“好滿足的一餐”
Green Orange的評論

Green Orange
香港排名第343 (共15,288家餐廳)
周圍地區: 上環
周圍地區: 上環
2021年4月4日 透過行動裝置

今日喺中區出job,放工就約個朋友喺上環食飯。
哩間餐廳我以前都有幫襯食lunch,唔訂位都幾難食得到,今次係第一次食dinner。

坐低冇耐就叫咗兩杯餐前酒,我試左 xx,非常易入口,最啱女生飲。

Starter 叫左焗蟹肉酥皮 - 酥皮好鬆化,而且超多蟹肉,推介!

蟹肉南瓜濃湯 - 勁多蟹肉,而且南瓜味好出,好濃郁

虎蝦海鮮濃湯 - 呢個湯真係好濃,又多海鮮

蟹肉意大利飯 - 我最鍾意試餐廳嘅意大利飯,哩個好啱香港人口味,唔會好硬,忌廉香濃多汁

焗豬手 - 皮脆肉滑,配菜都好出色,份量好大,兩個人食唔晒

火焰香蕉伴雪糕 - 個火都好強勁,但由於好多雪糕,唔會話燒到啲雪糕溶晒

造訪日期: 2021年3月
感謝 kongcnine

2021年4月4日 透過行動裝置

與朋友在上環永樂街的"Green orange"意大利餐廳。
餐廳氣氛不錯,坐在窗旁拿著酒杯,望著街外行人往來有寫意感覺。

朋友 稱讚這裏的食物味道好,飲品多選擇,尤其cocktail是最喜歡的……
他為我點了這杯pineapple margarita面層的雪芭冰冰的,微微酸甜,充滿酒香和菠蘿香氣,口味清新!

另一杯EARLGREY BITTERS $ 78
酒味比以上一杯 濃一點,顏色柔
和漂亮!

牛肝菌雜菌忌廉湯 $ 31
非常幼滑味香濃,滿口餘韻!

芝士肉煙肉焗大啡菇
煙肉和芝士溶為一體!甘香油爽滑啖啖肉,口感豐富!

酥脆香草碎果仁焗羊架 $ 288
面層果仁香脆,點上醬汁咁未更鮮!開呈粉紅色的肉質嫩甘香!

雲呢拿雪糕酥盒配士多啤梨黑醋醬$ 78
很漂亮的甜點~
下層香脆的酥盒與軟滑雪糕加上黑醋醬汁令味蕾有多重感受!

造訪日期: 2021年4月
感謝 jadeAujade
2021年4月4日 透過行動裝置

全間餐廳可望向街景,當然我哋早訂位,可以靠近窗邊,餐廳燈光、擺設佈局,營造了很好聊天的氣氛!

忌廉白酒煮青口
帶有陣陣酒香,再加上香濃忌廉和新鮮肥美藍青口,味道十分配合

牛肝菌雜菌忌廉湯
健康牛肝菌含豐富營養,濃郁可口,加入蘑菇蓉,帶出濃湯的芳香美味。

蘇脆香草碎果仁焗羊架
羊架有五肋骨,食落有點香草味,羊肉不是全熟,估計八成左右啦,但軟硬度就剛剛好,外皮還帶點脆口。

脆焗豬手伴密糖芥末醬
每次去到餐廳,一看餐牌之後,看到焗豬手,很自然就會點上,脆皮德國豬手伴蜜糖芥末醬,德國豬手與啤酒、餐洒簡直是首選美食。

ROSE ST PETER
我特意點來一杯酒味香濃,而且帶有迷迭香味,清幽雅致☺️ 心情都正好多!

PINEAPPLE MARGARITA
果味較濃,最適合我高貴、優雅又有氣質的朋友淺嘗酒意。

雲呢拿雪糕酥盒士多啤梨黑醋醬
美食當前,今晚又係啟動我的第二個胃,好好品嘗我好至愛。
酥皮、軟軟外層盛滿了雲呢拿雪糕,可隨意添加黑醋醬送食,味道和視覺藝術已經取得滿分。

造訪日期: 2021年4月
感謝 KaLokC34
2021年3月2日

玻璃窗口好大,窗邊位置有柵欄,店裡採用金黃色燈光同木系桌椅,晚上都幾多對情侶

芝士煙肉大啡菇 $98
切開嘅時候,裡面啲汁吱哂出嚟,一咬芝士味爆哂出嚟,接著大啡菇清新味道,又cheese又fresh咁

香煎黑毛豬沙律伴士多啤梨黑醋汁 $128
呢個沙律份量比相像中大份好多黑毛豬超大塊,表面燒得脆一脆,食落去軟腍
士多啤梨粒粒鮮甜,加埋黑醋汁酸酸哋好開胃,沙律裡面仲有秋葵

黃金蟹肉意大利飯 $178
意大利飯粒粒分明,食落去夠哂creamy,蟹肉味道好香,裡面仲有什菌咖,食完又唔會太過膩,份量剛剛好~

酥脆香草碎果仁焗羊架 $288
羊架好入味,一啲都唔羶‼️肉質夠嫩唔韌,表面撒上香草同果仁,夾埋一齊食好香

火焰香蕉配雪糕 $88
期待一刻嘅火焰甜品甜品上枱時我哋ready定相機表面喺大大塊焦焦哋雲形狀忌廉☁️,裡面喺焦糖香蕉旁邊喺甜甜哋

Lychee Martini $78
荔枝香味好足,仲吉住2粒鮮甜荔枝

Triple Apple $78
濃濃蘋果味,甜甜哋,好易入口
我哋兩個飲咗少少塊面已經紅卜卜☺️

❣️值得encore嘅餐廳

造訪日期: 2021年2月
感謝 CC m
2021年2月27日 透過行動裝置

疫情稍緩,晚市恢復,一於約很久沒見的好友見面,吃一頓晚餐,順便聚聚舊兼互相祝賀大家牛年大,萬事如意。

我挑了一間位於上環地鐵出口附近的樓上西餐廳,交通方便,而餐廳色調浪漫,坐得舒適,可以慢慢享受喔!

燒北海道帶子藜麥沙律伴柚子橙香醋汁
賣相色彩繽紛,沙律菜新鮮,彈牙的帶子配上柚子令人開胃,又甜甜酸酸,是一道健康的餐前美食。

香煎鵝肝伴紅酒燴梨
鵝肝外層煎香,內裡保持軟綿綿,入口馬上溶化,加上有香脆的蒜蓉包墊底,再咬一口淋淋的紅酒燴梨,吃這道菜口感有層次變化。

醬燒美國豬仔骨
大大件豬仔骨上淋上滿滿的醬燒汁,香味撲滅鼻, 豬仔骨肉味濃郁,食落回味無窮喔!

White Russian
侍應推介呢款,啱少飲酒的我,咖啡甜酒加鲜奶,甜甜的易入口!

雲呢拿雪糕酥盒配士多啤梨黑醋醬
食埋甜品就是這一餐的完美句號,特別喜歡酥盒鬆化香脆。

我倆帶著滿足飽飽離開喔!

造訪日期: 2021年2月
1  感謝 Daydream810299

去過Green Orange嗎? 請分享你的經驗!