“上環寫意西餐廳”
Green Orange的評論

Green Orange
香港排名第346 (共15,301家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環

今日同朋友上環食飯,佢,餐廳離地鐵站出口10分鐘,上到去見到餐廳裝修幾精緻幾舒服,有落地玻璃望住街上嘅行人路過,都幾寫意。前菜煎鵝肝配紅酒燴梨,鵝肝煎得好香口,加上紅灑醃制過嘅梨,酸酸甜甜有解膩嘅作用,旁邊嘅黑醋味道好配合,堤升層次。芝士明太子焗大啡菇,啡菇入口好濕潤,一啲都唔乾,配埋融化咗嘅芝士同埋少少明太子嘅咸香,味都好豐富!點了松露雜菌忌廉湯,松露香氣十分豐富,整個湯入口充滿菇嘅香味,配上他們意式及芝麻味餐包,非常好味,而包仲系熱辣辣非常鬆軟。黃金蟹肉意大利燉飯,飯入口非常清甜,充滿南瓜的味道,咸蛋黃金的顏色非常之艷麗,加上少少蟹肉同埋啲香菇點綴,味道不錯,飯本身粒粒分明,形狀圓潤,最緊要有米香又不會太過硬身。醬燒美國豬仔骨,入口味道非常之香濃有種BBQ醬的味道,酸酸甜甜有啲辣,豬仔骨分量非常之多,肉質剛剛好,不會太冧,黐骨嘅位置依然爽口。最後點了火焰香蕉配雪糕,上枱淋上火焰,賣相好吸引,甜品有焗熟了的香蕉加上雪糕,再加上蛋白再用火槍火炙表面,整體配合唔錯,唔太甜,香蕉熟了帶出不一樣的甜味。

感謝 kelvinsimpson

5 週前評論 透過行動裝置

本身已經喺中上環返工,其實放工通常都想去第二區搵食,但同事介紹上環地鐵站附近有一間叫Green Orange的西餐質素唔錯,咁就一於試吓。6:30到達餐廳時,人數不算多,我們被安排坐在落地玻璃位置,環境開陽感覺舒服,餐廳氣氛走輕鬆路線,燈光昏暗,最啱飲一杯慢慢等食嘢。於是就點左杯店員介紹嘅德國白酒,Fresh一下等開餐。
前菜分別點咗香煎鵝肝伴紅酒燴梨及芝士煙肉焗大啡菇。
鵝肝火候煎得剛剛好,外脆內軟,而梨就用紅酒浸過夜,吸收咗紅酒嘅香味,配以鵝肝食可以中和當中的油膩感。
而大啡菇就將炒香的煙肉,加芝士再焗,散發出濃濃的菇香。再配以大量沙律菜,感覺都算清新。
再嚟就飲返個牛肝菌雜菌忌廉湯,這個湯沒有想像中的很重的菇味,反而配合忌廉香滑,口感剛剛好。
主菜點了醬燒美國豬仔骨,上枱時已將骨切條,方便我們 Share食。豬仔骨的份量非常多,上面鋪滿燒烤醬汁,甜甜酸酸,還帶有輕微的辣味,同樣配以沙律菜食,感覺健康一點。
最後還點了黃金蟹肉意大利飯,一上枱看見黃黃的意大利飯,原來是加入了南瓜蓉,使整個飯充滿南瓜的甜香味,但亦食到啖啖的蟹肉,食完這碟飯後,飽肚感覺啱啱好。
但店員推介的甜品還是心郁郁想試一試:火焰香蕉配雪糕。首先是將整條香蕉連皮烤焗,所以香蕉的表皮已經全黑,裏面就軟糯,所以甜味就更加突出。上面還鋪滿雲呢拿雪糕及蛋白,上枱時再淋上點火的甜酒,將蛋白烤出多一份炭香,使整個甜品視覺上都加了很多分
整體而言餐廳的環境氣氛及食物都很不錯,而地點亦非常方便,相信下次會約朋友一齊再試其他東西。

感謝 JoeSio0408
2021年4月8日 透過行動裝置

餐廳位於上環地鐵站附近,非常方便 。今晚坐在一角的窗邊位,環境非常舒服開揚, 加上醉人的燈飾夜景, 令人悠然舒暢!

兩杯Signature 各有特色, 在柔和的燈光下與男朋友把酒談心 ,氣氛浪漫!

EARLGEY BITTERS $78~奶黄色非常搶眼,酒味較濃,苦中帶甜!

STRAWBERRY BLOODY MARY $78~ 顏色鮮豔奪目,味道清新淡雅,最啱女士!

芝士煙肉焗大啡菇$98~面層鋪滿嫩滑芝士,焦香沒有奶羶味。大啡菇份量十足,充滿獨特的芝士煙肉香氣,份外好味!

牛肝菌雜菌忌廉湯$78~細碎雜菌粒口感豐富, 牛肝菌的獨特味道令人難忘,配上自製鬆軟麵包, 滋味滿分!

香煎鵝肝伴白松露烤菇意大利飯 $188~至愛鵝肝及白松露濃郁香惹,飯底 軟身入味!

脆焗豬手伴密糖芥末醬 $238~份量同樣十足, 豬手外脆內嫩,味道不太鹹,香脆得來又好留到肉汁!

朱古力布朗尼伴雲呢拿雪糕 $88~嘩! 好喜歡這個賣相,非常吸引! 軟綿綿的雲呢拿雪糕配朱古力醬,絕配! 朱古力Brownie精緻小巧,香軟鬆綿,甜度適中。

感謝 renbyau
2021年4月8日 透過行動裝置

同事最近慶祝生日,推薦了一間樓上西餐廳給我,住在港島,當然快快找一個晚上去試試。
一入餐廳門口,很古色古香的,深木色為主,昏暗的燈光,吊燈吊扇,很有情調。
店員十分殷勤,為我們送上暖水和餐包。餐包熱烘烘,沾上橄欖油和黑醋,黑芝麻很香。蟹肉南瓜湯,南瓜湯濃郁,每一匙羹都有蟹肉。
我們點了燒芝士明太子大啡菇,芝士炙燒很香,一切開流出很多醬汁,明太子汁和洋蔥粒。
燒豬肋骨,燒烤醬汁香甜惹味,豬肋骨十分腍,加上沙律菜,焗薯,滋味無窮。
番紅花蟹肉海鮮意粉,蟹肉份量十分多,而且忌廉相當厚重,味道濃郁,蕃紅花粉增添了顏色。
飲品選了熱紅棗茶,滋潤養生,最適合我這些中女fruit punch甜甜生果香。
最後當然要吃甜品。檸檬雪葩,十分之冰凍。酸酸的,去油解膩。

造訪日期: 2021年3月
感謝 Roseecho
2021年4月4日 透過行動裝置

今日喺中區出job,放工就約個朋友喺上環食飯。
哩間餐廳我以前都有幫襯食lunch,唔訂位都幾難食得到,今次係第一次食dinner。

坐低冇耐就叫咗兩杯餐前酒,我試左 xx,非常易入口,最啱女生飲。

Starter 叫左焗蟹肉酥皮 - 酥皮好鬆化,而且超多蟹肉,推介!

蟹肉南瓜濃湯 - 勁多蟹肉,而且南瓜味好出,好濃郁

虎蝦海鮮濃湯 - 呢個湯真係好濃,又多海鮮

蟹肉意大利飯 - 我最鍾意試餐廳嘅意大利飯,哩個好啱香港人口味,唔會好硬,忌廉香濃多汁

焗豬手 - 皮脆肉滑,配菜都好出色,份量好大,兩個人食唔晒

火焰香蕉伴雪糕 - 個火都好強勁,但由於好多雪糕,唔會話燒到啲雪糕溶晒

造訪日期: 2021年3月
感謝 kongcnine

去過Green Orange嗎? 請分享你的經驗!