“情調十足兼有口福”

Cosmos Restaurant & Bar
訂位
線上訂購
香港排名第1,829 (共13,801家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀

今晚難得與舊同事相聚,相約到酒吧餐廳食耐啲傾耐啲。餐廳外圍泊滿晒車,幸而餐廳招牌放得高高的大大字,無遮擋遠遠都望見。
入內環境舒適,柔和燈光加上各樣的燈飾點綴下幾有氣氛帶點浪漫感。餐牌上美食選擇多好吸引,點了五款菜式埋單五百蚊價錢不貴,美食和環境同樣滿意 CP值甚高。

法國聖馬田生蠔半打 $72
即叫即開,蠔size一般唔算話好細都有肉,咬落爽口鮮美唔腥有點海水味,十二蚊隻確係好抵食。

法式焗田螺酥皮盒 $98
一碟六件一口一件,田螺大粒肉爽軟身好嚼,外層酥皮內裡填滿薯蓉幾有心思,細細件每人食三件都唔腻。

水牛城炸雞槌 $88
賣相吸引,骨肉差不多分離,輕輕一咬就成大舊肉,食得好鬼方便,有點辣相當惹味。

傳统水牛芝士蕃茄薄餅 $118
幾鍾意個薄餅,餅皮簿簿的少少脆,芝士蕃茄層都是薄薄的,味道相當溶合,同樣食晒都唔係好腻,

南瓜蟹肉意大利飯 $158
碟底唔會好多汁留低,個飯收汁幾好,粒粒都黏上南瓜汁,食到有真蟹肉鮮味突出,少少蟹肉咸味吊一吊,令成碟飯味道無咁寡,調味相當滿意,比我過往食過的南瓜飯好味。

Cosmo night $65 和 Tropical girl $65
飲品係呃like其中一大亮點,兩杯同樣不含酒精,賣相和味道同樣出眾,飲完保證你唔會後悔揀錯。前者係蝶豆花溝菠蘿汁,後者係桃汁溝紅莓汁,兩者都加入熱情果汁酸酸甜甜好開胃,用左有氣蘇打水口感好充實,味道達至完美級。

造訪日期: 2019年10月
感謝 cargolam

4 週前評論 透過行動裝置

位置在尖沙咀寶勒巷,港鐡尖沙咀地鐵站 P3 出口直行三分鐘即達。店舖清潔,食物新鮮,較喜歡慢煮脆皮咸豬手,美味可口多汁,性價比高。在現今疫情嚴重下,多多支持呀!

造訪日期: 2020年5月
感謝 ic7_2000
2020年3月25日 透過行動裝置

位於尖沙咀地鐵站附近,在漆咸道南,交通方便。店舖裝修雖然和其他餐廳酒吧沒有什麼特別,但是店員殷勤有禮的態度和食物的質素令我心動。點了羊架和牛仔肉。非常可口新鮮。午餐兩人不需要二百元,超值!力推!謝謝!

造訪日期: 2020年3月
感謝 ic7_2000
2020年2月29日

Drink:
Peach Sunrise&passion fruit soda
兩杯飲品都不錯,我較喜歡有熱情果那一杯,因為較酸甜,適合我的口味!

芝士忌廉汁焗田螺
非常濃厚的芝士醬,你可以看到有拉絲的效果,由於幾乎所有菜式都是熱上,所以很適合冬天吃!田螺的味道完全被芝士覆蓋,所以吃不出田螺的味,但芝士味就很濃烈!

凱撒沙律配煙三文魚
沙律菜是平常的蔬菜,醬汁就是酸甜的香沙律醬,跟煙三魚的味道配合!

鐵板黑椒牛柳粒
呈上來時才淋上黑椒汁,牛肉煎得香口軟霖,而且是一口牛肉,不需要再切,很貼心!

暖心朱古力布丁
這是一個熱的Brownie 質感的布甸,所以內裏非常濕潤,有濃厚的朱古力味,但又不會過甜,兩個人分吃就剛好!

造訪日期: 2020年2月
感謝 ying0564335
2020年2月21日

德國鹹豬手配蜜糖芥末籽汁 $268
鋪頭既招牌之一,外皮酥脆,筋肉位軟嫩爽彈,蜜糖芥末汁酸酸甜甜,而且豬手味道唔係死鹹,唔錯。邊位焗到有少少乾,但如果配啤酒食既話應該會幾中意。我就勁中意豬手下面既忌廉薯蓉,好香滑。仲有薯角、酸椰菜絲、洋蔥、蕃茄仔呢啲配菜,兩個人好夠食。
巴馬火腿忌廉汁意粉 $148
Parma Ham風乾得唔錯,好香口,
鹹香味突出但唔會搶哂意粉既忌廉味,
意粉煮得岩岩好,接近Al dente。

造訪日期: 2019年10月
感謝 kath_foodiary

去過Cosmos Restaurant & Bar嗎? 請分享你的經驗!