“「一次過滿足你三個口味💛💚🧡」”
美味餃子店的評論

美味餃子店
香港排名第1,143 (共14,147家餐廳)
周圍地區: 旺角
周圍地區: 旺角

叫2個餐再同同事開心Share,就可以一次過
食到3個口味嘅餃子。小店屬於舊式老店,座位唔多,食物款式都唔多。衛生情況有待加強,枱同餐牌比較油笠笠。
5隻煎雲耳椰菜肉餃 + 5隻煎韭菜肉餃 ($45)
煎餃可以揀雙拼,草根分別揀咗雲耳椰菜同韭菜口味,其實2款餃子味道上分別唔大,因為韭菜同椰菜切得太碎,肉嘅比例又比菜多,令蔬菜獨特嘅香味難以發揮。
不過值得讚吓廚師將餃子兩面煎至金黃色‍,香口惹味!
5隻白菜肉湯餃 + 粉麵套餐 + 豆漿 ($45)
全店只有一個午市餃子粉麵套餐,估佢唔到水餃非常大粒,佢哋一粒頂人哋二粒嘅份量,仲要足足有5大粒,加埋個麵絕對夠食!
白菜肉湯餃味道發揮正常,湯底用咗招牌野葛菜生魚豬骨湯,呈乳白色嘅湯散發住淡淡嘅葛味,感覺健康。但上海麵唔夠煙韌,亦唔太入味。個人嚟講鍾意食煎餃多啲,始終外皮脆卜卜較突出。個餐仲配有一杯無豆味豆漿。
美味餃子店 (長沙灣)
長沙灣元州街497號地舖

造訪日期: 2020年9月
1  感謝 Grassroots-Ruby

2020年5月16日 透過行動裝置

無諗過食餃子都食到咁飽 實在太大隻了
◽煎韮菜肉餃
◾雲耳椰菜肉餃
兩款啲饀都好飽滿 我本身好鐘意食韮菜餃 所以係咪我都覺得好食 不過今次我係鐘意雲耳椰菜湯餃多啲喎 因為佢配野葛菜煲生魚豬骨湯真係好讚
除咗呢20隻餃 我地都叫咗碗貢丸米share 基本野啦 反而加落去嘅辣菜甫真係精華所在 食餃又好 食麵又好 必須要加 唔食辣嘅都要試吓 好少辣架咋️

造訪日期: 2020年3月
感謝 agnesbtsui
2020年5月3日 透過行動裝置

開店數十年,一向岀名餡料十足,湯底係用魚佳餚成。
雖然佢皮唔最薄,但佢係我食過之中,最大隻最足料嘅一間。
三款餃子中,我比較喜歡雲耳椰菜肉餃。雲耳爽口椰菜清脆,再加埋佢自制辣菜脯,夠曬惹味。野葛魚湯飲得岀係用左真材實料,老闆用心用鮮魚餚成,好鮮甜,唔係落味精 。

美味餃子店 (太子)
地址: 太子大南街74號地舖
味道: 7/10
價錢: 6/10
✨環境: 4/10

造訪日期: 2020年2月
感謝 megan0324
2020年3月15日 透過行動裝置

呢間鋪頭已經很多年喇。
在舊鋪頭搬過來都差不多一個月一次幫襯。以為全部街坊客熟客?還有很多港島,新界慕名而來。
餃子最注重的是呢個湯底,還有佢主打的白菜,椰菜,韭菜餃子。但本人傾向韭菜最好味道。
這間店逢禮拜日休息,注意客流量絕對是18-21最多人。

造訪日期: 2020年3月
感謝 HKdorawei
2019年12月29日 透過行動裝置

見早收又有少少肚餓,就去了常去的美味餃子店食餃子,今次叫了十隻雲耳椰菜肉餃四十 四元,當然最愛的菜莆是任食,而且仲夠辣好味道,餃子感覺上都差不多幾足料,但雲耳感覺 比較少點,湯依然好飲夠濃的魚湯,之後再加一個外賣的白菜肉餃四十五元,之前買是湯同餃 分開,但今次就一碗過,有醋同辣菜甫送,份量不多。但沒想到上車時再看,已經倒了不少湯 出來,應該是這個蓋設計不好,和之前的膠蓋不同,有點失望。醬汁比湯浸了,所以沒有吃 到。白菜餃十分大隻而且材料十足,白菜十分香肉味都濃都保持到水準,吃十隻餃子一定夠飽 肚又健康。

造訪日期: 2019年12月
感謝 hkfoodfoot_1

查看過美味餃子店的旅客也查看過

去過美味餃子店嗎? 請分享你的經驗!