“朝庭 (太古城分店 )”
潮庭的評論

潮庭
香港排名第2,573 (共15,125家餐廳)
價位: US$26 - US$103
更多餐廳詳細資料
周圍地區: 中環
描述: 潮廳裝潢華麗典雅,懸掛於天花板的風扇,配以懷舊的裝飾和玻璃屏風,重現了香港四十年代的風采。添置於大廳內的潮式「明檔」,呈現每日新鮮食材,有著一種中國特色小館的風情。潮廳的用餐空間十分充裕,全場可容納120人,餐廳亦設有四個特色廂房,適合商務宴客及親友聚會。
4 週前評論 透過行動裝置

呢排冇工返,每天都同好友四處覓食,上星期試過一間非常不滿意,今日嚟試呢間!

早茶優惠上午8:30至11:30。不能訂座。只能walk in ,到達時,不用等位,已經有枱!

地方寬敞整潔,光線充足,見到主任級的職員正用尺來量度每一張枱的間距,令人食得安心!

點叫:
皮蛋瘦肉粥:不過不失
粉果 : 夠正宗,刀功細緻,清新爽口
燒賣 : 很不錯
付皮卷: 香脆可口,不油淋淋
蘿蔔糕 : 蘿蔔多,好味
紅棗糕 : 味濃,香滑柔軟

2人$190

招呼好,勤快

整體來講,很好!

造訪日期: 2021年2月
感謝 JuliaL4594

2020年5月10日

媽咪係潮州人,突然心血來潮搵一間潮州菜館帶媽咪去試吓。一入到餐廳已經覺得好似去咗另一個時空咁,傢俬裝飾全部都好懷舊。令我驚喜嘅太極素菜雞蓉羹, 有特色又好味。然後亦都叫咗一啲傳統嘅潮州菜,例如豪餅,蝦棗和蟹棗!我特別懷念功夫茶,侍應好似知道我哋都好鍾意飲功夫茶,不斷為我哋添茶,服務唔錯。excited因為有七折嘅優惠,三個人食,冇叫酒精類飲品,最後大概一千蚊。 晚市茶錢需要$40一位,我諗大概就係餐廳整個氣氛嘅價值所在。

造訪日期: 2020年4月
感謝 ClaudiaW0228
2019年8月25日 透過行動裝置

在潮庭吃了一個晚餐,包括了潮式魚蛋煲,海鮮粒粉絲煲,滷水鵝肉,瑤柱蛋白炒飯和蘿蔔牛腩煲,甜品還有壽包和椰汁紫米露。整體食物水準很好。

造訪日期: 2019年7月
感謝 RJasonChan
2019年2月21日 透過行動裝置

太古城潮庭裝修後首次到訪,座位較前舒適。四大一小叫了五餸一湯兩甜品,煎封立魚跟黃金繡球伊麵明顯是早已煑好再翻炸,每碟菜份量不多,茶錢每位$16稍貴,杏汁燉豬肺湯是最叫好叫座的菜式。是晚周四用AE 卡結賬75折人均$250尚可

造訪日期: 2019年2月
感謝 Rich_0705
2018年8月21日 透過行動裝置

我喜歡下午茶時間去吃,因為價格比較美麗,晚餐感覺有點貴,所以我都選下午茶過去吃,他們服務也很好,都很熱情!

造訪日期: 2018年8月
感謝 Exploration809477

去過潮庭嗎? 請分享你的經驗!

US$USD
台灣