“#cassiegotst”

高麗軒韓國料理
香港排名第2,289 (共15,377家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
4 週前評論 透過行動裝置

#cassiegotst
以前細個好興食韓燒放題,依家真係少咗食。今次試吓位於尖沙咀金巴利道嘅老字號「高麗軒韓國料理」,人均二百幾至三百蚊任食任飲。
餐廳座位唔算好多,但今日係平日晚上去都座無虛席。食物用手機落單,飲品就自己行出去攞。餐牌選擇很豐富,基本的牛肉、豬肉、海鮮同什錦肉類都有。另外仲有好多韓式料理可以叫,包括有煎餅、湯類、韓式炒肉、石鍋飯、炒年糕等。飲品有汽水同幾款韓式茶可以揀。如果你想飲啤酒或者食多幾款高級肉,例如霜降和牛、帆立貝,可以加錢再升級都得。
整體烤肉肉質唔錯,無雪味,調味剛剛好,唔會過重同蓋過食材原味。爐火火力夠猛,
食物好快就烤熟食得,可以爭取時間。啲韓式料理都好正,印象最深刻有牛肋骨湯,湯頭濃白,裡面仲有晶瑩通透唧韓式粉絲,吸收哂湯底精華。石鍋飯都好正,好正宗,有飯焦嫁,好好食!
味道評分▶️ (4.5)
抵食評分▶️ (4)
回購評分▶️ (4.5)
➡️ 高麗軒韓國料理 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道46-48號地庫
IG: @cassiecwy/ @cassiegetfat
FB: @cassiegotravel
OP: cuisine_revolution (Lv4)
DianPing: cassiegetfat (Lv6)
TripAdvisor: cwycassie

造訪日期: 2021年5月
感謝 cwycassie

2020年12月9日

燒肉放題,日式食得多,其實韓式仲好食!
尖沙咀高麗軒超好食,最正係牛肉肉質超高!
加多$68升級加拿大雪花牛,帶子,帆立貝任食
3A雪花牛,法式羊架,仲有招牌紅炆牛肋骨
午市燒肉放題任飲任食$208,小童$158
晚市由$238起,小童$188起
呢個價係尖沙咀係抵食,仲要有咁多款選擇!
落單自己寫數量,款式,之後交紙比服務生即可

會先上五色韓國前菜,即係泡菜,辣蘿蔔片等等~
一邊食住前菜就等食燒肉喇!
先上左雪花牛,一款係有醃一款係無醃既
個人比較喜歡預先調味既,甜甜地易入口
肉質更加嫩滑有彈性,兩者油花都係好平均既
入口夠嫩又夠香,值回票價一定要食多2碟
牛舌都相當不錯,有一定既厚度,食起黎爽脆

加埋燒帆立貝同帶子,肉質也不錯!

燒海鮮仲有大虎蝦,多春魚,秋刀,墨魚,青口等
最好食會推薦海蝦,魷片,同帶子
連殼去燒,唔會咁易燒焦!隔住殼去燒易控火

另外值得一提,佢D泡菜真係好好食!
五款,每一種都自己既味道!唔會單純死辣味道

平時出面韓式都係用板燒,呢度用網燒

其實網燒火力更易控制,真係燒肉,唔係煎肉
火力夠猛,煎封肉既兩面,能夠保留到肉汁
唔會咁易燒乾,當然你記得睇火喇!

唔好講笑,佢個紅炆牛肋骨湯
我地掃清,個湯極為濃郁鮮甜!!

牛肋骨上既肉都非常入味,蘿蔔片吸飽鮮味湯汁
每一樣食材都將味道發揮出黎,單賣做定食都得
5粒星推薦美食!
比較可惜最後時間唔夠試埋人參湯!
小建議,睇定餐牌想食咩款,一口氣入單
再慢慢食,唔係就會唔夠時間食咁多款主食

頭輪食牛,次輪當然試下海鮮啦!
叫左魷片同海蝦,有追加雪花牛!

配埋生菜同醬一齊食,唔會好油膩!

係度講下餐牌有咩食啦~
牛肉,牛舌,牛肋,牛仔骨,肥牛
辣五花,原味五花腩,豬排骨,豬肉,頸肉,豬扒
雞肉,紅腸,蔬菜,雞肉腸,雞翼
蛋伴生牛肉,牛肉炒什菜,海鮮煎餅,泡菜豬肉
炒年糕,辣汁炒五花,鹽燒鯖魚,韓式粉絲,蛋包蝦
人參雞湯,辣海鮮湯,韓式麵豉湯,牛骨豆腐湯
年糕湯餃,牛肋骨湯,牛尾湯,泡菜大豆湯
飯,石鍋飯,海鮮石鍋飯,鰻魚石鍋,什錦飯,炒飯
可樂,茶等任飲!

呢度最好就係唔會漏單或減你件數

你寫幾多就比幾多,所以大家食幾多就寫幾多
唔好浪費食物,呢度食物既水準都非常好

午餐幾抵食架,有機會約埋朋友黎試下啦!
主食,湯品,燒肉都咁多選擇,好過日式燒肉架

尖沙咀金巴利道46-48號地庫
LG/F, 46-48 Kimberley Road,, Tsim Sha Tsui

造訪日期: 2020年12月
4  感謝 alex lam 林
2020年6月16日 透過行動裝置

好耐無食韓燒喇。突然間心思思好想食,於是去咗尖沙咀都頗有人氣嘅高麗軒韓國料理去食晚飯。我同女朋友兩個無book檯,直接walk-in入座,好彩去到時,時間尚早,未算太多人。入咗去無耐就坐滿哂喇。

由於係平日星期一至買晚飯時段,所以收費係$248一位,另外再加咗$68任食升級推介menu嘅食物。食物同飲品嘅選擇都非常之多,豬、牛、羊、海鮮、蔬菜都有。除咗生嘅食物,仲有一品料理、湯類、飯類等等。

一坐低就俾咗前菜,有韓國菜最常見嘅泡菜、辣蘿蔔、青瓜、芽菜同埋豆角。每款前菜都好好食,食完仲可以再添嫁。

升級推介嘅食物當中,帆立貝、加拿大Prime雪花牛同加拿大3A雪花牛相當之唔錯。帆立貝加上咗蒜蓉,燒熟後吸收哂蒜蓉嘅香味。兩款嘅雪花牛雖然各有特式、但都係油花分佈均衡、入口嫩滑、充滿油香。

另外推介俾大家嘅有蒙古羊肉同牛肋骨肉。蒙古羊肉預先用醬汁醃好,燒好後少少甜甜的,而且完全食唔到膻味,大家真係要點依個嚟食。牛肋骨肉係我另一推介,雖然肉香不級升級menu嘅加拿大Prime雪花牛同加拿大3A雪花牛、但牛肋骨肉嘅油脂分布絕對唔會比兩款雪花牛肉差,入口油香而不膩。

因為燒肉食嘅意欲太強,所以都無咩叫到熟食。其實有好多款熟食都想試,但最終都只係點咗牛肋骨湯。牛肋骨湯同附近街嘅韓國料理餐廳一樣處理得好好,湯滲透住好香濃嘅牛味,無得彈!

造訪日期: 2020年6月
1  感謝 kenku216
2019年10月19日

星期五去了尖沙咀的韓國街。今次入了高麗軒韓國料理,主要食韓式燒烤, $250一位(未加一)。入到去已經近乎滿座,韓式燒烤以放題形式為主,食用時間約一個半鐘。可以自己寫低食物編號再交給店員。食物質素非常高,除了有生的肉類(牛、豬、羊、海鮮)外,還有熟食例如:鍋物、韓式煎餅、炒年糕等等我最鍾意食牛仔骨,不用少太久,已經可以食用。牛仔骨本身已經醃製得非常入味,所以燒後更為非常香口。

造訪日期: 2019年10月
2  感謝 ckn540
2019年5月12日 透過行動裝置

任食高質燒肉,牛排骨。甜甜地同好濃牛肉味,無咩脂肪,肉質好嫩滑又多汁,超級推介。

牛利。牛味香濃,牛利比較薄身,燒落去好爽口。

熊本霜降和牛。塊塊都有雪花紋,脂肪比例平均。肉質鮮嫩,牛肉味濃郁,有入口即溶的感覺,推介。

特級牛頸肉。肥瘦比例剛剛好,口感帶嫩滑 。

肉眼扒,肉色鮮紅,帶少許脂肪,肉質不會太韌,口感帶爽滑。

帶子非常厚身和新鮮,約有一元硬幣的大小,燒完都唔會太縮水。

帆立貝大大粒,鮮味十足,一路燒D帶子汁出哂黎。

造訪日期: 2018年9月
感謝 foodielaam

去過高麗軒韓國料理嗎? 請分享你的經驗!