“想食泰國野唔一定去泰國既🤣”

泰象館泰國餐廳
使用外送服務
香港排名第1,830 (共14,141家餐廳)
周圍地區: 九龍城區
周圍地區: 九龍城區

今日難得入到九龍城,緊係要食下泰國菜
間餐廳係九龍城廣場附近,好方便
一入到去拎menu睇既時候嚇親
好多野食!真係好多選擇
我地揀左好耐好彩佢地好nice冇催我落單

酸辣鳯爪沙律 $62
好足料好多鳳爪酸酸辣辣好開胃相比之下辣味比較重,但絕對唔會辣過頭

泰式乾沙海鮮河 $67
熱辣辣新鮮炒出來,仲出緊煙我覺得分量偏少,如果大食既話凈叫炒河可能會唔夠飽不過我地都叫左好多野食,所以分量少d我地都冇所謂最緊要唔好曬野食個炒河好味!夠曬鑊氣!

泰式欖角肉碎炒四季豆 $70
平時去親泰國餐廳都會叫通菜,今次試試新野好彩冇中伏!仲好有驚喜!本身我好鐘意食四季豆同肉碎喱個餸有齊我鐘意食既仲炒得好好食

金不換菠蘿沙冰 $30
杯野飲有好重既香菜味我就覺得麻麻但朋友就好鐘意飲仲話陣香菜味好正鐘意香菜既朋友可以試試佢

椰汁珍多冰 $29
我叫返杯正常既野飲飲下先杯野飲比較普普通通

芒果糯米飯$60
去泰國餐廳必叫佢椰汁係另上,可以自己按份量落,熱椰汁溝入凍既糯米飯度加上有紫糯米加白糯米
——————————-
泰象館(九龍城)
九龍城城南道48號地下

造訪日期: 2020年9月
感謝 feimuihk

2020年9月10日 透過行動裝置

疫情之後好耐都冇約朋友出嚟食飯,今日專誠去九龍城探朋友,佢介紹去食城南道泰象館。
一坐低整返支泰國啤酒同魚餅拼蝦餅一路傾一路食,蝦餅爽口彈牙足料,魚餅炸到金黃色檸檬葉同魚味好balance, 冇得彈
食到咁上下再order 生蝦(呢樣係必食)唔係好食辣都要連埋辣椒一齊食先好味,真係三個字、好鮮甜
蛋包鮮蝦金邊粉大大碟,酸甜夾埋一齊再加花生D咸香味令我可以食曬成碟!我都覺得我好犀利馬拉盞炒介蘭炒到剛剛好吾會炒到淋曬!(因為我鍾意爽口feel)
最後就係我嘅最愛甜品...芒果糯米飯!要讚呢間店係用蒸嘅方法整熱啲糯米,所以食到尾啲糯米都係好軟熟。 如果係用微波爐整熱、 你食到一半剩返嗰啲就會硬曬。

造訪日期: 2020年9月
感謝 hoyauchun1966
2020年6月16日 透過行動裝置

最近天氣好熱,諗起去泰國旅行食泰菜,所以就卜左位食呢間食過好多次的「泰象館」,點解簡呢間?因為佢食物水準好而且價錢合理!同埋服務非常好,入座前餐廳已為我地留左座位好細心

坐底先給你一碗熱水消毒及提供消毒濕紙巾,非常認真而又乾淨!

今次叫左「馬拉盞炒通菜」味道夠濃而且菜唔黃唔老食通菜最怕食到好老的感覺呢間唔會

再黎叫左個「泰東生菜包」,生菜份量夠多,可以包好多份,一如既往都係咁好食

最後就叫左個「泰象館招牌炒飯」呢個係第一次試,上面一層蛋包住個炒飯,炒飯係黃咖喱味,裡面有蝦、青口、魷魚、扎肉同埋好多蔬菜同埋有腰果不過味道偏淡少少,用黎餸菜一流

飲品方便我地叫左singha啤同龍眼冰,食泰菜真係要配上啤酒先足夠

下次一定再黎

造訪日期: 2020年6月
感謝 elainechannm
2020年5月20日

星期一放工,需要慰勞下自己一日嘅辛勞。所以約咗朋友去九龍城食泰國菜,好期待,因為疫情嘅關係,幾個月都冇出街食過泰國菜。首先叫咗一個開胃嘅泰式木瓜絲沙律,再配搭炸蝦餅同埋春卷,作為我哋嘅前菜。然後就到主菜蛋包鮮蝦金邊粉,用料都幾足,水準唔錯。因為係好熱嘅一晚,所以我同朋友都叫咗一杯沙冰,我叫嘅係我至愛嘅芒果沙冰,朋友就叫咗金不換菠蘿沙冰,真係睇得出又飲得出金不換幾羅勒。 全部份量都好多,所以我哋都食得好飽,但埋單都係二百幾蚊兩個人,所以真係好抵!

造訪日期: 2020年5月
感謝 ClaudiaW0228
2019年12月31日 透過行動裝置

朋友想食泰國野,識食既我地當然係去有小曼谷之稱既九龍城去搵食啦。位置城南道既泰象館我有去過,老闆娘非常親切,所以今之都帶朋友黎試下。

食泰國野當然要飲泰國啤酒先夠應境啦,所以我地一坐低就叫定泰啤爽一爽先。

雖然我地鍾意食泰國野,因為大家都唔多食得辣,所以就叫左份唔辣既黃咖喱配牛肉,另外仲點左份薄餅黎配咖喱。 呢到既咖喱有特別重嘅椰汁香味,所以會比出面食到既香濃得多,我就好鍾意椰香味,所以每次來到我都會叫份咖喱。

除左咖喱,具泰國特色既仲有海南雞。泰國既海南雞當然係去骨咁上啦,我地只係叫左半隻但都可以見到好大份。

最後仲有串燒豬牛雞拼盤,一個菜就食到三種肉類,岩晒我呢個咁貪心嘅人,食既時候當然要配上混有粗粒花生既沙嗲醬一齊食先夠惹味啦!

造訪日期: 2019年12月
感謝 kkkkkiiiiittttt

去過泰象館泰國餐廳嗎? 請分享你的經驗!