“冬至飯”

翠園 (黃大仙分店)
香港排名第6,050 (共13,941家餐廳)
價位: US$100 - US$500
周圍地區: 黃大仙區
周圍地區: 黃大仙區
2020年5月31日

平時好少去翠園飲茶,因為比較貴,而且點心都係同其他美心旗下嘅茶樓差唔多。但係一到一啲特別嘅日子,例如冬至,我媽咪生日,就會去翠園食晚飯慶祝。有時會叫一啲家常小菜,豆苗、鮮蝦炒蛋。但係會加一碟炸子雞,或者芝士龍蝦伊麵,話晒都係慶祝呀嘛。我哋都好鍾意佢嘅老火湯,或者仿魚翅羹。有時最後仲會叫啲甜品完場添。唔知係唔係每一次去都係為咗慶祝呢一個目的,所以都食得幾開心,其實佢哋嘅服務都OK。除咗去黃大仙嘅翠園,有時都會去九龍灣嘅翠園。

造訪日期: 2019年11月
感謝 ClaudiaW0228

2020年3月3日 透過行動裝置

已經有好一段日子無出街食晚餐,不過呢晚mammy話想同細佬出去食生日飯,不過又唔想去得太遠,就近近地book咗附近間 #翠園 Jade Garden 開飯。以往爆滿嘅場面不再,反而呢晚有啲冷清... 不過仲好啦,大家唔使咁迫夾

非常時期,#特價套餐 相繼而出,$248 #兩餸一湯 算係經濟,再加個$288套餐 #龍蝦伊麵 配 #半隻雞,呢個組合豐富喇掛?不過坦白講,#翠園師傅 對煮 #上湯龍蝦手伊麵 真係唔多掂,除咗兩隻 #蟹爪 有啲肉,隻 #龍蝦 瘦到幾乎得啲殼 #伊麵 又 #索唔到龍蝦嘅鮮味,成碟餸可以話 #淡而無味 好在個 #蘿蔔牛腩 都炆得幾淋幾入味、#滑蛋蝦仁 大大碟,不過 #蝦同蛋嘅比例 拉得遠咗啲... 搞到我成晚齋食蛋咁滯

整體服務都叫做滿意,不過食物質素似乎 #將價就貨 不過以呢個價錢... 唔要求得太多喇日

造訪日期: 2020年2月
1  感謝 SandwichesClass
2020年1月28日

在黃大仙區中一間普通屋邨酒樓,沒什麼太特別,美心集團其下一間品牌廣東菜。在星期日的早上都會有很多人等位。

造訪日期: 2019年5月
感謝 moanciel
2019年6月30日

食物質素中規中矩,餐廳內的侍應似乎有點不足,等候食物需時,等沖茶及食物都幾花時間,如果唔得閒真係唔好去。

造訪日期: 2019年6月
感謝 kitkit0127
2019年6月2日 透過行動裝置

同老友記去完黃大仙拜神,就去附近嘅商場飲茶。呢間裝修都幾高級,環境幾優雅,所以就入咗去試一試,果然冇失望。
因為得兩個人所以就只係叫咗兩個孖寶。
叫咗個鳳爪排骨飯,啲排骨好新鮮,食唔出有雪味。而且肉質唔會淋,飯亦都唔會有飯焦唔會燶底。
粟米魚肚粥,用料充足,啲粥煲得好綿,而且好甜。啲粥啖啖都有魚肚,口感一流。
鬆脆雞絲春捲,一樣係用料充足。名叫鬆脆,但我哋食到嘅係脆而唔會鬆, 皆因佢用料足,所以實淨。
奶黃包就不過不失。
值得一提嘅係,佢呢度嘅服務幾好。服務員會時不到時留意你檯上面嘅用餐情況, 幫你清走吉碟同埋換碟。

造訪日期: 2019年5月
1  感謝 tkpst2001077

去過翠園 (黃大仙分店)嗎? 請分享你的經驗!