“靚裝高質韓國菜”
Outdark的評論

Outdark
訂位
線上訂購
香港排名第1,006 (共13,939家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2020年6月2日

尖沙咀區一向多美食
近日就去左間區內熱門韓國菜餐廳
提早去到見到門口已經排左好多人
已經feel到餐廳人氣幾強
蕃薯芝士條($35)
外皮薄脆 內裡口感煙韌
仲有淡淡既蕃薯味好食 芝士炒雞($328)
份量都幾大 足夠三個人食
仲有雞蛋卷 紫菜飯 泡菜同菠蘿粒做配菜
餐點上台後店員就會幫食客將芝士同雞炒好 幾好service
味道甜甜地 用芝士包住雞肉黎食 邪惡得黎好好味
貪心既E.L仲叫多左個主食豬肉炒粉絲($88)
味道發揮正常 不過油左少少
人均消費:$254
美味指數:(8.5/10)
抵食指數:(7.5/10)
打卡指數:(8/10)
店名:Outdark (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街8號H8 17樓

造訪日期: 2020年5月
感謝 Elxlife

2020年5月3日

去唔到韓國,就唯有食個韓國菜當去左啦!
上次去過旺角嘅「Outdark」,
覺得幾好食,
而且仲係黃店,唔怪得咁多人支持啦!
所以最好都係book位先~

呢到嘅裝潢同旺角一樣,
都有一道掛滿色彩繽紛情侶鎖嘅鐵閘,
尤如韓國首爾塔嘅打卡位一樣,
發光嘅星星月亮燈飾在昏暗嘅環境中好有情調 ~
可能係因為春季嘅關係,
而家仲多左啲櫻花擺設呢~

芝士條($40)
$40有四條,都算合理,
而且即叫即炸,熱辣辣,
未食芝士已經多到要爆出黎,
一咬開便可拉絲,
作為小食或佐酒都一流!

上次食過泡菜煎餅,覺得好出色。
所以今次就試下海鮮煎餅啦!
東萊海鮮煎餅($118)
一睇咁色彩繽紛就知道材料有幾豐富啦!
全個煎餅都係韮菜同大蔥,
仲有好多菜蔬如洋蔥、紅蘿蔔等,
更增添色彩和口感,
當然唔少得海鮮啦!
韓國海鮮煎餅嘅海鮮通常都係八爪魚仔,
味道幾鮮香,份量仲好多,
煎餅切開左9件,件件都有! 推薦❗️

推薦❗️豬肉炒粉絲($88)
豬肉份量十足,好足料!
粉絲炒得惹味。

冇食過魚糕,都唔算去過韓國~
所以今次就叫個串串魚糕湯($198)望梅止渴下~
自家熬煮嘅高湯,味道好清甜,
配上韓國魚糕,有8串之多,
仲有多款菇菌、菜蔬和烏冬,
兩個人食就啱啱好!

造訪日期: 2020年4月
感謝 foodie_talk
2020年4月24日 透過行動裝置

食韓國嘢第一時間就諗起Outdark,之前去過一次旺角分店,今次一於試下尖沙咀店。而家做緊優惠,5點至5:30 book枱學生仲有八五折優惠!
由於尖沙咀分店比較細,所以8:00嚟到都仲係好多人等緊位。環境都係咁靚,有一串串星星燈✨✨,營造浪漫氣氛❣️
門口亦都有連儂牆,最得意係有個位寄postcard,放咗落去餐廳會係一年後寄反俾你
⭐️半份炸雞$118 + 火炙年糕 $20
叫咗香蒜蜜糖味,呢個配搭簡直係無懈可擊,而且醬汁一啲都唔吝嗇,舊舊雞肉都沾滿晒蒜蓉蜜糖年糕咬落香脆可口,入面煙煙韌韌,不過就唔知點解會叫做火炙 另外仲有脆薯三重奏- 薯格,薯角同薯條,個人最喜歡薯格,勁脆!
⭐️海鮮煎餅 $118
煎餅超級足料,唔單止有原粒海鮮,仲有好多蔬菜,增添口感
⭐️ 炸醬麵 $98
麵條彈牙,醬汁濃郁,配上豬肉薄片、青瓜絲、雞蛋,滿足!
⭐️ Outdark Rita (peach) $78
⭐️ Strawberry smoothie $45
前者打卡必備,不過兩杯嘢飲都係偏甜!
順帶一提,唔知點解我發現每間韓國餐廳都有Oppa,唔知係咪strategy 吸引啲妹妹幫襯
________________________
________________________

造訪日期: 2020年4月
1  感謝 christyhohoho
2020年4月8日

講到近期好hit既炸雞店實在不可錯過Outdark,建議大家黎之前先訂位,因爲成晚都full house,可見受歡迎程度爆燈!入到餐廳已經好有氣氛,先見到一塊掛滿愛情鎖、PEPE連豬公仔的裝飾板,亦有我願榮光歸香港的日曆,同埋一系列的酒精消毒用品、口罩等等,黃店無誤!

另一讚嘆位係全場佈滿左閃閃發光的星星燈,真係靚到嘩嘩聲。Menu解釋Outdark的Dark和韓文雞發音一樣,所以餐廳特意將燈光調暗,第一次係星空下食炸雞,呢個體驗既浪漫又溫馨。

知道Outdark的芝士豬肋骨特別出名,不過我最近有鋪炸雞癮,二話不説叫左個甜辣口味、香蒜蜜糖口味的雙拼炸雞,仲配搭爽口蘿蔔同4款醬汁,有韓式醬油、辣醬、蒜蓉蜜糖、芥辣。2款炸雞炸漿薄身,雞肉嫩滑多汁無骨,比較中意味道似Sweet Chili的甜辣炸雞,而且配有薯格、粗薯,分量都幾足夠。

貪得意叫左一份紫菜飯糰,比埋手套我地一齊手捏飯糰,微暖的白飯撒上飯團佐料、紫菜、蟹籽,再捏成一個個飯糰,好玩又好食!

蜂蜜米酒同樣好有特色,呢度米酒混入碎冰,味道香醇又帶米甜味同蜂蜜味,清涼又有口感。

泡菜煎餅夾雜好多蔬菜配料,泡菜辛辣爽口,煎餅外脆內軟,惹味醒胃,一啖米酒、一啖煎餅。

造訪日期: 2020年3月
感謝 eatwithbabe
2020年3月20日 透過行動裝置

平時工作勞勞碌碌,到了星期五晚上
當然要享受一下食餐好的
驚朋友介紹去了這間韓國餐廳Outdark
果然冇介紹錯入面環境令人放下緊張的神經
在門口店員也很有心思放了保鮮袋放口罩
這間是韓國餐廳餐牌上寫着原來韓國有很多間分店
⭐️串串魚糕湯
餐牌上說這個是必點之一
一邊有很多魚糕,其實更加像是魚蛋魚片之類的味道
而且鍋入面份量很多也有不同種類的食物
有烏冬、雞蛋、金針菇、白蘿蔔等等
湯底也帶點魚肉味,當然要飲頭啖湯!
我就倒碗湯然後加些烏冬,就可以變成烏冬湯麵了!
⭐️甜辣炸雞
意想不到一份雞這麼多
而且他還有薯格薯條,薯條有兩種是直身的及彎曲的。炸得不會太油膩。
這個甜酸辣雞的確做到甜酸,不過如果你是10分喜歡辣的人,可能這個辣到只夠過下口癮。
值得一題這裏有四款上可以點而且是免費送上酸蘿蔔的前菜,我覺得有開胃菜的作用。

造訪日期: 2020年3月
感謝 keepfithk

去過Outdark嗎? 請分享你的經驗!