有焦脆的筋肉跟特殊嚼勁。

牛舌:色澤鮮明,識食一定燒到金黃香脆,油脂迫晒出嚟,燒到收乾曬水,蘸上檸檬汁同鹽可以解油膩感。

蔥蒜牛五花:牛五花咬落柔嫩有嚼勁,醃得入味,蔥蒜好香濃,食落有一定油脂,用生菜蒜包裹住,食落好香好滿足。

雜菇:本身以為雜菇會好乾,點知大啡菇吸左肉油脂香,加上菌類本身香氣,保持水份得黎又有菇味,雞髀菇都好正。

重點推介新推出月見和牛肩肉:牛肩肉就是牛的肩膀,筋多,肉質結實,味道豐富,仲有充滿蛋黃香的流心蛋提供,七成熟牛肩肉蘸上滑捋捋溫泉蛋,蛋汁令肉變得柔香軟糯,整體食落肉質甘香,油脂比例平衡, 大推

聖誕老人沙冰:沙冰打至細滑,甜度適中,紅豆味豆味濃,奶香十足。

濟洲的聖誕禮物梳打:香甜橙半個,配上梳打水即刻GUR曬,底部有柚子蜜,增加顆粒感。

提外話:仲有魷魚遊戲椪糖玩, 成功挑出指定️圖案可換豬五花一碟

總結:
大推期間限定新品 聖誕熱炙月見和牛套餐
和牛高質滿足的偽韓國之旅

#炑八#炑八韓烤#Meokbangbbq#먹방#韓燒#燒肉#韓國菜#韓國餐廳#韓國燒烤#koreanfood#和牛#相機食先#魷魚遊戲

感謝 SANDRAFUNG
2021年11月12日 透過行動裝置

天氣開始轉凍️~就最岩食韓燒
最近炑八新推出聖誕套餐
「聖誕月見和牛奇妙套餐」$698

一碟碟既韓式前菜 好豐富
除左沙律之外,其他前菜可以隨意添加
員工會係烤爐放一邊芝士粟米一邊泡菜蛋

成功可贏得香烤豬五花優惠卷

地址:黃大仙中心南館LG01號舖

感謝 Lamlamng
2021年6月17日 透過行動裝置

每次食韓燒多數都會去炑八韓烤, 因為性價比高, 餐廳環境又舒適‍♀️, 經常有新款套餐推出, 百食不厭。 今次到位於將軍澳健明邨彩明商場地下249號舖的分店, 見到又有新款套餐, 就點✨和牛牛舌勝燒套餐$698和✨甜蜜蜜芒果梳打$36/杯。

韓式前菜~ 每次都有沙律菜和泡菜, 還有我最喜歡的爐邊蛋和粟米芝士。

✨和牛牛舌勝燒套餐~包括有韓牛前胸肉、 霜降牛小排、 大八爪魚、護心肉、 和牛牛舌、 豬梅花肉&大啡菇。✨

韓牛前胸肉~ 肉質柔軟, 油香肉味重。

霜降牛小排~雲石般細緻的油花紋理,帶有小脂肪,入口肉香軟嫩。

大八爪魚~ 大八爪魚肉質鮮甜又新鮮,帶有彈性的口感,好好味。

護心肉~燒後油分不多,爽滑彈牙, 我喜歡配生菜、泡菜和韓國醬料一起吃, 特別滋味。

和牛牛舌~ 牛味濃郁, 口感紮實, 燒起來特別香口好味。

豬梅花肉~ 厚切而鮮味, 口感特別嫩而香,一點也不油膩。

大啡菇~ 菇味濃郁又有口感, 是我喜歡吃的菇類。

甜蜜蜜芒果梳打~ 甜美的芒果梳打, 每杯有一件芒果, 食完燒肉還可以吃芒果,非常推介的飲品。

整體而言食物質素好, 店員服務好貼心, 每次見客人一食完爐邊蛋和粟米芝士都會主動添加,好抵讚呀!

炑八韓烤 (彩明商場)
地址: 將軍澳健明邨彩明商場地下249號舖

造訪日期: 2021年6月
感謝 Victoriay_eatwithvic

查看過炑八韓烤的旅客也查看過

去過炑八韓烤嗎? 請分享你的經驗!

© 2022 TripAdvisor LLC 保留所有權利。