“性價比高的意大利菜”
Green Orange的評論

Green Orange
香港排名第279 (共15,374家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
3 週前評論 透過行動裝置

呢排食得太多日本菜,係時候要衝出亞洲,而今次揀呢間餐廳係無意中上堂前路過見到,於是就Book mark咗,直到今次有機會品嘗。

不過要先提一提呢區搭車係超方便,上環地鐵站一出行大約五十步就可以到,絕對唔建議揸車去,因為今次揸車去搵位都用咗半個鐘,所以下次都係搭返交通工具係最方便。

上到餐廳就量體溫、消毒同提供口罩暫存紙代,夠哂細心。

夏天熱辣辣先點咗個冰凍生蠔同白酒,涼一涼先,呢次生蠔肉質算係薄身而口感柔軟精緻中帶有少少海水味,鹹味適中。

食完蠔後就上焗蟹肉酥皮,外表滿滿嘅蟹肉覆蓋整個酥皮,而一切開蟹肉嘅味道撲鼻而來,食落口仲滿滿嘅蟹肉香味。
接住落嚟係蟹肉南瓜湯,南瓜嘅香甜配上啖啖蟹肉嘅鮮味,真係越飲越好味,每一啖都可以食到蟹肉,絕對足料。

主菜就點咗西班牙紅蝦闊條麵配海鮮濃湯,紅蝦口感彈牙味道鮮甜,海鮮濃湯野味,配上闊條麵後,每一啖都充滿海鮮濃湯嘅味道,值得一試。

最後上埋個香蕉火焰雪山,唔止有得食,仲有得睇,呢餐超滿足。

造訪日期: 2021年5月
感謝 crazybabe_micmic

2021年4月29日

今晚放工準時冇加班, 約了女友去食義大利菜, 我帶她去 Green Orange, 餐廳距離地鐵站只 1 分鐘路程, 交通極方便. 餐廳門外有食物推介.
餐廳附設水吧, 可以 Happy Hour 先飲杯酒.

我們坐近窗邊位置. 餐桌闊落乾淨, 我 飲白酒, 女友飲紅酒, 這個來自法國的 紅酒, 它的味道較為平衡, 容易入口, 味道清香. 麵包塗上橄欖油: 軟熟而帶點煙韌, 質感柔軟.

隨著是點餐, 我們依服務員推介, 更容易選擇.
餐廳的服務不錯, 食物好快便上桌, 香煎黑毛豬沙律, 有士多啤梨及士多啤梨黑醋汁. 沙律有秋葵, 青瓜, 車厘茄, 椰菜, 玉米. 夠清爽. 主角脆皮西班牙黑毛豬, 切了片, 令這頭盤更可口又豐富. 黑毛豬好好食

牛肝菌雜菌忌廉湯, 湯質感幼滑, 有 creamy 感. 帶濃郁黑松露香味, 配上菇片及芝士片, 不錯.

帶子蘆筍米蘭燉義大利飯, 有帶子加 鮮露筍, 紅辣椒, 配上金黃色的義大利燉飯, 真吸引. 兩個人一起分嘗, 吾會過飽. 帶子好鮮甜, 義大利燉飯好嚼口.

另一主菜系 香草燒羊架配烤蔬菜, 擺碟好靚. 增加食欲感. 配上鮮露筍, 炸薯仔, 秋葵, 車厘茄, 紅籮蔔及大香菇. 健康美 味. 酥炸香草碎果仁焗羊架, 紅酒醬汁吸附於肉內, 味香濃, 羊架肉質好, 肉稔而嫩滑, 入口即化. 有燒烤香味及少少羊騷味, 不錯. 燒烤汁好味.

餐後甜品: 朱古力布朗尼拌雲呢拿雪糕 朱古力口味獨突, 入口微甜不膩, 雲尼拿質感滑溜, 入口滿滿雲尼嗱加香味朱古力, 越食越愛.

每道菜用完相應的餐具後, 店員會重新換上另一套餐具, 服務優質. 店長有詢問客人對食物意見, Green Orange 價錢合理, 是一間很討好的餐廳.

感謝 Francis C
2021年4月29日

今天相約朋友到上環某OL時裝店買衫,順道在同一幢大廈的西餐廳吃飯。
餐廳裝修得優雅,很浪漫的適合情侶拍拖。店員為我們送上餐包,芝麻包和法式麵包。我比較喜歡芝麻味, 十分香,而且有芝麻顆粒。
我們點了牛肝菌雜菌忌廉湯,香滑濃郁,每一匙羹都有雜菌粒。
燒豬肋骨,差不多入口即融,非常之腍。配合沙律菜健康一點,焗薯外脆內軟。
燒芝士明太子大啡菇,大啡菇很厚肉,加上沙律明太子醬汁,味道很配。
蟹肉海鮮意粉,捲起意粉有不少蟹肉,而且忌廉味道濃郁,灑上紅花粉很吸晴。
飲品選了熱紅棗茶,滋潤喉嚨。
最後甜品選了椰子雪葩,混合椰奶,又滑又濃。

造訪日期: 2021年3月
感謝 fittuntun
2021年4月10日

今日同朋友上環食飯,佢,餐廳離地鐵站出口10分鐘,上到去見到餐廳裝修幾精緻幾舒服,有落地玻璃望住街上嘅行人路過,都幾寫意。前菜煎鵝肝配紅酒燴梨,鵝肝煎得好香口,加上紅灑醃制過嘅梨,酸酸甜甜有解膩嘅作用,旁邊嘅黑醋味道好配合,堤升層次。芝士明太子焗大啡菇,啡菇入口好濕潤,一啲都唔乾,配埋融化咗嘅芝士同埋少少明太子嘅咸香,味都好豐富!點了松露雜菌忌廉湯,松露香氣十分豐富,整個湯入口充滿菇嘅香味,配上他們意式及芝麻味餐包,非常好味,而包仲系熱辣辣非常鬆軟。黃金蟹肉意大利燉飯,飯入口非常清甜,充滿南瓜的味道,咸蛋黃金的顏色非常之艷麗,加上少少蟹肉同埋啲香菇點綴,味道不錯,飯本身粒粒分明,形狀圓潤,最緊要有米香又不會太過硬身。醬燒美國豬仔骨,入口味道非常之香濃有種BBQ醬的味道,酸酸甜甜有啲辣,豬仔骨分量非常之多,肉質剛剛好,不會太冧,黐骨嘅位置依然爽口。最後點了火焰香蕉配雪糕,上枱淋上火焰,賣相好吸引,甜品有焗熟了的香蕉加上雪糕,再加上蛋白再用火槍火炙表面,整體配合唔錯,唔太甜,香蕉熟了帶出不一樣的甜味。

感謝 kelvinsimpson
2021年4月10日 透過行動裝置

本身已經喺中上環返工,其實放工通常都想去第二區搵食,但同事介紹上環地鐵站附近有一間叫Green Orange的西餐質素唔錯,咁就一於試吓。6:30到達餐廳時,人數不算多,我們被安排坐在落地玻璃位置,環境開陽感覺舒服,餐廳氣氛走輕鬆路線,燈光昏暗,最啱飲一杯慢慢等食嘢。於是就點左杯店員介紹嘅德國白酒,Fresh一下等開餐。
前菜分別點咗香煎鵝肝伴紅酒燴梨及芝士煙肉焗大啡菇。
鵝肝火候煎得剛剛好,外脆內軟,而梨就用紅酒浸過夜,吸收咗紅酒嘅香味,配以鵝肝食可以中和當中的油膩感。
而大啡菇就將炒香的煙肉,加芝士再焗,散發出濃濃的菇香。再配以大量沙律菜,感覺都算清新。
再嚟就飲返個牛肝菌雜菌忌廉湯,這個湯沒有想像中的很重的菇味,反而配合忌廉香滑,口感剛剛好。
主菜點了醬燒美國豬仔骨,上枱時已將骨切條,方便我們 Share食。豬仔骨的份量非常多,上面鋪滿燒烤醬汁,甜甜酸酸,還帶有輕微的辣味,同樣配以沙律菜食,感覺健康一點。
最後還點了黃金蟹肉意大利飯,一上枱看見黃黃的意大利飯,原來是加入了南瓜蓉,使整個飯充滿南瓜的甜香味,但亦食到啖啖的蟹肉,食完這碟飯後,飽肚感覺啱啱好。
但店員推介的甜品還是心郁郁想試一試:火焰香蕉配雪糕。首先是將整條香蕉連皮烤焗,所以香蕉的表皮已經全黑,裏面就軟糯,所以甜味就更加突出。上面還鋪滿雲呢拿雪糕及蛋白,上枱時再淋上點火的甜酒,將蛋白烤出多一份炭香,使整個甜品視覺上都加了很多分
整體而言餐廳的環境氣氛及食物都很不錯,而地點亦非常方便,相信下次會約朋友一齊再試其他東西。

感謝 JoeSio0408

去過Green Orange嗎? 請分享你的經驗!