“精緻高質日本菜”
Moshi Moshi的評論

Moshi Moshi
香港排名第982 (共15,536家餐廳)
周圍地區: 尖沙咀
周圍地區: 尖沙咀
2021年3月27日 透過行動裝置

日本美食向來都係我既至愛之一,食極都唔會厭。每次食到好味當然會同大家分享一下。今次呢間係喺尖沙咀金巴利道。

燒法式鵝肝多士
擺盤好靚,以花為主題,佈滿了菊花花瓣,鵝肝上面亦放了食用花,感覺矜貴,而且充滿少女感。鵝肝好大件及厚身,煎得金黃少少脆,外脆內軟,入面非常嫩滑,鵝肝的油香完全鎖在入面,好難得,上面有櫻花味醬,微酸,中和鵝肝嘅油膩感,連同法包多士一齊食,口感豐富。

清酒煮蜆
份量都好多,數過蜆既數有成17隻,而且每隻都係大隻,蜆同湯都十分清甜,而且蜆既擺放都好有心思,一隻疊一隻,整齊排放得好似一朵花咁,賣相一流。

壽司
一共點了8款壽司,4款魚生,4款火炙。帆立貝特大又新鮮,一啲腥味都冇,十分之難得,同樣甜蝦都是十分之大隻,同平時吃的真是很不同,非常鮮甜。火炙壽司最出色係左口魚邊壽司,外貌不特別吸引,不過入口即溶,絕對值得試。另外劍魚腩亦好好吃。

呢間餐廳係朋友介紹,雖然係一間小店,不過絕對比其他一啲已經好出名嘅店舖有過之而無不及,有機會一定再嚟光顧。

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 Rabbit0804

2021年3月13日 透過行動裝置

喜歡食壽司既人,對壽司飯亦很有要求,正如我亦喜歡吃有醬油製造既壽司飯,帶出壽司另一種層次

這間屬於小店經營,坐位比較少, 所以最好預約定

內裡裝修原用日本傳統木系風格,樓底很高,就算細細間感覺沒有壓迫感

午餐menu 很多選擇,價錢合理

日本啤酒有promotion, $88 有兩杯生啤,好鬼抵,酒鬼既我,當然要叫返杯啦

今次想單點壽司,試試師傅功架

每件壽司都很新鮮,大大件,最驚喜壽司用上我喜歡的醬油壽司飯,誠意之作

美味滿足的一餐, 20件壽司都只是每人平均$2xx, 十分抵食, 喜歡食壽司既你不容錯過

造訪日期: 2021年3月
1  感謝 wanwan113
2019年5月22日

日本料理成日都食,但揀黎揀去實在太多選擇啦。今日同朋友去完U記買新衫好想食刺身,但打開APPS發現好多都好吸引。
行完一大輪之後近近地揀咗呢度,因為店名就係招呼緊我地入去:你好!你好!
刺身三點:金目鯛/池魚王/活帆立貝。日本直送鮮度果然有返咁上下,池魚入口充滿油香。不沾醬油其鮮味零舍突出。
帆立貝好大粒,配上檸檬片,酸爽味道令鮮甜味更明顯。
金目鯛嘅紮實口感,一如既往咁好食,不枉其吉祥魚嘅稱號。
北寄貝壽司。甘甜貝肉再加上醋飯,簡單而味美。當中些許嘅山葵提鮮降腥,配合得恰到好處。
A4和牛壽司。和牛肉本身油脂好豐富,油香入口即溶加上少許脆炸蒜片碎令口感增加不少。
松葉蟹腳壽司。好少地方會有得食鮮松葉蟹,肉質腍滑入口甘甜,配上微酸嘅醋飯去提味,值得一食。
鹽燒南非鮑魚。燒完後將鮑魚嘅味道濃縮不少,少少焦脆嘅表面增加咗貝殼類嘅風味。煙韌口感令人回味。
鹽燒花魚。原條鹽燒大大條花魚,肉質鬆化但魚味唔重,外皮燒完後好煙韌,要夾開都要花費一番功夫。但味道混和鹽後好香口亦可嚐到淡淡魚油香味。
焗釀松葉蟹蓋。覺得係最有驚喜嘅一道料理,係燒蟹肉下面嘅係珍珠米。食嘅時候將全部撈勻先係佢出色嘅開始,入口先感到醬料嘅咸香再來係蟹肉嘅一梳梳質感。最後食到米飯嘅甘香,各種味道互相配合,真係好好味啊!
有時候食好野就係咁,不期而遇就會發現到寶藏。哈哈。

造訪日期: 2019年4月
感謝 LEUNGL85
2019年5月22日 透過行動裝置

店舖雖小。餐牌上種類繁多, 很適合香港人的性格。

活池魚王剌身: 薄可見碟底,清爽,油脂不少,蘸酸汁能減油鮨的油膩 提升魚的清新味覺。

活帆立貝: 色澤晶瑩透光,鮮甜爽口,口腔满是鮮味。

梅真鯛: 魚味濃郁,肉質清爽,加上紫蘇花走吃,一陣陣紫蘇花香味。

A4 和牛: 入口即溶,牛味重,再多的形容詞也不能形容。

原條赤血引: 别名又叫赤鯖,從日本✈到港,新鮮。油脂不多,但魚肉軟 滑, 鹽燒剛恰到好處。

鵝肝多士: 鵝肝厚切,燒得外脆甘香,多士脆口鬆化,真是要擘大口才吃到。

天婦羅: 蝦新鮮彈牙,其它蔬菜也炸得不錯。

造訪日期: 2019年3月
感謝 lkfw
2019年5月22日

這陣子我經常和朋友吃日本菜,原先打算吃其他菜式,但男友竟然『詐型』,表示他也想吃壽司!好吧,日本菜我永遠奉陪,這晚就去了Moshi Moshi居酒屋。

餐廳地方不大,幸好我們早到,所以不用等位就能入座。

這兒主打Omakase 壽司拼盤,$398有十貫壽司,款式全由廚師發辦,視乎當日新鮮食材而定。這晚就有愛女魚,鹿兒島A4和牛,野生藍鰭吞拿魚,金目鯛和螢光魷魚壽司。壽司飯量適中,握得結實又保留微溫!而且每款壽司都有各自的調味,不需再蘸豉油,部分壽司上還介了幾刀,令到口感更佳。小細節中看岀心思!我最喜歡吃野生藍鰭吞拿魚壽司,雖然是赤身位置,但肉質柔軟鮮美,魚味香濃!

我們還加添了兩隻真蠔,真蠔蠔身飽滿滑溜,海水味濃郁,而且有after-taste,真想一吃再吃!

加點了豚肉露筍串($38)試試這兒的燒物質素。豚肉露筍串燒得juicy,露筍剛好平衡了豚肉燒過的油膩感,不錯。

造訪日期: 2019年4月
感謝 missfoodieshk

去過Moshi Moshi嗎? 請分享你的經驗!